Zvizdić podsjetio na nečasnu ulogu četničkih zločinaca koje veliča Dodik

Zvizdić podsjetio na nečasnu ulogu četničkih zločinaca koje veliča Dodik

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denis Zvizdić osvrnuo se na Dodikove izjave o četnicima.

-Dodikova izjava da su četnici bili dio savezničkih snaga u II Sv. Ratu je netačna, zlonamjerna i revizionistička.

Hipokrizija je da Dodik, kao predsjednik partije koja u svom nazivu ima pojam socijaldemokratska, minimizira ulogu Srba koji su bili pripadnici partizanskog pokreta koji je bio na strani pobjednika u II Sv. Ratu, a veliča ulogu četničkog pokreta koji je dokazano bio izvršilac najvećih zločina, posebno nad Bosnjacima i Hrvatima, i bio na strani gubitnika, te osuđen kao kolaboracionistički pokret.

Moja preporuka Dodiku jeste da prije ovakvih ispada, pročita knjigu, ili barem dijelove knjige ( npr. od strane 20-25): “Genocid nad muslimanima 1941-1945, zbornik dokumenata i svjedočenja“, koju su objavili Vladimir Dedijer i Antun Miletić 1990. godine, a koja govori o stradanjima Bošnjaka u Drugom svjetskom ratu. Ili svjedočenje Milovana Đilasa iz 1942. god. u kojem kaže:

„Četnici su opustošili čitava muslimanska i hrvatska naselja. Oni su, na mostovima na Drini, klali jednog po jednog, po stotine žicom povezanih Muslimana–ljudi, žena i djece.

Pod vođstvom londonske izbjegličke vlade i Draže Mihailovića u zemlji, oni su se u zločinima takmičili s ustašama.”

Ili da se upozna sa programom koji je u septembru 1941. godine, na bazi Moljevićevog memoranduma, Draža Mihailović izložio izbjegličkoj vladi u Londonu, a koji uključuje planiranje genocida i etničko čišćenje:

– kazniti sve one koji služe u neprijateljskoj armiji i koji su činili zločine prema srpskom življu;

– omeđiti „de facto“ srpske zemlje i učiniti da u njima ostane samo srpski živalj;

-posebno imati u vidu brzo i radikalno čišćenje gradova i njihovo popunjenje svežim srpskim elementom; izgraditi plan za čišćenje ili pomeranje seoskog stanovništva sa ciljem homogenosti srpske državne zajednice; u srpskoj jedinici kao naročito težak problem uzeti pitanje muslimana i po mogućnosti rešiti ga u ovoj fazi.

I da svakako pročita jednu strašnu, neljudsku, zlokobnu i zločinačku instrukciju iz decembra 1941. godine, koju potpisuje Draža Mihailović i šalje je komandantu četničkih odreda u Crnoj Gori i komandantu limskih četničkih odreda o organizaciji, ciljevima i upotrebi četničkih odreda, čiji dijelovi najbolje govore o fašističkom, zločinačkom, genocidnom i hegemonistickom karakteru četnickog pokreta:

1.Stvoriti veliku Jugoslaviju i u njoj veliku Srbiju, etnički čistu u granicama Srbije–Crne Gore–Bosne i Hercegovine–Srema – Banata i Bačke;

2.Čišćenje državne teritorije od svih narodnih manjina i nenacionalnih elemenata;

3.Stvoriti neposredne zajedničke granice između Srbije i Crne Gore čišćenjem Sandžaka od Muslimanskog življa i Bosne od Muslimanskog i Hrvatskog življa; U krajevima očišćenim od narodnih manjina i nenacionalnih elemenata izvršiti naseljavanje Crnogorcima (u obzir dolaze siromašne i nacionalno ispravne porodice);

Pročitati i instrukciju iz decembra 1941. godine, u kojoj Draža navodi: “da sa Komunistima-partizanima ne može biti nikakove saradnje jer se oni bore protiv dinastije i za ostvarenje socijalne revolucije, što nikada ne sme biti naš cilj”.

Prema tome, hiljade Srba koji su bili u partizanima i dio pokreta otpora su bili pravi antifašisti i saradnici pobjedničkih savezničkih snaga. Oni koji su bili u četnicima su bili saradnici fašista i okupatora i na strani gubitnika u II Sv. Ratu. I to je jedina i potvrđena istina. Sve drugo je lažna propaganda – napisao je Zvizdić.

A četnike nije veličao samo Dodik, to je činio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. On je jučer u Pranjanima kod Gornjeg Milanovca, gdje je obilježeno 76 godina od misije “Halijard”, izjavio da su Srbi jedinstven narod, da su podjele na partizane i ravnogorce prošlost, te da su se svi zajedno borili protiv fašista(!). “Mi smo u 20. vijeku imali najviše ratova. Sa ponosom smo čuvali svoju otadžbinu i trudili se da čojstvom i junaštvom sačuvamo srpski obraz, ali smo se u svim tim godinama i dijelili. Nadam se i da je prošlo to vroijeme. Uvjeren sam da je došlo vrijeme našeg jedinstva, ne jednoumlja”, poručio je Vučić u obraćanju prisutnima.

Pomenutom skupu prisustvovao je i Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Previous ANALIZA - Ponovno pisanje i zataškavanje nedavne historije u Bosni i Hercegovini
Next Dejtonskim sporazumom, agresor je na kraju nagrađen, a napadnuti su kažnjeni

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

26 godina od zločina u Sušici: Objekat logora pretvoriti u spomen-sobu

  Memorijalnim maršem dugim 28 kilometara, učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća danas je obilježena 26. godišnjica stradanja Bošnjaka u logoru Sušica u Vlasenici, javlja Anadolu Agency (AA). Kroz ovaj logor

NAŠI DANI

SAD: Aktivisti polili crvenom bojom Blinkenov automobil

Grupa propalestinskih aktivista protestovala je ispred kuće američkog državnog sekretara Antonija Blinkena u američkoj državi Virginiji, javlja Anadolu. Aktivisti su u jednom momentu prolili crvenu boju po Blinkenovom automobilu dok

NAŠI DANI

Ministar Svecla: Jedan od ubijenih terorista, Vulinov telohranitelj

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželal Svecla saopštio je u srijedu da je jedan od srpskih terorista, ubijen u nedelju u akciji Kosovske policije u Banjskoj u Zvečanu, telohranitelj šefa Obavještajne