Reakcija IZBiH na skandalozno saopćenje udruženja građana „Hrvatski narodni sabor“

Reakcija IZBiH na skandalozno saopćenje udruženja građana „Hrvatski narodni sabor“

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je, preko Ureda za odnose sa javnošću, reagovala na saopćenje udruženja građana „Hrvatski narodni sabor“ kojim se teroristički napadi u Francuskoj pokušavaju povezati sa Bosnom i Hercegovinom.

U saopćenju se kaže kako je teško naći razumno objašnjenje za ovakve konstrukcije i kako priopćenje HNS-a ustvari otkriva stvarne namjere nosilaca retrogradnih i antievropskih politika na ovim prostorima, te da Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini ne može olahko preko njih prijeći.

„Oni koji su izrekli ove klevete na račun naše vjere i naroda trebaju znati da smo ih čuli“ – stoji u saopćenju Ureda za odnose sa javnošću, te se dodaje:

– Bilo kakav oblik generalizacije je neprihvatljiv, kao i bezuspješni pokušaji prekrajanja historije i pred međunarodnim sudovima utvrđenih istina o karakteru rata u bivšoj Jugoslaviji. Bošnjaci nemaju potrebu nikome dokazivati svoje evropejstvo, niti svoj odnos prema islamu. Oni su i kao Bošnjaci i kao muslimani samosvjestan narod i niko ih, ni sa Zapada ni sa Istoka, neće učiti ni evropskim ni islamskim vrijednostima.

Korištenje sintagme „islamski terorizam“ u saopćenju HNS razumijevamo kao namjernu provokaciju. Jer, kao što je ovim povodom izjavio i Papa Franjo, neprihvatljivo je povezivanje islama ili bilo koje religije s nasiljem ili sa postupcima male skupine ekstremista.

Problem terorizma i nasilnog ekstremizma je globalni izazov i od njegovog zla nije pošteđena nijedna država, niti društvo. Najbolji dokaz tome je nedavni teroristički napad u Zagrebu.

Muslimani su najveće žrtve globalnog terorizma i zato će se Islamska zajednica boriti protiv svih oblika ekstremizma u nadi da će i u drugim vjerskim i nacionalnim skupinama nadvladati one snage koje ne promovišu nepovjerenje, sukobe i mržnju – stoji na kraju saopćenja Ureda za odnose s javnošću Rijaseta IZ u Bosni i Hercegovini.

Previous Turska: Trogodišnja djevojčica spašena iz ruševina 65 sati nakon zemljotresa otvorila oči
Next Biljana Srbljanović – Risto Radović nije bio dobar čovjek

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Sveštenik Milan Radulović: Svi oni koji kažu da Srebrenica nije genocid, oni bi izvršili genocid ponovo

Pravoslavni sveštenik u Torontu dr. Milan Radulović na svom YouTube kanalu objavio je kratak video u kojem se obraća hrišćanima, ali i svima onima koji ga prate, sa jasnim stavom:

NAŠI DANI

Talac kojeg je oslobodio Hamas rekao Netanyahuu: “Helikopter je pucao na nas”

Prošla su dva mjeseca od Hamasove operacije pod nazivom “Potop Aqsa”, koja je pokrenuta 7. oktobra kao odgovor na kršenja ljudskih prava od strane Izraela. Tog datuma počeli su intenzivni

NAŠI DANI

Speiegel opet proziva Schmidta. Pomenuli i ispad u Goraždu

“Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Christian Schmidt sve je više na udaru kritika. U pismu Odboru za vanjske poslove Bundestaga, Društvo za ugrožene narode poziva šefa odbora