Mostar: Nakon rušenja Starog 1993. godine, most Kamenica značio je život

Mostar: Nakon rušenja Starog 1993. godine, most Kamenica značio je život

Ljeto ratne 1992. godine Mostar je dočekao samo sa jednim mostom. Bio je to čuveni Stari most, koji je godinu i po kasnije, 9. novembra 1993, srušen granatama ispaljenim sa položaja Hrvatskog vijeća obrane.

U zimu 1992. Mostarci su došli na ideju da grade most Kamenica koji bi između tada srušenih Lučkog i Mosta Hasana Brkića, spojio naselja Luka i Donja Mahala. Most je u promet pušten u proljeće 1993, dva mjeseca prije početka napada HVO-a na lijevu obalu Mostara.

Činila su ga četiri betonska pilona, spojena čvrstim sajlama, a kompletan dojam upotpunjavala je drvena podloga za gazišta. U vremenu nakon rušenja Starog, most Kamenica je za izolovano stanovništvo Donje Mahale bila životno važna.

Most je izgrađen u blizini porodične kuće Azera Peze, koji je i sam dao značajan doprinos tokom gradnje. I danas na ostacima nekadašnjeg mosta ostao je grb Republike Bosne i Hercegovine i natpis “Prva mostarska brigada“, koje je iz jablaničkog preduzeća “Granit” u Mostar donio upravo Pezo.

Mostar: Nakon rušenja Starog 1993. godine, most Kamenica značio je život

“Bio je tu u blizini i takozvani Tenzin most, koji je poput Kamenice u tim teškim godinama bio važan za građane ovog dijela Mostara. Radila ih je inžinjerija Armije RBiH, a pomagalo je i stanovništvo Luke i Donje Mahale“, prisjeća se Pezo u razgovoru za Anadolu Agency, koji je sa velikom tugom primio vijest o rušenju Starog mosta.

“Naš sugrađanin Eldin Palata jedan je od ljudi koji su snimili rušenje Starog mosta. Pamtim i dan u kojem smo gledali taj snimak. I Kamenica je također granatirana nakon Starog mosta, pa je nažalost porušena i ona. Ipak, kasnije smo improvizacijama uspijevali prelaziti Neretvu sa jedne obale na drugu, a imali smo i čuvenu korpu koju smo preko sajle slali sa jedne obale na drugu i tako prebacivali hranu i lijekove“, govori dalje Pezo.

Danas na Kamenicu podsjećaju ostaci mosta, a odavno se među Mostarcima spominje i mogućnost obnove. Jedan od inicijatora je i Udruženje građana “Sinovi Mahale”, koje egzistira upravo u blizini nekadašnjeg mosta.

“Kamenica je zaista mnogo značila, jer je u tom teškom vremenu služila za prebacivanje hrane, ranjenika i vojne opreme. Iskreno, osim ratnih dejstava, ponekad bi opasnost za ljude koji su je prelazili predstavljala i nabujala Neretva“, prisjeća se predsjednik Udruženja Dževad Pašić.

Navodi i da članovi Udruženja imaju veliku želju za obnovom Kamenice, i to u autentičnom izdanju, dok u institucijama za to danas nažalost ne postoji volja.

Mostar: Nakon rušenja Starog 1993. godine, most Kamenica značio je život


“Mi smo u mogućnosti prikupiti određena sredstva za obnovu, međutim trebao bi i neko iz vlasti da prepozna, ako ništa onda historijsku važnost mosta, i pomogne nam“, naveo je Pašić.

U poratnom vremenu obnovljeni su svi u ratu porušeni mostovi, uključujući i Lučki, odnosno Most Hasana Brkića, koji se nalaze u blizini Kamenice.

Previous Ovo je Bosanac u Bidenovom pobjedničkom timu: Od Srebrenice do Bijele kuće
Next Amel Tuka svečano otvorio atletsku stazu u Vogošći

You might also like

OTPOR BOSNE

NA ŽUČI POČELA IZGRADNJA SPOMEN-DOMA OSLOBODIOCIMA SARAJEVA

Na mjestu nekadašnjeg Doma kulture na brdu Žuč počela je izgradnja Spomen-doma oslobodiocima Općine Novi Grad i grada Sarajeva. Kamen temeljac za izgradnju Spomen-doma, koji će predstavljati ulaz u budući

NAŠI DANI

Obilježena godišnjica zločina nad stanovnicima Višegrada – 3.000 ruža za 3.000 života

  Manifestacijom „3.000 ruža za 3.000 života“ Udruženje porodica nestalih „Višegrad 92“ danas je obilježilo 26 godišnjicu ratnih zločina počinjenih nad stanovnicima ovog grada. Na groblju Stražište klanjana je dženaza

NAŠI DANI

Sanski Most: OBILJEŽENO 25 GODINA SLOBODE

Centralna manifestacija obilježavanja 10. oktobra, Dana Općine Sanski Most, održana je danas u prisustvu velikog broja građana. Sanski Most je posljednji grad kojeg su jedinice Armije RBiH oslobodile tokom odbrambeno