Političarka uzdrmala Sabor: Franjo Tuđman je sudjelovao u udruženom zločinačkom poduhvatu

Političarka uzdrmala Sabor: Franjo Tuđman je sudjelovao u udruženom zločinačkom poduhvatu

Katarina Peović, zastupnica Radničke fronte u hrvatskom državnom parlamentu (Sabor) izazvala je burne reakcije kolega nakon što je podsjetila na presude koje bivšeg predsjednika RH označavaju kao ratnog zločinca.

Peović je pitala da je li prikladno da Sveučilište odbrane i nacionalne sigurnosti, koje se planira osnovati, nosi ime prvog predsjednika te zemlje.

Je li prikladno ime novog sveučilišta Franjo Tuđman, s obzirom da je Međunarodni kazneni sud utvrdio da je Franjo Tuđman sudjelovao u udruženom zločinačkom poduhvatu“, zapitala se Peović.

Nakon napada na nju, Peović se ponovo javila za riječ te istakla: ‘Ovdje je dozvoljeno, u sabornici, iznositi činjenice. Ja sam iznijela činjenicu. Dakle, Međunarodni kazneni sud je to ustvrdio a ne ja. I molim da se ovdje ne optužuje zastupnike i zastupnice, ne kvalificira njihove izjave i pritom, uopće ne navodi šta je netačno i ne činjenično rečeno‘.

Tako je ova političarka podsjetila na ulogu vrha Republike Hrvatske u udruženom zločinačkom poduhvatu protiv Bosne i Hercegovine, a o čemu govori pravosnažna presuda Haškog tribunala ‘Prliću i drugima’ iz 2017. godine.

Peović u Saboru komentirala Tuđmana

Katarina Peović komentarom o Tuđmanu digla je zastupnike u Saboru na noge. Pogledajte što je razbjesnilo desnicu i što su joj nakon toga poručili. Više na: bit.ly/3cpSjOq

Gepostet von N1 Hrvatska am Donnerstag, 24. September 2020

Peović je ranije uputila kritiku na račun sadašnjeg predsjednika Hrvatske Milanovića i činu odlikovanja osobe koja je optužena za ratne zločine u našoj zemlji.

U Kninu će 4. augusta odličje u ime svoje jedinice primiti Zlatan Mijo Jelić, umirovljeni general HVO-a koji je u BIH optužen za ratne zločine – progone, zatočenja i ubistva Bošnjaka na području Mostara 1993. godine. Toliko o gestama pomirenja u Kninu – napisala je tada na Twitteru.

Previous Tageszeitung: 12.000 migranata u Bihaću, Brisel i Berlin šute
Next Sarajevo savladalo podgoričku Budućnost, u play-offu EL protiv Celtica

You might also like

NAŠI DANI

Dan nezavisnosti u Kozarcu: Ovdje se Bosna voli

U Kozarcu je prigodnim programskim sadržajima obilježen 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, jedan od najznačajnijih datuma u povijesti naše države. Program obilježavanja 1. marta počeo je sinoć

NAŠI DANI

Sarajevo: Biciklistički saobraćaj sve popularniji

  Iako je u glavnom gradu Bosne i Hercegovine zadnjih godina pojačana svijest o korištenju bicikla kao sve poželjnijeg, zdravijeg, praktičnijeg i jeftinijeg načina prevoza, Sarajlije se suočavaju sa problemom

NAŠI DANI

Nema povrijeđenih Bosanaca u vatrenoj stihiji u Australiji, mnogi pomažu u gašenju požara

Oko 50.000 građana Bosne i Hercegovine živi u Australiji, a nasreću niko od njih nije stradao u požarima koji bjesne tim kontinentom, također nema ni informacija da je nekome imovina