Fojnički Reumal: Dragulj u srcu Bosne, godišnje 250.000 noćenja

Fojnički Reumal: Dragulj u srcu Bosne, godišnje 250.000 noćenja

Fojnički Reumal jedna je od bosanskohercegovačkih priča o uspjehu. Još od vremena starih Rimljana, pa do danas, ovo lječilište i spa centar unapređuju zdravlje i blagostanje, piše bh. novinska agencija Patria.

Kako objašnjava direktor Reumala dr. Eldan Lokmić Fojnica je prvo postala poznata po termalnoj vodi koja se koristila za klasično banjanje.

– U početku su se koristila mala jezera sa termalnom vodom, a ljudi su odsjedali u hanovima. Žene su dolazile na liječenje steriliteta –  podsjeća dr. Lokmić.

Prije Drugog svjetskog rata, centar je bio skromno nadograđen, a od 60-ih godina prošlog stoljeća Fojnica doživljava procvat kada je dobila dozvolu za izgradnju bolnice za liječenje reumatskih, miopatskih i srodnih oboljenja. Bolnicu je 1967. godine u rad pustila tadašnja prva dama Jugoslavije, Jovanka Broz.

Savremeni centar Reumal pušten je u rad 1979. godine. To je bio veliki iskorak. Prof. Dr. Marko Ciglar, tadašnji dekan Medicinskog fakulteta, dovodi lječilišni aspekt na nivo koji je mogao da parira medicinskim metodama i opremljenošću najrazvijenijim zemljama tog doba.

Danas Reumal grupacija ima oko 700 kreveta na raspolaganju, a kapacitet će se do kraja 2015. godine proširiti za još 500. Godišnje se ostvari oko 250.000 noćenja. Od tog broja, 30% su strani turisti iz Slovenije, Hrvatske, dijaspore i arapskih zemalja koji su u stalnom porastu.

Također, pri kraju je i gradnja hotela sa 5 zvjezdica koji će omogućiti stranim turistima komfor i uslugu kao u prestižnim svjetskim hotelima. Sa radom bi, prema planu, mogao početi već krajem godine.

– Bitno je naglasiti da lokalna zajednica mora ovakve centre pratiti infrastrukturom, kako bi se u potpunosti ispunili zahtjevi domaćih posjetilaca i stranih turista – naglašava Lokmić.

Brojno medicinsko osoblje

Fojnica je kapitalizirala prirodni faktor razvojem medicinskog aspekta tj. lječilišta, tako da danas Reumal upošljava oko 200 zdravstvenih radnika od ukupno 400 uposlenih.

– Imamo 20 ljekara specijalista, kompletnu opremu, dijagnostiku, odjel za kardio-vaskularne bolesti, UZ dijagnostiku. Posmatrajući banjski turizam, Fojnica ima ljekara kao sve banje u Sloveniji zajedno – ističe dr. Lokmić.

Sa izgradnjom novih kapaciteta i unaprjeđenjem usluge, Reumal će biti u mogućnosti odgovoriti na sve zahtjeve za smještajem: od klasične medicinske sobe sa monitorima, poluintenzivnom i intenzivnom njegom do soba sa tri zvjezdice, apartmana i luksuznih soba u hotelu sa 5 zvjezdica.

Zimska ponuda u Reumalu

Važno je istaći da je ovo područje potpuno sigurno za šetnju i boravak u prirodi i nema mina. U neposrednoj blizini su tri čiste rijeke, a i kvalitet zraka je bolji nego u većim gradovima. Za ljubitelje zimskih sportova, Fojnica ima i skijalište.

Na pitanje šta Reumal nudi zimi, dobili smo odgovor da je prvenstveno niža cijena usluga. Pored toga, medicinski tretmani su najpotrebniji zimi kada se osjećaju najveći problemi npr. hronične bolesti. Kad je u pitanju banjanje, znatno veći efekat postiže se zimi nego ljeti.

Ono čemu se gosti vraćaju su produženi vikend wellness aranžmani i nezaboravni fojnički doček Nove godine.

Bosna i Hercegovina ima pregršt prirodnih resursa koji su još uvijek neotkriveni, ili otkriveni ali nedovoljno iskorišteni. Fojnica kao zajednica i kolektiv fojničkog Reumala prepoznali su prirodni dar koji imaju i čine sve da ga sačuvaju i unaprijede i za dobrobit zajednice i svih onih koja ga posjete.

Previous Silajdžić: Evropa ima šta naučiti od Bosne i Hercegovine (Video)
Next Savez udruženja boraca "Patriotske lige": Dosta je izjednačavanja dželata i žrtve

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Britanski Telegraph: Posjetite Mostar umjesto pretrpanog Dubrovnika

Ugledni britanski list Telegraph u svojoj opsežnoj reportaži turistima je preporučio Mostar, navodeći niz razloga zašto treba posjetiti ovaj grad. “U proteklim godinama Balkan je postao privlačna destinacija, a ljubitelji

BH RAZGLEDNICA

Vodopad Kravica – progresivan porast broja posjetilaca

Na vodopadu Kravica, gdje pristiže velik broj hodočasničkih gostiju iz Međugorja, među kojima prednjače Talijani i Poljaci, do početka augusta ove godine prodato je oko 155 hiljada ulaznica, kazali su

TURIZAM

Turisti oduševljeni Sarajevom i Bosnom: Ova zemlja je raj

Ulice Sarajeva, glavnog grada Bosne i Hercegovine, prepune su turista i svih dijelova svijeta. Posebno je turistima “preplavljena” stari dio grada, Baščaršija i živopisne uličice rezervisane samo za pješake u