Aleksandar Hemon dobitnik književne nagrade Dos Passos

Aleksandar Hemon dobitnik književne nagrade Dos Passos

Aleksandar Hemon, pisac beletristike i publicistike, dobitnik je za 2020. godinu nagrade John Dos Passos – glavne književne nagrade koju svake godine dodjeljuje Univerzitet Longwood.

Hemon je poznat po kratkim pričama i romanima koji istražuju pitanja izgnanstva, identiteta i doma kroz likove izvučene iz vlastitog iskustva s raseljavanjem. Njegova djela često se bave jugoslovenskim ratovima, rodnom Bosnom ili Čikagom, koji je postao njegov grad kad je izbio rat u njegovoj zemlji i dobio je status političkog izbjeglice u Sjedinjenim Državama.

Najpoznatiji Hemonovi romani su Nowhere Man  (2002) i The Lazarus Project (2008). Nedavno je objavio My Parents: An Introduction/This Does Not Belong to You. Također je zajedno s Davidom Mitchellom i Lanom Wachowski napisao scenarij za predstojeći film The Matrix 4, koji bi trebao biti realizovan krajem 2021. godine.

Nagrada John Dos Passos za književnost najstarija je književna nagrada koju dodjeljuju koledž ili univerzitet u Virđiniji. Ocijenjena je kao počast nedovoljno cijenjenom piscu čiji rad nudi prodorne, originalne komentare na američke teme, eksperimente s formom i obuhvaća čitav niz ljudskih iskustava.

“Čitati Hemona znači preživjeti udar groma”, rekao je Brandon Haffner, docent engleskog jezika u Longwoodu i predsjednik Odbora za nagradu Dos Passos.

Hemon, trenutno profesor kreativnog pisanja na Univerzitetu Princeton, izabran je iz užeg izbora od šest finalista koje su nominirali članovi žirija Dos Passos Prize.

Hemon je 39. dobitnik nagrade Dos Passos.

Prethodni dobitnici Dos Passos nagrade uključuju ikone američke književnosti kao što su Annie Proulx (1997), Ernest J. Gaines (1993), Shelby Foote (1988) i Tom Wolfe (1984)…

Previous Vlašić pod snijegom, ovačari kreću na put dug 200 kilometara (Video)
Next U Tuzli najavljuju gradnju modernog mosta i kompleksa ‘Crystalico’ vrijednog milijardu BAM

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Popularni Bosanac glumi u devetom nastavku “Brzi i žestoki”

Erko Jun kojeg na Facebooku prati 4,4 miliona fanova, dok ih na Instagramu ima preko milion, najpopularniji je Bosanac na društvenim mrežama Fitness model i bodybuilder Ermin Junuzović poznatiji kao

NAŠI LJUDI

BKUD “Nur” Oberhausen: ” Bosno, naša domovino, u srcu te nosimo”

Bošnjačko Kulturno-Umjetničko-Društvo “Nur” iz Oberhausena (Njemačka), velikim trudom i radom čuva tradiciju i običaje, kao i narodne folklorne igre. Osnovano je 2009. godine, a broji preko 100 članova raznih uzrasta.

KULTURA I UMJETNOST

‘Zašto je zabranjen bosanski jezik’ – knjiga povodom 110 godina od pokušaja austrougarske vlade da dokine bosanski jezik

Ove godine se navršava tačno 110 godina od Odluke austrougarske vlade da zabrani upotrebu bosanskog jezika. Odluke, čije posljedice i šteta po opstojnost bosanskog jezika ni danas, nakon toliko vremena,