Vrijednosti i ljepote  bosanske prirode prepoznaje i svijet

Vrijednosti i ljepote bosanske prirode prepoznaje i svijet

Često čujemo kako naša Bosna i Hercegovina obiluje prirodnim ljepotama. Ističu se i bogatstva vode i šume, kojima se naša zemlja može pohvaliti.

A da bi se to bogatstvo održalo potrebno ga je zaštiti. Svi tome možemo doprinijeti na određeni način, prvenstveno vodeći računa o čistoći i čuvanju mjesta koja posjećujemo.

A vlast je tu da donese odgovarajuće zakone kako bi očuvali blago naše zemlje, kojim smo darovani. O tome i nije bilo neke pretjerane brige u prošlosti. Posebno je posljednjih godina bosanskim rijekama i riječicama zaprijetila ekspanzija gradnje malih hidroelektrana.

-U Bosni i Hercegovini je planirano više od 400 MHE od kojih je izgrađeno oko stotinu, koje u većem dijelu godine svojim radom ostavljaju korita rijeka skoro potpuno suha, navode aktivisti.

Mada nije čest slučaj da vlast uviđa očite probleme u društvu i da ih želi riješiti, ipak se desilo svojevrsno čudo u ovoj priči. Aktivisti ekoloških udruženja dobili su podršku iz vrha vlasti, bar kad je riječ o jednom od dva entiteta države.

Tako je premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić prije sedmicu dana dao podršku ekološkim udruženjima koja se zalažu da naša zemlja sačuva rijeke tako što će se zaustavi izgradnja mini hidroelektrana.

Lično podržavam nevladine organizacije koje se bave zaštitom okoliša. Kao veliki zaljubljenik u prirodu uvijek ću podržati projekte na očuvanju okoliša. Mislim da su nam čiste rijeke bitnije od struje, mi smo možda jedina zemlja u regionu koja je energetski neovisna, dovoljno energije dobijamo iz drugih izvora. Naše rijeke moramo očuvati čiste i kao takve predati budućim generacijama – rekao je Novalić.

Premijer Novalić neko je ko rado posjećuje bosanske planine, a očito i cijeni prirodne blagodati naše domovine.

Veliki korak u pravcu očuvanja rijeka napravio je i Parlament FBiH prije nešto više od tri mjeseca.

-Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine je usvojio Deklaraciju o zaštiti rijeka i izglasao zaključak o potpunoj zabrani gradnje malih hidroelektrana (MHE) na cijeloj teritoriji FBiH.

Ovim zaključkom se daje rok Vladi FBiH od tri mjeseca da izvrši analizu i predloži izmjene u zakonodavstvu što će omogućiti provođenje ove zabrane u praksi. 

Iz Koalicije za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine ovaj zaključak ocijenili su kao ‘veliki uspjeh za sve aktiviste i aktivistice’.

-Zaključak koji je juče usvojen na Predstavničkom domu Parlamenta FBiH baziran je na zaključcima i preporukama Deklaracije o zaštiti rijeka Zapadnog Balkana, koja je nastala kao reakcija ekoloških udruženja na ogromne štete po lokalne zajednice i životnu sredinu koju uzrokuju MHE. Donesena je u novembru 2019. godine na konferenciji koju su organizovali organizacije Arnika (Češka), Centar za životnu sredinu i WWF Adria zahvaljujući finansijskoj podršci Evropske unije, Transition programa Češke Republike, Global Greengrants fonda i Heinrich-Böll fondacije – ocijenili su tada.

Ova priča dobila je i širu, globalnu, podršku. Oscarom nagrađeni glumac Leonardo DiCaprio na društvenim mrežama pozvao je na očuvanje naših rijeke i tom prilikom naveo gorespomenutu izjavu premijera FBiH.

Sada je na redu Vlada koju u tehničkom mandatu predvodi Novalić. Nadamo se da će premijer uraditi sve što je potrebno da bi se i zakonski regulisalo ovo pitanje te zaštitile naše rijeke.

Prethodno je, 12. maja ove godine, preporuke i zaključke navedene u Deklaraciji usvojila Vlada FBiH na osnovu informacije Federalnog ministarstva okoliša i turizma, a koja se odnosi na probleme izgradnje MHE u FBiH.

U ovom kontekstu ohrabrujuća je i presuda Kantonalnog suda u Sarajevu, kojom se poništava okolišna dozvola koju je Federalno ministarstvo okoliša i turizma izdalo za gradnju dvije mini hidroelektrane na Bunskim kanalima kod Mostara.

U srijedu su iz mostarskih eko-udruženja istakli da ista ‘predstavlja pobjedu i uspjeh’.

-Pravda postoji, za pravdu se treba boriti – poručili su.

Previous U Grčkoj zabranjena stranka čiji su pripadnici učestvovali i u genocidu nad Bošnjacima (Video)
Next Film “Pun Mjesec“ nominovan za nagradu Evropske filmske akademije

You might also like

RIJEČ

Albin Zuhrić: “Izetbegović u Neumu nije pristao da potpiše izborni zakon”

Albin Zuhrić, predsjednik Kantonalnog odbora Demokratske fronte Sarajevo i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo bio je gost TV SA. Na početku razgovara govorio je o općem odnosu prema problemima, navodeći

HISTORIJA

Ponosna gospođa, koju zovemo Bosnom

Godine 1622. osnovao je papa Grgur XVI. posebnu kongregaciju za rad u misijskim i ugroženim krajevima pod imenom De Propaganda Fide (Zbor za Raširenje Vjere). Naša zemlja u izvještaju apostolskog

RIJEČ

Novi pokušaj rehabilitacije četnika u RS-u

Na planini Kozari, tačnije platou Mrakovice gdje se nalazi spomenik učesnicima Bitke na Kozari, danas će biti obilježen Dan borca. Odnosno, obilježit će se dan dizanja ustanka protiv fašističkih postrojbi