Projekti arhitekte Gološa dio su prepoznatljivog vizuelnog identiteta Sarajeva

Projekti arhitekte Gološa dio su prepoznatljivog vizuelnog identiteta Sarajeva

Arhitekta Sead Gološ, koji je preminuo jučer u Sarajevu, autor je više projekata koji su dio prepoznatljivog poratnog vizuelnog identiteta glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Neki od tih objekata su kompleksi BBI i Sarajevo City Centar, prodajni centar Merkur, poslovno-stambeni kompleks Bosmal, obnovljeni Hotel “Evropa”.

Gološ (1969.) je preminuo od posljedica COVID-a 19, javljeno je jučer.

Prema tim informacijama, smrt je nastupila nakon što se u jednoj fazi bolesti stanje toliko pogoršalo da je prebačen u bolnicu Podhrastovi.

Bio je oženjen, otac dvoje djece.

Smrt uglednog sarajevskog arhitekte pogodila je ne samo porodicu već i ljude s kojima je radio, njegove prijatelje i kolege. Nadali su se da će on ipak dobiti tešku bitku za život.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, oprostio se sa, kako ističe, svojim velikim prijateljem čija ga je smrt zatekla i jako rastužila:

„Svojim znanjem, iskustvom i izuzetnom radnom energijom dao je snažan pečat pri rješavanju brojnih uspješnih projektnih rješenja koja su obilježila naš gradski prostor.

Njegov graditeljski opus, danas poznata mjesta druženja, rada i stanovanja u njegovom rodnom Sarajevu, ostat će trajni podsjetnik na njega i njegovo stvaralaštvo.

Entuzijazam, talenat, vizije, profesionalizam, sve što je krasilo Seada, omogućili su mu da radi i stvara na značajnim međunarodnim projektima“.

Gološ je bio i član Gradskog savjeta za urbanizam.

Previous Biden: Preletio sam Bosnu helikopterom, od Splita do Brčkog - apsolutno veličanstvena zemlja!
Next Muftijstvo banjalučko: Dodijeljena plaketa novinaru Miši Vidoviću

You might also like

NAŠI DANI

Duraković o promjeni naziva ulica u Srebrenici: Cilj je da eliminišu Bošnjake iz tog grada

 Skupština opštine Srebrenica usvojila je danas prijedloge o promjeni naziva ulica u tom gradu, a prijedlog je usvojen sa 14 glasova ZA i bez predstavnika Kluba Bošnjaka koji su ranije

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

U Trnovu odata počast brutalno ubijenim Srebreničanima: Opominjati i ne zaboraviti

Članovi porodica žrtava genocida okupili su se danas na stratištu Godinjske Bare u Trnovu, mjestu na kojem su pripadnici zloglasne srbijanske jedinice “Škorpioni”, prije 26 godina, pucnjima u leđa ubili

NAŠI DANI

Vlada FBiH izdvojila skoro 3,5 miliona maraka za zbrinjavanje radnika zeničke Željezare

  Vlada Federacije BiH je, u funkciji Skupštine Razvojne banke FBiH, večeras na hitnoj, telefonski održanoj sjednici, donijela Odluku o odobravanju raspodjele dijela novčanih sredstava ostvarenih prodajom preduzeća iz nadležnosti