Bosna i Hercegovina i Crna Gora otvorile zajednički granični prijelaz

Bosna i Hercegovina i Crna Gora otvorile zajednički granični prijelaz

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija i predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković otvorili su zajednički Granični prijelaz „Vraćenovići“ na putu Bileća – Nikšić, čime je pojednostavljen prelazak granice između Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Predsjedavajući Tegeltija istakao je da je otvaranje ovog graničnog prijelaza, u koji je investirano više od 2,5 miliona eura,  jedan u nizu uspješno realiziranih projekata BiH i Crne Gore sa EU. Izrazio je uvjerenje da ovo nije posljednji zajednički projekt, te da će u narednim godinama uslijediti još veći projekti koji će biti uspješno realizirani.

“Želim posebno da se obratim graničnim policajcima i carinicima Crne Gore i BiH koji već više od 20 godina zajedno omogućavaju nesmetan prolaz ljudi i robe na ovim prostorima, jer su oni ti koji su omogućavali da naša privreda sarađuje, a naši građani međusobno komuniciraju. Vaš rad u prethodnih 20 godina odvijao se u nehumanim i lošim uvjetima, ali vas to nije spriječilo da uspješno obavljate svoje poslove”, poručio je predsjedavajući Tegeltija.

Predsjedavajući Vijeća ministara je naglasio da ostaje obaveza vlasti i jedne i druge zemlje da omoguće bolju ekonomsku saradnju, te da su za to neophodni infrastruktura i granični prijelazi koji će omogućiti nesmetan i brz prelazak ljudima dobre volje i privrednicima koji žele uspješno da rade, ali koji će biti prepreka ilegalnoj  trgovini i ljudima i robom.

On je najavio da će 2021. godine početi izgradnja puta od Foče do Šćepan-Polja, u okviru projekta EU, izrazivši nadu da će svi granični prijelazi biti modernizirani i otvoreni do 2024. godine.

Zajednički granični prijelaz “Vraćenovići” izgrađen je na teritoriji Crne Gore, a integracijom dva granična prijelaza u jedan zajednički, u kojem od danas rade granične službe BiH i Crne Gore, principom jednog zaustavljanja, pojednostavljen je prelazak granice između dvije zemlje.

Ovaj savremeni granični prijelaz površine je 9.000 kvadratnih metara, sa tri ulazne i tri izlazne trake, kao i jednom posebnom trakom za teretna vozila.

Izgradnja objekta zajedničkog graničnog prijelaza “Vraćenovići” počela je krajem februara od kada je bio zatvoren zbog izgradnje saobraćajne infrastrukture.

Previous Vizija Joea Biddena za prijateljstvo sa Bosnom i Hercegovinom
Next ‘Nigdje toliko duše kao u Bosni’ - Stefan Simić

You might also like

NAŠI DANI

Državni Institut za mjeriteljstvo: Respiratori će biti upisani u Registar i proslijeđeni bolnicama

 Nakon što je Institut za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine izvršio ekspertnu analizu dokumentacije 100 respiratora iz Kine koje je Federacija BiH platila više od 10 miliona KM, utvrđeno je da

NAŠI DANI

Sutra Dan bijelih traka: Sjećanje na više od 3.000 prijedorskih žrtava

Akcija „Zajedno protiv negiranja“ povodom 25. godišnjice napada na opštinu Prijedor i obilježavanja Dana bijelih traka – 31. maja, bit će održana sutra u Sarajevu sa početkom u 12 sati,

NAŠI DANI

23.godišnjica formiranja Petog korpusa Armije R BiH

  Irfan Ljubijankić i Atif Dudaković -Povodom obilježavanja 23. godišnjice formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) u Bihaću je danas održana svečana akademija, kojoj su prisustvovali predstavnici javnog i