Izložba – Nacionalno blago iz kolekcija NUBBiH

Izložba – Nacionalno blago iz kolekcija NUBBiH

Povodom Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama u Bosni i Hercegovini 2020,  Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine kao partnerska institucija Univerziteta u Sarajevu dana 30. 10. 2020. godine upriličila je izložbu pod nazivom “Nacionalno blago iz kolekcija NUBBiH“.

Izložbu je u 11 sati otvorio dr. Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine.

Obilježavanje Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama u Bosni i Hercegovini 2020 na Univerzitetu u Sarajevu se realizira kao nastavak aktivnosti iz projekta ERASMUS+ Capacity Building in Higher Education (CBHE) – „Library Network Support Services (LNSS):  Modernising libraries in Western Balkan countries through staff development and reforming library services “ (Umrežena biblioteka – službe podrške: Modernizacija biblioteka u zemljama Zapadnog Balkana kroz razvoj osoblja i reformu bibliotečkih usluga).

Na izložbi “Nacionalno blago iz kolekcija NUBBiH“ predstavljeni su najvrjedniji primjerci građe Specijalnih zbirki: rukopisi, stare i rijetke knjiga, građa iz kartografske i grafičke zbirke. Izložbu su pripremili voditelji zbirki Muamera Smajić, Teufik Osmanović i Stela Viteškić.

Specijalne zbirke Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine 02. jula 2020. godine, odlukom Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika, proglašene su nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Slika ima prazan alternativni atribut; njen naziv fajla je 10.jpg

NUBBIH OBILJEŽILA 75 GODINA POSTOJANJA I RADA

Akademijom, izložbom i projekcijom videozapisa Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine obilježila je 75 godina postojanja i rada.

Pozdravnim obraćanjem, direktor NUBBiH Ismet Ovčina otvorio je Svečanu akademiju i poželio dobrodošlicu uvaženim gostima i govornicima: g. Amelu Suljoviću, Savjetniku Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Nj. E. Šefika Džaferovića, ujedno Generalnog pokrovitelja ove manifestacije, zatim Mr. Jasminu Brankoviću Pomoćniku ministra za nauku, u Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke, Prof. Dr. Rifatu Škrijelju Rektoru Univerziteta u Sarajevu, Sanji Vlaisavljević Savjetnici Ministrice Civilnih poslova BiH, kao i ostalim prisutnim gostima.

Direktor Ovčina iskazao je ponos što je na čelu institucije koja obilježava tako značajan jubilej te je podsjetio na važnost i značaj ove kulturne institucije.

Ovo je izuzetno značajna svečanost i izuzetno smo zadovoljni da ćemo i u ovakvim uslovima imati obraćanje jednog broja uvaženih govornika. Ponosni smo što ćemo poslati poruku da NUBBiH kao jedan od simbola kulturnog nasljeđa ostvaruje svoju časnu misiju kulture, nauke i obrazovanja – kazao je Ovčina.

Podsjetio  je da je u augustu 1992. godine NUBBiH ostala bez skoro svega, ali ipak nije prekidala s radom. Osvrnuo se i na neriješen pravno-finansijski status, izrazivši nadu da će se u skoroj budućnosti to promijeniti. I, nije danas baš primjereno da lamentiramo, ali, ne možemo a da ne spomenemo da, iako je Vijećnica obnovljena prije šest godina, NUBBiH još uvijek nije niti jednu knjigu smjestila u svoj prijeratni dom. I premda u neadekvatnom prostoru, nastoji ostati aktivni sudionik i servis za ukupnu kulturnu i akademsku zajednicu u BiH. Nažalost, ni 25 godina nakon rata u BiH, pravno-finansijski status ove ustanove – jednog od simbola kulturnog identiteta u BiH, nije riješen. Apelujemo i nadamo se da će nadležni organi, u skladu sa kontinuitetom zakona i ulogom ove Biblioteke u društvu, konačno donijeti kvalitetno rješenje – naglasio je direktor NUBBiH.

Pomoćnica Ministrice Civilnih poslova BiH, Sanja Vlaisavljević kazala je kako NUB čuva neprocjenjivo naslijeđe naše zemlje i zaslužuje puno uvažavanje cijele bosanskohercegovačke društvene zajednice zbog svoje kulturne i prosvjetiteljske misije tokom proteklih 75 godina.

