Sarajevo: Akcija prikupljanja knjiga za prvu bošnjačku biblioteku u Crnoj Gori

Sarajevo: Akcija prikupljanja knjiga za prvu bošnjačku biblioteku u Crnoj Gori

Sarajevska Općina Centar i načelnik Nedžad Ajnadžić u saradnji sa Bošnjačkom zajednicom kulture „Preporod“ i Izdavačkom kućom „Knjigoljubac“ pokrenula je akciju prikupljanja knjiga za prvu bošnjačku biblioteku u Crnoj Gori.

Cilj je prikupiti bibliotečku građu s fokusom na temu historije Bosne i Hercegovine, historije Bošnjaka, historije bosanskohercegovačke i bošnjačke književnosti, kulture, lingvistike, prava, ekonomije i svih ostalih područja bitnih za obrazovanje mladih.

Akcija traje od 1. do 10. oktobra, a osim 15 mjesnih zajednica općine Centar, provodit će se i na 15. oktobarskom salonu knjiga na trgu Djece Sarajeva ispred BBI centra.

Almir Zalihić, književnik i jedan od organizatora ove akcije, istakao je da na ovaj način žele dati doprinos kako bi pomogli da se dodatno obogati književni fond prve bošnjačke biblioteke u Crnoj Gori.

“Sudeći po početku, a danas je prvi dan akcije, mislim da će biti jako uspješna jer se pored građana koji kupe ili donesu knjigu već javljaju i izadavači i neki centri kulture diljem BiH koji šalju donacije, a mnoga od tih izdanja su jako bitna za naš kulturološki prostor. Mislimo da će ovu plemenitu akciju građani Sarajeva podržati kao što su i u drugim prilikama to činili“, kazao je Zalihić – prenosi AA.

Bošnjačko Vijeće u Crnoj Gori je 11. maja 2018. godne, simbolično na „Dan zastave Bošnjaka“, otvorilo prvu bošnjačku biblioteku koja radi i funkcioniše pod pokroviteljstvom i u prostorijama Vijeća. Do sada je putem donacija i kupovinom obezbijeđeno oko 5.000 knjiga i to je samo početak jer, BV u Crnoj Gori ima za cilj da ova biblioteka svojim bibliotečkim fondom, načinom uređenja i djelovanjem, bude prepoznatljiva u zemlji i regionu.

Stoga organizatori pozivaju izdavačke kuće, knjižare, autore knjiga i građane da se priključe ovoj plemenitoj akciji.

Previous Zmajevi će imati podršku: Djelimični povratak gledalaca na 'Grbavicu' i 'Bilino polje'
Next Hrvatski domaćini gnjavili Pompea u vezi Bosne i Hercegovine, američki zvaničnik ih izignorisao

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Tribina u Berlinu: Historija Bosne i Hercegovine prije dolaska Slavena na Balkan

Knjiga “Goti u Bosni” je plod traženja istine, odnosno dugogodišnjeg istraživanja Gota i Bošnjaka, a sve kako bi se odogovorilo na pitanja: koliko su “dobri Goti” (Vizgoti) preci “dobrih Bošnjana”,

KNJIŽEVNOST

Uskoro predstavljanje novog izdanja Pravopisa bosanskoga jezika

  Novo izdanje Pravopisa bosanskoga jezika autora Senahida Halilovića bit će predstavljeno u utorak, 17. aprila u Sarajevu, a Pravopis će, osim kao knjiga, biti objavljen i kao mobilna aplikacija.

NAŠI LJUDI

Kukeš, najsjeverniji albanski grad: Bosna i Hercegovina je mnogima druga domovina

Do Kukeša (alb. Kukës), najsjevernijeg i ekonomski slabo razvijenog grada, centra istoimene oblasti u Albaniji, od kosovskog Prizrena se stiže, novim autoputem koji vodi do Tirane, za nepuni sat vremena.