Zgrada Barok u Tuzli – Izgrađena u čast Franca Ferdinanda

Zgrada Barok u Tuzli – Izgrađena u čast Franca Ferdinanda

U vrijeme kada je rivalstvo između dvije velike dinastičke imperije, Rusije i Austro-ugarske, doživjelo kulminaciju, koja je neizdrživo vodila u rat, austrougarski prijestolonasljednik Franc Ferdinard posjetio je Bosnu i Hercegovinu. Najava službene posjete monarha gradu Tuzla dovela je do toga da su tadašnja tuzlanska vlast i trgovci nabrzinu, prema austrijskom projektu, izgradili lijepu zgradu.

Fasada zgrade u kojoj je trebao boraviti budući car bila je ukrašena gipsanom ornamentikom, dobavljenom iz centra Monarhije, te je zahtijevala određeni stil – barok. A građani objekat prozvaše, jednostavno – Barok.

Objekat u etažnom vlasništvu, prvi takve vrste u gradu i široj regiji, izgrađen je kao zanatsko-trgovački centar i predstavljao je preteču današnjih tržnih centara.

Kako se nalazio na najprometnijem mjestu tuzlanske čaršije, sa brojnim trgovačkim zanatskim i uslužnim radnjama, Barok je bio na korist potrošača i korisnika usluga, a vlasnicima, viđenijim i imućnijim tuzlanskim poslovnim ljudima, isplativa investicija.

Kao što postoje različiti i neprovjereni podaci o tačnom terminu puštanja u rad ovog monumentalnog objekta, tako niko ne zna o razlozima izostanka planirane posjete našem gradu austrougarskog suverena.

U predviđenoj funkciji Barok je bio skoro 80 godina, kada je zbog neadekvatnog građevinskog održavanja postepeno zanemaren i potpuno napušten. Nakon dugotrajne dileme opštinske uprave o njegovoj daljoj sudbini, 1983. godine je konačno donesena i realizovana odluka o njegovom rušenju koju su mnogi građani Tuzle propratili velikim negodovanjem i kritikama.

Međutim, 25 godina nakon njegovog rušenja, na radost mnogih, uglavnom starijih Tuzlaka, općinska uprava je donijela odluku o izgradnji objekta koji bi trebao biti vjerna kopija stare ljepotice.

Barok, 2009. god. – nakon obnove

Danas zgrada Baroka ponosno stoji na svom starom mjestu, gdje ponovo počinje ispisivanje historije Tuzle i njenih građana.

 

(tip.ba/mb)

Previous Aleksandra Nina Knežević, uspješna grafička dizajnerica: Nagrađena kreatorica Bosančice za djecu
Next Pobjednički poeni Teletovića najbolji potez prethodne NBA noći (Video)

You might also like

BAŠTINA

Mostar: Tabhana kao svjedok nekad najjačeg esnafa

  Stara gradska jezgra u Mostaru muzej je na otvorenom i nije čudo da je cijelo to područje upisano na listu nacionalnih spomenika u Bosni i Hercegovini. Brojni objekti u

BAŠTINA

Dubravko Lovrenović uoči sjednice Komiteta UNESCO-a: Očekujemo uvrštavanje stećaka na listu svjetske baštine

Očekujemo, rekao bih s razlogom, da stećci, odnosno da nominirane nekropole – njih 30 od čega 22 u Bosni i Hercegovini, dvije u Hrvatskoj i po tri u Srbiji i

BAŠTINA

Kraljeva brda (VIDEO)

Visoko je grad bogate historije koja seže daleko u prošlost. Tragovi života na području visočke doline datiraju još iz 4000. godine p.n.e. Do Rimske okupacije, područje Visokog je naseljavalo Ilirsko