Sarajevo: Akcija prikupljanja knjiga za prvu bošnjačku biblioteku u Crnoj Gori

Sarajevo: Akcija prikupljanja knjiga za prvu bošnjačku biblioteku u Crnoj Gori

Sarajevska Općina Centar i načelnik Nedžad Ajnadžić u saradnji sa Bošnjačkom zajednicom kulture „Preporod“ i Izdavačkom kućom „Knjigoljubac“ pokrenula je akciju prikupljanja knjiga za prvu bošnjačku biblioteku u Crnoj Gori.

Cilj je prikupiti bibliotečku građu s fokusom na temu historije Bosne i Hercegovine, historije Bošnjaka, historije bosanskohercegovačke i bošnjačke književnosti, kulture, lingvistike, prava, ekonomije i svih ostalih područja bitnih za obrazovanje mladih.

Akcija traje od 1. do 10. oktobra, a osim 15 mjesnih zajednica općine Centar, provodit će se i na 15. oktobarskom salonu knjiga na trgu Djece Sarajeva ispred BBI centra.

Almir Zalihić, književnik i jedan od organizatora ove akcije, istakao je da na ovaj način žele dati doprinos kako bi pomogli da se dodatno obogati književni fond prve bošnjačke biblioteke u Crnoj Gori.

“Sudeći po početku, a danas je prvi dan akcije, mislim da će biti jako uspješna jer se pored građana koji kupe ili donesu knjigu već javljaju i izadavači i neki centri kulture diljem BiH koji šalju donacije, a mnoga od tih izdanja su jako bitna za naš kulturološki prostor. Mislimo da će ovu plemenitu akciju građani Sarajeva podržati kao što su i u drugim prilikama to činili“, kazao je Zalihić – prenosi AA.

Bošnjačko Vijeće u Crnoj Gori je 11. maja 2018. godne, simbolično na „Dan zastave Bošnjaka“, otvorilo prvu bošnjačku biblioteku koja radi i funkcioniše pod pokroviteljstvom i u prostorijama Vijeća. Do sada je putem donacija i kupovinom obezbijeđeno oko 5.000 knjiga i to je samo početak jer, BV u Crnoj Gori ima za cilj da ova biblioteka svojim bibliotečkim fondom, načinom uređenja i djelovanjem, bude prepoznatljiva u zemlji i regionu.

Stoga organizatori pozivaju izdavačke kuće, knjižare, autore knjiga i građane da se priključe ovoj plemenitoj akciji.

Previous Zmajevi će imati podršku: Djelimični povratak gledalaca na 'Grbavicu' i 'Bilino polje'
Next Hrvatski domaćini gnjavili Pompea u vezi Bosne i Hercegovine, američki zvaničnik ih izignorisao

You might also like

KNJIŽEVNOST

Godišnjica rođenja Envera Čolakovića

Na današnji dan 1913. godine u Budimpešti je rođen Enver Čolaković, velikan bosanske književnosti. Školovao se u Budimpešti, Sarajevu i Beogradu, a u Zagrebu je 1959. diplomirao historiju. Do 1945.

KNJIŽEVNOST

Kakanj: Povodom Dana državnosti promocija knjige “Stećak” autora Gorčina Dizdara

  Knjiga “Stećak” autora Gorčina Dizdara o jedinstvenim srednjovjekovnim nadgrobnim spomenicima Bosne i Hercegovine, bit će predstavljena kakanjskoj javnosti u petak 23.11.2018. godine u maloj sali JU KSC Kakanj, sa

NAŠI DANI

Neka je rahmet duši Isnama Taljića našeg velikog književnika

Književnik Isnam Taljić, rođen  1954. godine u Vlasenici, preselio je na Ahiret sinoć u Sarajevu. “Ja sam iz Vlasenice i Srebrenica je dio moga zavičaja. Među dosad ukopanim Bošnjacima u