Sarajevo: Akcija prikupljanja knjiga za prvu bošnjačku biblioteku u Crnoj Gori

Sarajevo: Akcija prikupljanja knjiga za prvu bošnjačku biblioteku u Crnoj Gori

Sarajevska Općina Centar i načelnik Nedžad Ajnadžić u saradnji sa Bošnjačkom zajednicom kulture „Preporod“ i Izdavačkom kućom „Knjigoljubac“ pokrenula je akciju prikupljanja knjiga za prvu bošnjačku biblioteku u Crnoj Gori.

Cilj je prikupiti bibliotečku građu s fokusom na temu historije Bosne i Hercegovine, historije Bošnjaka, historije bosanskohercegovačke i bošnjačke književnosti, kulture, lingvistike, prava, ekonomije i svih ostalih područja bitnih za obrazovanje mladih.

Akcija traje od 1. do 10. oktobra, a osim 15 mjesnih zajednica općine Centar, provodit će se i na 15. oktobarskom salonu knjiga na trgu Djece Sarajeva ispred BBI centra.

Almir Zalihić, književnik i jedan od organizatora ove akcije, istakao je da na ovaj način žele dati doprinos kako bi pomogli da se dodatno obogati književni fond prve bošnjačke biblioteke u Crnoj Gori.

“Sudeći po početku, a danas je prvi dan akcije, mislim da će biti jako uspješna jer se pored građana koji kupe ili donesu knjigu već javljaju i izadavači i neki centri kulture diljem BiH koji šalju donacije, a mnoga od tih izdanja su jako bitna za naš kulturološki prostor. Mislimo da će ovu plemenitu akciju građani Sarajeva podržati kao što su i u drugim prilikama to činili“, kazao je Zalihić – prenosi AA.

Bošnjačko Vijeće u Crnoj Gori je 11. maja 2018. godne, simbolično na „Dan zastave Bošnjaka“, otvorilo prvu bošnjačku biblioteku koja radi i funkcioniše pod pokroviteljstvom i u prostorijama Vijeća. Do sada je putem donacija i kupovinom obezbijeđeno oko 5.000 knjiga i to je samo početak jer, BV u Crnoj Gori ima za cilj da ova biblioteka svojim bibliotečkim fondom, načinom uređenja i djelovanjem, bude prepoznatljiva u zemlji i regionu.

Stoga organizatori pozivaju izdavačke kuće, knjižare, autore knjiga i građane da se priključe ovoj plemenitoj akciji.

Previous Zmajevi će imati podršku: Djelimični povratak gledalaca na 'Grbavicu' i 'Bilino polje'
Next Hrvatski domaćini gnjavili Pompea u vezi Bosne i Hercegovine, američki zvaničnik ih izignorisao

You might also like

TV

Elmedina Hodžić, pored bosanskog, govori osam jezika

Pogledajte razgovor TVSA sa Elmedinom Hodžić, koja tečno govori osam jezika, ne računajući bosanski. -Najlakše sam naučila španski, a u grupu jezika koji su bili malo teži zbog konstrukcije rečenice,

SANDŽAK

U Novom Pazaru održana Javna tribina „Bosanski jezik i školstvo“

Javna tribina „Bosanski jezik i školstvo“, u suorganizaciji Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Srbiji (Novi Pazar) i Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu, održana je utorak, 5. 3. 2024. godine u

NAŠI LJUDI

Ibrahimović u novoj reklami ponovo ističe svoje porijeklo: ‘Moj otac je Bosanac…’

  Zlatan Ibrahimović, svjetski poznati fudbaler Švedske koji trenutno nastupa za LA Galaxy, snimio je novu reklamu u kojoj ponovo ističe svoje porijeklo. Zlatan je nedavno bio glavni lik reklame