Inovacije gorskog spašavanja iz Bosne i Hercegovine predstavljene svijetu

Inovacije gorskog spašavanja iz Bosne i Hercegovine predstavljene svijetu

Na ovogodišnjoj Virtuelnoj konferenciji Međunarodne udruge spašavateljskih organizacija (ICAR) predstavljeni su inovativni analitički alati za vođenje kompleksnih operacija potrage i spašavanja, te inovacije u taktikama potrage i obukama gorskih spašavatelja razvijeni u gorskim službama spašavanja u Bosni i Hercegovini.

Nakon prošlogodišnjeg predstavljanja inovativnih matematičkih alata za vođenje kompleksnih operacija potrage i spašavanja razvijenih saradnjom Saveza gorskih službi spašavanja u Bosni i Hercegovini (GSSuBiH) i Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), četveročlani tim GSSuBiH (Zdenko Marić, Rijad Tinjak, Nives Batista i Bojan Šunjić) pripremio je ovogodišnje predstavljanje cijelog niza inovacija u svijetu potrage i spašavanja razvijenih u Bosni i Hercegovini.

Svijetu gorskog spašavanja predstavljeni su sofverski alati za donošenje odluka u kompleksnim operacijama potrage i spašavanja temeljeni na savremenoj teoriji potrage. Predstavljene su i inovativne taktike traganja za nestalim osobama prilagođene uvjetima i konfiguraciji terena u teško pristupačnim područjima. Zahvaljući tim inovacijama, GSSuBiH razvio je poseban sistem edukacije tragača i voditelja potrage temeljen na postavkama savremene teorije traganja.

Savez gorskih službi spašavanja pokazuje kako svojim neprekidnim radom i rezultatima ne samo kako prati razvoj gorskog spašavanja u svijetu nego i aktivno i zapaženo učestvuje u njemu.

Previous Velikan sevdaha Arif Alajbegović: Od sevdalinke nema ničeg ljepšeg na svijetu
Next Ministrica vanjskih poslova u Dohi

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Bosanske inovacije: U Tuzli napravljeno inovativno i luksuzno kućište za računar

  -Prije 3 godine radio sam kao dizajner-freelancer. Stalno me je nerviralo da moja mašina koja obavlja najteži posao, leži ispod stola kao da je na neki način odbačena, često

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Univerzitet u Tuzli promovisao doktore nauka, redovne profesore i zlatne studente

    U okviru obilježavanja 41 godine rada i postojanja Univerziteta u Tuzli, svečano su promovisani doktori nauka i redovni profesori, a studentima generacije uručene su Zlatne plakete.  

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Značajan napredak univerziteta iz Bosne i Hercegovine na listi Webometricsa

Najveća platforma koja se bavi rangiranjem institucija visokog obrazovanja iz cijelog svijeta Webometrics objavila je rang listu univerziteta po citiranosti na Google Scholaru. U konkurenciju je ušlo oko 4.500 univerziteta