Najbolja obavještajna služba na Balkanu trn u oku! Tema beogradskog sastanka bila i OSA

Najbolja obavještajna služba na Balkanu trn u oku! Tema beogradskog sastanka bila i OSA

Aleksandar Vučić, Milorad Dodik i Dragan Čović su u ponedjeljak u Beogradu, kako tvrde, razgovarali o evropskim integracijama regije i njenom ekonomskom oporavku. S druge strane, Faktor od dobro obaviještenih diplomatskih izvora saznaje da je na stolu bilo nekoliko tema, a niti jedna od njih se nije odnosila na put ka Evropskoj uniji ili ekonomiju.

Jedna od važnijih tema je, tvrde naši izvori, bila Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) Bosne i Hercegovine.

Uzimajući u obzir da ova državna institucija već duži vremenski period predstavlja prepreku politikama koje reprezentira ovaj trojac, te da dosadašnji pokušaji destabilizacije i stavljanja pod kontrolu, poput produkcije lažnih afera, nisu urodili plodom, odlučeno je da se krene u realizaciju “rezervnog plana”, a on uključuje i mogućnost hapšenja generalnog direktora OSA-e Osmana Mehmedagića.

Taj plan podrazumijeva intenziviranje pritisaka na OSA-u, odnosno njeno rukovodstvo predvođeno Mehmedagićem, preko jedne od institucija nad kojima Dodik i Čović imaju punu kontrolu, a to je Tužilaštvo BiH. Toj je instituciji naloženo hitno djelovanje kako bi se što prije preuzela kontrola nad OSA-om i njenim resursima.

Osnovni zadatak OSA-e je, u skladu sa Zakonom o toj državnoj agenciji, prikupljanje, analiziranje i distribucija obavještajnih podataka u cilju zaštite sigurnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, a zbog provedbe tih aktivnosti je već godinama na udaru politika koje predstavljaju Milorad Dodik i Dragan Čović.

Još u julu 2017. godine je, podsjetit ćemo, Milorad Dodik poručio da OSA “funkcionira tako da uništi srpski i hrvatski identitet”.

– To nije naša služba. To je nama neprijateljska služba. Mi je tako i posmatramo – izjavio je Dodik, a svoje je tvrdnje kontinuirano ponavljao u periodu koji je uslijedio.

Osman Mehmedagić na čelu OSA-e ne odgovara ni Draganu Čoviću, što predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH nije ni skrivao.

– Što se tiče obavještajnog sektora u BiH, ne prihvatam imenovanje sadašnjeg direktora. Moramo se dogovoriti što se tiče rada OSA-e. Vrlo jasno, ne prihvatamo sadašnje kadrove OSA-e – poručio je Čović 28. septembra ove godine.

U međuvremenu su, uporedo sa verbalnim kritikama na račun OSA-e i njeno rukovodstvo, isti izvori producirali afere kojima se ta agencija nastojala destabilizirati.

“Aferama” poput one nazvane “Ušće”, u okviru koje je utvrđeno da je Nikola Špirić (SNSD) krivotvorio dokumentaciju, navodnog prisluškivanja zvaničnika i privrednika iz Hrvatske, pa i poništavanjem diplome direktora OSA-e u režiji institucija pod Dodikovom kontrolom, rukovodstvo OSA-e nastojalo se “disciplinirati”. Uzimajući u obzir da niti jedan od tih pokušaja nije urodio plodom, osovina Dodik – Čović sa političkim pokroviteljima iz regije odlučila je, očigledno, preći u narednu fazu i pokušati se konačno obračunati sa rukovodstvom OSA-e i tu agenciju staviti pod svoju kontrolu.

A da je riječ o službi koja ima kredibilitet u širim okvirima možemo jasno uvidjeti i iz riječi bivšeg prvog obavještajca Slovenije Iztoka Podbregara. On je prošle godine u intervjuu za slovenački list Delo  izjavio da je bosanska obavještajna služba najbolja u regiji!

Nema sumnje da je kao takva i trn u oku antibosanskim politikama.

(MiruhBosn/Faktor)

Previous Porodica Hasanbašić: Oko 200 tona jabuke imamo kad je puni rod
Next Bosman! Brži od Batmana i hrabriji od Supermana

You might also like

NAŠI DANI

Novi Grad: Priredbom u OŠ „Aleksa Šantić“ obilježen Dan nezavisnosti BiH i MZ „Saraj Polje“

Polaganjem cvijeća na spomen – obilježje i odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine, u dvorištu škole „Aleksa Šantić“ danas su obilježeni Dan nezavisnosti Bosne i

NAŠI DANI

Čaušević: Trojka je sigurnost države predala u ruke čovjeka koji je nekoliko dana ranije odlikovao Putina

 Poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Midhat Čaušević saopćio je da su stranke “Trojke” i njihovi partneri, nakon što su izuzetno važno Ministarstvo sigurnosti

NAŠI DANI

Posljedica američkih sankcija: Prointer ITSS skinut s liste partnera Microsofta

Američka tehološka firma Microsoft sa svoje liste partnera skinula je firmu Prointer. To je posljedica američkih sankcija koje su uvedene članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, čiji sin Igor, kako je