I pored svih pravnih i finansijskih problema koji opterećuju normalan rad ove važne kulturne ustanove, NUBBiH uspješno odgovara svojim temeljnim zadaćama, a podjednako predstavlja i BiH u različitim evropskim i svjetskim bibliotečno-informacijskim asocijacijama, sukladno s najvišim standardima u oblasti bibliotekarstva. Posebno želim naglasiti osobnu posvećenost djelatnika NUBBiH, bez obzira na uvijete koji nekada i nisu takvi kakve bi ovakve institucije morale imati, svojim radom i stručnim angažmanom sačuvaju međunarodno prepoznatljiv ugled i visoku razinu profesionalnosti – istakla je Vlaisavljević.

Pomoćnik ministra za nauku u Ministarstvu obrazovanja i nauke Federacije BiH Mr. Jasmin Branković rekao je da je praznik NUB-a BiH ujedno i praznik organizovane bibliotečke službe u našoj zemlji.

NUBBiH je krovna, matična biblioteka za ovu zemlju. Jedna od onih biblioteka koju formiraju države kao takve – vrijeme je da to razumiju i oni koji trenutno kreiraju odgovarajuće politike i kad je u pitanju NUBBiH i druge značajne krovne ustanove od kapitalnog značaja – mišljenja je Branković.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Prof. Dr. Rifat Škrijelj naglasio je da je NUBBiH jedna od značajnih institucija riznica i čuvar pisane građe nastale na tlu Bosne i Hercegovine, a također i ovog dijela Evrope i Balkana.

Institucija koja je opstala prkoseći svim nevoljama sačuvala je pisanu građu i ozbiljne dokaze o tradiciji stvaralaštva na prostoru BiH, Balkana i ovog dijela Evrope. NUBBiH je jedna od najznačajnijih institucija partnera UNSA koja je istovremeno i pridružena članica – kazao je rektor UNSA.

Generalni pokrovitelj Svečane akademije obilježavanja 75. godišnjice je Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, čiji je savjetnik Amel Suljović istakao spremnost kabineta da odgovorno i pravovremeno podržava rad NUBBiH na domaćem i međunarodnom planu.

Značaj Nacionalne i univerzitetske biblioteke u bilo kojoj zemlji se ne treba objašnjavati. Kao čovjek koji je u uskoj vezi sa pisanim nasljeđem, možda mogu pravilnije da razumijem posljedice koje će zajednica zasigurno imati u konačnici zbog dugoročnog lošeg stanja u kojem se ova institucija nalazi. Nadam se će kolektiv NUBBiH-a osamdesetu godišnjicu dočekati sa održivim rješenjem za dugoročno i kvalitetno funkcionisanje ove temelje institucije kulture u BiH te da će nacionalno blago BiH pohranjeno u ovoj instituciji tome i doprinijeti, istakao je Suljović.

Virtuelnu čestitku uputili su i Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, te Predsjednik CENL i izvršni direktor Britanske biblioteke Roly Keating.

Previous Tokić: U jeku ekonomske krize stranačke oligarhije su izdvojile stotine hiljada maraka za hiljade plakata
Next Obilježena godišnjica pogibije heroja Hajre Mešića (Video)

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

ROBERT DE NIRO DOBITNIK PRVOG POČASNOG SRCA SARAJEVA ZA ŽIVOTNO DJELO

Glumac, reditelj i producent Robert De Niro, dvostruki dobitnik nagrade Oscar, pet puta nominiran za Oscara, nagrađen priznanjima Zlatni globus, dobitnik je prvog Počasnog Srca Sarajeva za životno djelo za

KULTURA I UMJETNOST

Lagumdžija dobila nagradu za najbolju žensku ulogu na 20. Marakeš međunarodnom film festivalu

Asja Zara Lagumdžija dobila je nagradu za najbolju žensku ulogu na 20. Marakeš međunarodnom film festivalu. Nakon devet dana predstava i debata, žiri kojim je predsjedavala američka glumica i dobitnica Oskara,

BAŠTINA

Otvorena izložba ‘Slovom o slovu: Tragovima bosanske pismenosti’

Izložba “Slovom o slovu: Tragovima bosanske pismenosti” koju su organizirali Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ u saradnji s Institutom za jezik Univerziteta u Sarajevu i Muzejom književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne