Uduplana domaća proizvodnja sredstava za dezinfekciju i ličnu higijenu

Uduplana domaća proizvodnja sredstava za dezinfekciju i ličnu higijenu

Vrijednost uvoza sredstava za dezinfekciju i ličnu higijenu, kao i preparata za pranje i čišćenje u Bosnu i Hercegovinu u prvih deset mjeseci ove godine manja je za 16 miliona KM, nego u istom periodu lani, podaci su Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO).

Kako je iz UIO saopšteno “Nezavisnim”, u deset mjeseci ove godine uvezeno je sredstava za dezinfekciju te za ličnu higijenu, kao i preparata za pranje u vrijednosti 258.790.219 KM, dok je 2019. u istom periodu taj iznos dostigao 274.894.539 KM.

“Uvoz preparata za higijenu usta i zuba, uključujući paste i praškove za pričvršćivanje vještačke vilice te konac za čišćenje zuba, ove godine manji je za oko 1,6 miliona KM nego prošle godine”, kazali su iz UIO BiH.

Iako je uvoz ovih sredstava u BiH manji nego godinu dana ranije, domaće firme koje se bave proizvodnjom ističu da im je ova godina popravila poslovanje, jer je proizvodnja povećana i za 50 odsto.

Dragan Ždrnja, direktor proizvodnje u kompaniji “Dukat”, kazao je da se kod njih proizvodnja od marta uduplala.

“Mnogo se povećala proizvodnja, a samim tim i prodaja, iako naša firma do pojave virusa korona nije imala direktno dezinfekciona sredstva koja su se koristila za ruke i za površine, nego su ugrađena u druge proizvode”, kazao je Ždrnja.

Dodao je da su od marta počeli sa proizvodnjom dezinfekcionih sredstava za površine i kozmetičkih sredstava, odnosno sredstava za dezinfekciju ruku, te da su što se tiče prodaje, ostvarili izvanredan uspjeh.

Igor Gavran, ekonomski analitičar, za “Nezavisne” ističe da je, iako bi smanjenje uvoza ovih proizvoda u vrijeme pandemije mogao djelovati nelogično, jer je tražnja za njima drastično povećana, ovaj podatak u direktnoj korelaciji sa povećanjem domaće proizvodnje istih proizvoda.

“Povećana tražnja je širom svijeta uzrokovala nestašice i domaća potrošnja je bila prioritet u odnosu na izvoz, dok je u BiH konačno otvoren prostor domaćim proizvođačima da svoje proizvode plasiraju na domaće tržište, a nekim čak i u izvoz”, ističe Gavran.

Dodao je da je ovo jedan od pozitivnih primjera kada je kriza ujedno bila i prilika, koja je iskorištena, jer, kako kaže, imamo kvalitetne domaće proizvođače.

“Sličnu situaciju imali smo i u poljoprivrednoj proizvodnji i općenito proizvodnji hrane pa je pouka da nemamo potrebe za velikim dijelom uvoznih proizvoda, jer naša domaća proizvodnja može uspješno pokriti naše potrebe u mnogim oblastima”, kazao je Gavran.

Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja građana DON Prijedor, kaže da su se građani konačno osvijestili i počeli da koriste domaće proizvode.

“U nekom momentu, odnosno u martu i aprilu, na tržištu smo mogli samo naći domaće proizvode i smatram da je to bilo presudno da i danas građani kupuju domaće proizvode, što na kraju utiče i na samo održavanje domaće privrede”, kazala je Marićeva.

Previous Zajednička vojna vježba Oružanih snaga BiH i SAD-a
Next AI: Belgijske vlasti 'napustile' hiljade starijih ljudi tokom pandemije

You might also like

Ekonomija/Biznis

Ruše rekorde: Proizvest će 15 miliona litara mlijeka

Rekordnih 15 miliona litara bit će ove godine proizvedeno na području grada Cazina, pokazuju trenutne procjne. Ovaj je grad godinama vodeća lokalna zajednica, ne samo u Unsko-sanskom kantonu nego u čitavoj Federaciji BiH,

Ekonomija/Biznis

Mljekari iz Gradačca prenose iskustva izvoza u EU; kompanija ‘MI99’ primjer uspjeha

  U pogonima gradačačke kompanije „MI99“ uspješno su organizovani treninzi pripreme malih i velikih proizvođača iz sektora mljekarstva za uslove izvoza na tržišta Evropske unije. Direktorica kompanije „MI99“ Indira Omeragić

Ekonomija/Biznis

Uspon bosanske namjenske industrije: Binas iz Bugojna povećao broj zaposlenih i udvostručio prihode

Kompanija za proizvodnju eksploziva Binas iz Bugojna još jedna je u nizu bh. kompanija iz namjenske industrije koja doživljava pravi poslovni preporod. Ova firma je u prvoj polovini ove godine