Katarina Kosača Kotromanić, kćerka humskog velikaša i supruga kralja Bosne

Katarina Kosača Kotromanić, kćerka humskog velikaša i supruga kralja Bosne

Na današnji dan 1478. u Rimu je preminula Katarina Kosača Kotromanić – kćerka bosansko-humskog velikaša hercega Stjepana, supruga bosanskog kralja Tomaša.

Rođena je u Blagaju sredinom treće decenije 15. vijeka, u rodu slavnih Kosača, odakle se udajom seli na kraljevske dvore u srednjoj Bosni.

Ova bosanska plemkinja i supruga pretposljednjeg kralja Bosne bila je specifična ličnost i s kulturološko-religijskog aspekta:
-otac bogumil
-majka pravoslavka
-ona (udajom) prihvata katoličanstvo
-djeca i brat muslimani.

Za Katarinu se vežu i određene kontroverze, neautentične ‘istine’ pa i politički iskonstruisani mitovi.

Iako je pred Osmanlijama napustila Bosnu i otišla u Rim, izvori koji se pripisuju Mađarima govore o tome da ih je zapravo ožalošćena udovica pozvala da osvete svog saveznika, pod čudnim okolnostima ubijenog kralja Tomaša.

-Katarina nije bila posljednja kraljica, a nikad ni samostalna vladarica Bosne. Kao takva, Bosnu nikome nije ni mogla ostaviti u ‘amanet’, kako to određeni krugovi potenciraju – na osnovu njenog testamenta, čija autentičnost nikad nije potvrđena. (Ne postoji original pomenutog testamenta, samo prijepisi.)

Pored toga, vladara u srednjovjekovnoj bosanskoj državi biralo je bosansko plemstvo ili Sva BosnaStanak/Rusag – što su nazivi za tadašnji bosanski parlament.

-Tetoviranje žena u srednjoj Bosni u osnovi nije spomen na Katarinu, kako se nerijetko predočava, riječ je zapravo o staroj tradiciji koju su praktikovali Iliri.

Katarina Kosača Kotromanić pripadala je svojim dobrim Bošnjanima. Naknadne konstrukcije i nečija opredijeljenja ne mijenjaju historiju.

Previous Veliki dobročinitelj Muradif Ćato: Gdje god sam bio, uvijek sam mislio na svoju Bosnu
Next Lejla Tanović osma na Svjetskom prvenstvu!

You might also like

NAŠI DANI

Pitamo vas: Ko je najveći bosanski vladar?

‘Kao što čovjek svoju djecu i familiju ljubi, tako treba da ljubi i svoju domovinu Bosnu. I zaista treba domovini davati prvenstvo u počasti, jer naše tijelo je šaka zemlje

HISTORIJA

Muke po književnici Muberi Mujagić

Nakon što je zatražila da se iz škola izbaci Njegošev Gorski vijenac zbog stihova tipa „nekrstu se gore usmrđeše…odža riče na ravnom Cetinju…kako smrde ove poturice“, uslijedio je njen ideološki

HISTORIJA

Šta je Bosni Turska, a šta Turskoj Bosna

  Skoro je jedinstven slučaj da jedan narod toliko simpatizira i gaji osjećaj prema drugom narodu i njegovoj zemlji kakav je slučaj s bosanskohercegovačkim Bošnjacima koji to iskazuju prema Turskoj.