U Tuzli najavljuju gradnju modernog mosta i kompleksa ‘Crystalico’ vrijednog milijardu BAM

U Tuzli najavljuju gradnju modernog mosta i kompleksa ‘Crystalico’ vrijednog milijardu BAM

Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović susreo se u utorak, 13.10.2020. godine u gradskoj upravi sa arhitektom Seadom Hadžibeganovićem, direktorom arhitektosnkog studija „Arhitekt“.

Povod za sastanak je bio projekat izgradnje Mosta Sloboda, koji Hadžibeganović i njegov studio poklanjaju Gradu Tuzli.

„Danas smo ovdje povodom lijepog poklona koji želimo uručiti gradonačelniku Imamoviću i Gradu Tuzli. Radi se o projektu pješačkog mosta, koji je dašak savremene arhitekture, kakvu viđamo u evropskim zemljama, Americi i sl. To je svojevrsni viseći most koji se proteže iznad Jale i cijele južne magistrale, na potezu od slastičarne, poznate kao „Šaćir“, do ul. Muftije Kurta (Mejdan).

Na mostu se nalaze dva velika jarbola na kojima će se nalaziti zastave BiH i Tuzle, urbani mobilijar, zelenilo, a tu je i mali trg. Ideja nam je da ideju„slobode“ predstavimo velikim, dominantnim lukom. Posebnu pažnju smo posvetili rasvjeti, koja je često zapostavljena u arhitekturi, a ima važnu ulogu u svakom objektu.

Drago nam je da je gradonačelnik prepoznao ovaj kvalitet i naša želja je da projekat mosta poklonimo našem gradu. Ovo jeste veliki zadatak i iziskivao je veliki trud svih nas u studiju, ali nama je velika čast prikazati ga u javnosti i učiniti nešto za svoj grad. Nama bi najveći poklon bio da ovaj most zaživi“, izjavio je Sead Hadžibeganović, arhitekta koji je poklonio projekat mosta Gradu Tuzli i dodao da mu je velika isnpiracija bio odnos prema prirodi i zaštiti okoline i da je stoga poseban akcenat stavljen na zelenilo.

„Smatramo da ovakvo rješenje mosta može biti mamac i mnogobrojnim turistima koji dolaze u Tuzlu radi jezera i drugih znamenitosti“, rekao je Hadžibeganović.

Gradonačelnik Jasmin Imamović nije krio oduševljenje i zadovoljstvo: „Zadovoljstvo mi je da u ime građana Tuzle primim ovaj poklon, uz veliku zahvalnost Seadu Hadžibeganoviću i njegovim saradnicima. Siguran sam da će Sead Hadžibeganović steći slavu kao arhitekta, ne samo zato što ima dobre ideje, nego i zato što je dobar čovjek. Slavu ne stiču oni koji uzimaju, nego oni koji daju.

U Seadu Hadžibeganoviću sam prepoznao entuzijazam, ne može neko raditi ovakve stvari ako u njemu nema ljubavi i entuzijazma. Sead ima ljubav prema Tuzli i prema Bosni i Hercegovini, to se vidi i po dva velika jarbola koja će stajati na mostu i na kojima će se nlaziti zastave BiH i Tuzle. Sead je arhitekta koji radi sa strašću i to daje veličanstvenost ovom projektu. Sviđa mi se i ime Sloboda“, rekao je gradonačelnik i dodao da će raditi na realizaciji projekta: „Most Sloboda će premostiti i Jalu i južnu magistralu. Ovaj most će biti opet nešto što ima samo Tuzla i nisam siguran da li će biti ljepši noću ili danju.

Slika ima prazan alternativni atribut; njen naziv fajla je IMG_3008.jpg

Ovo mi je jedan od ljepših trenutaka u karijeri, jer svima nam treba više onih koji pokazuju brigu i empatiju, koji su posvećeni drugim ljudima i svojoj zajednici, ljudi koji su posvećeni svom gradu. Još jednom se zahvaljujem u ime građana Tuzle i veliko mi je zadovoljstvo i čast da sam ovaj poklon primio“ – saopćeno je iz pres službe GradaTuzla.

Počela promocija Kompleksa “Crystalico”, uskoro se očekuje i početak gradnje

Cijeli kompleks “Crystalico” je baziran na ideji Kristala od soli obzirom da je cijelokupna nevjerovatno bogata historija Tuzle na ovaj ili onaj način vezana za so.

Prvi radovi na izgradnji kompleksa Crystalico u Tuzli vrijednog milijardu konvertbilnih maraka trebali bi početi uskoro, dokaz tome je i postavljeni pano i početak promocije lokaliteta na kojem bi trebala “izniknuti” najveća poslijeratna investicija a ujedno i najimpresivnija građevina u BiH.

Nezvanično, investitor očekuje još odobrenje za građenje nakon čega bi trebali otpočeti i prvi pripremni radovi prve faze gradnje.

Istraživanje koje je znatno ranije okončano pokazalo da je lokalitet na kojem je predviđena izgradnja pogodan za takvu namjenu.

Za potrebe realizacije projekta osnovana je i firma ARBA d.o.o. sa sjedištem u Tuzli, u kojoj je kao direktor naveden Dževad Džafić, inače sin kalesijskog načelnika, piše Tuzlanski.ba.

Previous Aleksandar Hemon dobitnik književne nagrade Dos Passos
Next Porodica Hasanbašić: Oko 200 tona jabuke imamo kad je puni rod

You might also like

NAŠI DANI

Poznata imena osoba uhapšenih zbog ratnih zločina kod Nevesinja

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su jutros osam osoba, među kojima je i jedan pripadnik Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, zbog sumnje da su počinile ratni

NAŠI DANI

Rafting turom na Vrbasu obilježen Dan nezavisnosti (VIDEO)

Planinari, članovi Gorske službe spašavanja te rafteri iz Jajca i Novog Travnika tradicionalno su, već desetu godinu, rafting turom na Vrbasu obilježili Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Vozilo se oko 3 kilometara

OTPOR BOSNE

Najzaslužniji za našu slobodu: Sjećanje na one koji su ugradili svoje živote u bosansku cjelovitost

Povodom Dana šehida, koji se u Bosni i Hercegovini obilježava drugog dana Ramazanskog bajrama, praznika muslimana, na Šehidskom mezarju “Kovači” u Sarajevu organizirana je centralna svečanost i prigodan vjerski program.