Zajednička vojna vježba Oružanih snaga BiH i SAD-a

Zajednička vojna vježba Oružanih snaga BiH i SAD-a

Pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država učestvovat će na zajedničkoj vojnoj vježbi pod nazivom “Bilateralna vježba”, koja će se realizirati 18. i 19. novembra 2020. godine na poligonima za obuku OS BiH – Glamoč i Manjača.

“Bilateralna vježba” će omogućiti Oružanim snagama BiH unapređenje partnerske saradnje sa SAD-om i NATO partnerima, te razvijanje interoperabilnosti i spremnosti, kao i stvoriti pretpostavke za uvođenje novih sposobnosti OS BiH.

Oružane snage BiH će na vježbi učestvovati uz kompjuterski podržanu vježbu (CAX) i terensku vježbu (FTX), a Oružane snage SAD-a će učestvovati sa dva (2) aviona F-16, te će vršiti podršku snagama na terenu. Avioni, koji će pružati blisku zračnu podršku na lokaciji poligona Glamoč, neće koristiti bojevu municiju, već će, nakon poziva za podršku, izvršiti lasersko zaključavanje cilja i simulirano uništenje.

Cilj vježbe je da Oružane snage BiH kroz vježbu sa specijalistima za navođenje i kontrolu bliske zračne podrške (Joint Terminal Attack Controllers – JTAC) unaprijede operativne sposobnosti deklarisane bataljonske grupe. Ovim bi Oružane snage BiH stekle sposobnosti za izvođenje konvencionalnih operacija da u realnom vremenu i međunarodnom okruženju realiziraju dodijeljene zadatke uz upotrebu bliske vatrene i zrakoplovne podrške.

Tokom realizacije vježbe će biti preduzete sve propisane higijensko-epidemiološke mjere u cilju sprečavanja širenja COVID-19.

Previous Abazovićevo čestitanje izbornih promjena u BiH izaziva zabrinutost
Next Uduplana domaća proizvodnja sredstava za dezinfekciju i ličnu higijenu

You might also like

NAŠI DANI

Do povećanja boračkih naknada došlo zahvaljujući razumijevanju Vlade FBiH

Predsjedavajući Koordinacije temeljnih boračkih organizacija FBiH Almin Škrijelj ističe da je odluka Vlade Federacije BiH o povećanju koeficijenta za obračune i isplate mjesečnih novčanih naknada korisnika boračko-invalidske zaštite u FBiH rezultat

NAŠI DANI

Bogićević: Pudarić je bio čovjek rijetke pameti i kulture

Komemoracija povodom smrti Svetozara Pudarića, socijaldemokrate i nekadašnjeg potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine, održana je danas u Sarajevu u prisustvu članova njegove porodice te brojnih prijatelja, saradnika i drugih poštovalaca.

NAŠI DANI

Španski premijer Sanchez: Priznavanje države Palestine je u interesu Evrope

Španski premijer Pedro Sanchez izjavio je u četvrtak da bi bilo u interesu Evrope da prizna državu Palestinu, prenosi Anadolu. Naglasio je da bi priznanje države Palestine ojačalo moralni položaj