Bećo Hajrić zatečen urodom krompira: Očekivao 700 kg, imao 10 tona

Bećo Hajrić zatečen urodom krompira: Očekivao 700 kg, imao 10 tona

Bećo Hajrić iz gornjevakufskog sela Bojska, nakon penzionisanja odlučio se za poljoprivredu.

Već tri godine bavi se ovčarstvom, a zajedno sa porodicom se sa proljeća seli na planinu Ulak, na nadmorsku visinu od 1.100 metara i tu ostaje do kasne jeseni. S obzirom da ova planina osim dobre ispaše nudi i plodne i neiskorištene parcele, Bećo je odlučio da uzgaja i povrće.

“Iako sam ranije operisao kičmu i imao zdravstvenih problema, od kada sam ovdje, ništa me ne boli. Zajedno sa porodicom radim sve poslove i naučili smo sve oko ovčarstva. Mislim da ništa nije teško, ako se ima volja i želja za radom”, započinje nam svoju priču Hajrić, piše AgroKlub.

Ove godine zasijao je više od tri dunuma zemljišta, najviše krompira. Prošle godine su nabrali 300 kilograma ovog povrća, a ove su očekivali bar 700 kg jer su malo više zasijali. Međutim, veoma su se iznenadili kada su prilikom vađenja krompira, imali čak oko 10 tona uroda.

“Odlučili smo da iskoristimo blagodati koje su nam pružene. Neiskorištena zemlja, pogodna nadmorska visina i čist zrak pokazali su se idealnima za uzgoj povrća. Na manje od tri dunuma, ubrali smo 10 tona krompira, što zvuči nevjerovatno. Kad kažemo koliki smo prinos imali, ljudi nam ne vjeruju, ali oni koji su nam pomagali da beremo, mogu da posvjedoče. Kažu da nikad nisu vidjeli toliki rod”, zadovoljno priča ovaj poljoprivrednik.

Foto: Naila Čaušević

Ističe da je za višečlane porodice ovčarstvo veoma isplativo i da se namjerava baviti njime dok god ga zdravlje služi. Za njegovu sedmeročlanu porodicu, pored Bećine penzije, poljoprivreda je jedini izvor prihoda. Uz ovce, uvijek ima i nekoliko krava, te uzgaja povrće, a bere i šumsko bilje.

“Planiram da proširim stado na tristotine ovaca jer možemo brinuti o njima, a uz pomoć poticaja to se fino i isplati. U ovo vrijeme, kada svi teže zdravom načinu života i zdravoj ishrani, mi seljaci smo u velikoj prednosti. Proizvodimo domaće sireve, mlijeko i meso, a uz to i povrće, koje ne tretiramo nikakvim hemikalijama. Nismo pod velikim stresom jer ne radimo kod privatnika za minimalac. Mi smo zadovoljni životom koji imamo pa se i sinovi planiraju nastaviti baviti ovčarstvom”, dodaje Bećo.

S obzirom da je prinos krompira kod Hajrića bio daleko veći od očekivanog, veliku količinu će prodati i nadaju se da će biti dobra cijena za njega, te da će kupci cijeniti domaće i organske proizvode.

Previous Umjetnica Margit Tomik-Levy pita Čovića: Kako su to Hrvati neravnopravni u Bosni i Hercegovini?
Next Princ od Monaka potvrdio dolazak u Sarajevo na otvorenje Olimpijskog muzeja

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Proizvodnja organske hrane – šansa za Bosnu i Hercegovinu

Bosna i Hercegovina je zemlja sa velikim, ali neiskorištenim potencijalima za proizvodnju organske hrane u kojoj bi se, prema tvrdnjama stručnjaka, moglo dobiti i 8.000 novih radnih mjesta. Hidajeta Ibrak

MADE IN BOSNIA-387

PRIVREDNA EKSPANZIJA: U Gradačcu vrijednost izvoza premašila vrijednost uvoza

  U najsjevernijoj općini Tuzlanskog kantona iz godine u godinu raste broj zaposlenih. Otvaraju se nove kompanije, a postojeće šire kapacitete. Rastu proizvodnja i izvoz: 2017. god. je prva godina

MADE IN BOSNIA-387

Pelet, ogromni i neiskorišteni potencijal Bosne i Hercegovine

Ostaci u drvnoj industriji su odličan izvor za proizvodnju peleta koji bolje grije i jeftiniji je od mnogih drugih energenata. Često se zna reći kako je „drvna industrija perjanica bosanskohercegovačke