Presuda za genocid! Srećko Aćimović osuđen na devet godina zatvora

Presuda za genocid! Srećko Aćimović osuđen na devet godina zatvora

Sud Bosne i Hercegovine izrekao je danas, 16.10.2020. godine, presudu u predmetu Srećko Aćimović kojom je optuženi Srećko Aćimović oglašen krivim da je počinio krivično djelo genocid iz člana 141. Krivičnog zakona Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (KZ SFRJ) u vezi sa članom 24. istog Zakona (pomaganje).

Sud mu je izrekao kaznu zatvora u trajanju od devet (9) godina. Optuženom se u skladu sa članom 50. stav 1. KZ SFRJ u izrečenu kaznu zatvora uračunava vrijeme koje je proveo u pritvoru počev od momenta lišenja slobode dana 30.11.2015. pa do 29.12.2015. godine.

Optuženi Srećko Aćimović kriv je što je za vrijeme široko rasprostranjenog i sistematičnog napada preduzetog u periodu od 6.7.1995. do 1.11.1995. godine, od strane pripadnika VRS-a i MUP-a RS, a usmjerenog na pripadnike bošnjačkog naroda u zaštićenoj zoni UN-a Srebrenica pomogao izvršenje zajedničkog cilja, udruženog zločinačkog poduhvata – da se ubiju muški pripadnici skupine Bošnjaka koji su kao Bošnjaci Istočne Bosne činili značajni dio te etničke skupine. Na taj je način pomogao da se Bošnjaci djelimično istrijebe kao nacionalna, vjerska i etnička skupina – saopćeno je iz Suda.

Previous Iz Švedske u Bosnu: Šerif Gradašević u rodnoj Janji proizvodi jarbole za zastave
Next Arheološka istraživanja kod Visokog: Moguće nalazište temelja kraljevskog dvora bosanskih vladara

You might also like

NAŠI DANI

Ode i Sarajevo pod koncesiju

Tekst regionalnog avio-portala ‘Zamaero‘… -Veleposlanik (ambasador) SAD-a u BiH Michael Murphy je napisao pismo premijeru Federacije BiH Nermanu Nikšiću i njegovim zamjenicima Vojinu Mijatoviću i Toniju Kraljeviću vezano uz koncesije

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Sjećati se i tražiti pravdu: Obilježena 28. godišnjica od masakra šestero djece u Bosanskoj ulici na Alipašinom Polju

Polaganjem cvijeća, minutom šutnje i učenjem Fatihe danas je obilježena 28. godišnjica od masakra u ulici Bosanska kod broja 4, na Alipašinom Polju, u kojem je smrtno stradalo šestero djece.

NAŠI DANI

Uhapšeno više osoba osumnjičenih za genocid

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su više nekadašnjih komandanata i pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) na području Zvornika, Šekovića, Han Pijeska, Vlasenice i Bileće, osumnjičenih