USK: Berba kornišona okončana s optimizmom

USK: Berba kornišona okončana s optimizmom

Ovogodišnja berba kornišona u USK okočana je krajem septembra i trajala je nešto više od tri mjeseca.

Godina, odnosno vremenski uvjeti nisu bili baš najbolji, tako da su prinosi podbacili. Međutim i pored toga, ukupne ubrane količine ove godine su veće za oko 500 tona od prošlogodišnjih, zahvaljujući ponajviše proširenju parcela, što zadnjih godina bilježi sa uspjehom ovaj sektor.

Proizvođači ni ove godine nisu strahovali za otkup, jer tržište je već nekoliko godina sigurno i sa stabilnim poslovanjem.

Slika ima prazan alternativni atribut; njen naziv fajla je 5f87226e2eff9rtvusk122718937.jpg

Nekoliko stotina proizvođača kornišona, koliko ih se zanima ovom proizvodnjom u USK, ove godine su ubrali nešto više od 3.000 tona.

Prije pet mjeseci, tragajući za informacijama o stanju u ovom segmentu poljoprivrede posjetili smo jednog od proizvođača u Velikoj Kladuši, te najavili sa optimizmom bolje dane za proizvodnju kornišona, javlja rtvusk.

Elvir Husić iz velikokladuškog naselja Crvarevac najveći je proizvođač kornišona na ovom području. Ovog vrijednog poljoprivrednika zatekli smo kako sa porodicom i prijateljima ubire zadnje ovogodišnje plodove. Kako nam je kazao, zadovoljan je iako je godina dijelom podbacila, ali ono što je rezultat u vidu 70 tona u kvailtetnim plodovima, vidi dobrim prinosom.

Slika ima prazan alternativni atribut; njen naziv fajla je 5f87226e93615rtvusk122729328.jpg

Inače, u optimalnim uslovima parcela od 20 dunuma trebala bi dati blizu 150 tona. Međutim, oni su prepolovljeni, ali i dalje jedni od najboljih na prostoru USK i šire.

Previous Turkinja Burcu Benzer: Mnogo volim Bosnu, ovdje sam našla svoj put
Next Mali biznisi: Četrdeset novih radnih mjesta pokrenuto uz podršku Općine Novi Grad

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Pozitivna povratnička priča: U mjestu Koraj uspješno se bave proizvodnjom voća

Iako nisu predmet interesovanja javnosti, te se o njima vrlo malo zna, neka naselja u Bosni i Hercegovini, jednostavno, oduševljavaju. Neka naselja će vas oduševiti pričama koja se vežu za

MADE IN BOSNIA-387

Sarajevski ćevapi uskoro u Ankari

Ferhatovići, čuveni sarajevski ugostitelji, uskoro će glavnom gradu Turske ponuditi jedan od najprepoznatljivijih brendova u Bosni i Hercegovini. Balkan je za Tursku važan dio svijeta kad je riječ o privrednoj

Ekonomija/Biznis

Bosanska kompanija nakon kotlova, prezentovala i roštilje na pelet

Kovan M.I. d.o.o je vodeća kompanija za proizvodnju kotlova i kamina za zagrijavanje privatnih, stambenih, poslovnih i industrijskih objekata uz korištenje obnovljivih izvora energije.   Na sajmu GraposExpo u Gračanici učestvuju svake godine,