Poznati bošnjački intelektualac i saradnik rahmetli Alije Izetbegovića: Preminuo profesor Ismet Kasumagić

Poznati bošnjački intelektualac i saradnik rahmetli Alije Izetbegovića: Preminuo profesor Ismet Kasumagić

Profesor Ismet Kasumagić, pripadnik organizacije Mladi Muslimani preminuo je u Sarajevu u 93. godini.

Profesor Kasumagić bio je član organizacije Mladi Muslimani od 1943. godine od svoje 15. godine, a zanimljivo je to da je tek prošle godine potpisao pristupnicu staru 77 godina.


Te 1943. godine, kada su ustaše provalile u organizaciju, jedan od članova je na svoj tavan sakrio ovu pristupnicu koju je našao njegov unuk i donio je u SDA prošle godine.

Među tom, bilo je nepotpisano još 40 pristupnica te je tako prošle godine Kasumagić zvanično postao član Mladih Muslimana iako je toj ideji bio odan veći dio svog života.


Profesor Kasumagić je zajedno s prvim predsjednikom Republike Bosne i Hercegovine Alijom Izetbegovićem dva puta bio u zatvoru zbog svojih ideja i zbog toga što nije htio odustati od svojih uvjerenja, stavova i vjere.

Nakon izlaska iz zatvora, Kasumagić u Ljubljani upisuje i završava metalurgiju. U svojoj struci postigao je veliki uspjeh uprkos činjenici da je bio politički zatvorenik i disident. Nakon tri specijalizacije u Francuskoj i jedne u Engleskoj, postao je ekspert UN-a za metalurgiju.

Najveći dio radnog vijeka proveo je u Zenici, na Metalurškom institutu, a bio je i profesor na fakultetu. Pred kraj radnog vijeka bio je istraživač u Energoinvestu, a bio je i ministar u prvoj demokratskoj Vladi Republike Bosne i Hercegovine.

Bio je dvije godine i rektor Univerziteta u Bihaću. Radio je dvije godine u Bagdadu kao ekspert. Tada je obavio i hadž sa suprugom Azijadom i kćerkom Amilom.

Također, bio je i predsjednik ili član više strukovnih asocijacija i komisija. Kao vrstan stručnjak bio je i nagrađivan, iako je bio politički nepodoban, što govori o njegovom poštenom radu i angažmanu na svom poslu i u svojoj struci.

Iza sebe je ostavio tri kćerke, puno unučadi i praunučadi.

Jedan od unuka Kasumagića je gradonačelnik Sarajeva, Abdulah Skaka.

“Zahvalan sam Gospodaru koji me počastio da budem potomak Ismeta Kasumagića koji je danas preselio na bolji i pravedniji svijet. Živio je i učio nas, njegove potomke, istinskim vrijednostima, da smo uvijek na strani istine, da se borimo za ideje. Neka ti je vječni rahmet dedo!” – napisao je gradonačelnik.

Previous NUBBiH obilježava 75. godišnjicu osnivanja i rada
Next Srbijanski muzičari o Safetu Isoviću: Najbolji pjevač svih vremena (VIDEO)

You might also like

NAŠI DANI

Udruženje “Nino Ćatić” osuđuje djelovanje Tužilaštva BiH i saslušanje Elmedine Muftić

Udruženje novinara i medijskih radnika “Nino Ćatić” osuđuju postupanje Tužilaštva Bosne i Hercegovine po čijem nalogu je Državna agencija za istrage i zaštitu saslušala novinarku i spisateljicu Elmedinu Muftić. Podsjećaju

NAŠI DANI

Hastorova ASA Grupacija namjerava graditi bolnicu u Sarajevu

Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić najavio je danas gradnju privatne bolnice u toj sarajevskoj općini. Efendić je na konferenciji za novinare govorio o Instrukcijama Ministarstva za prostorno uređenje, građenje

NAŠI DANI

Dan državnosti Bosne i Hercegovine u prepunoj dvorani Španski borci u Ljubljani

Društvo Ljiljan na najljepši moguči način proslavilo Dan državnosti Bosne i Hercegovine u prepunoj dvorani Španski borci u Ljubljani. Ovom prilikom zahvaljujemo se našim prijateljima koji su nam uveličali veče