Uhapšen Dušan Ćulibrk, osumnjičen za ubistvo 51 civila 1992. na području Bosanske Krupe

Uhapšen Dušan Ćulibrk, osumnjičen za ubistvo 51 civila 1992. na području Bosanske Krupe

Po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine lišena slobode osoba koja se sumnjiči za ubistvo 51 civila na području Bosanske Krupe, 1992. godine.

Osumnjičeni se tereti za ubistvo 44 zatočenika iz logora Omarska, počinjeno na lokalitetu Donji Dubovik, u ljeto 1992. godine, kao i ubistvo sedam civila bošnjačke nacionalnosti, koji su se iz pravca Prijedora kretali prema Bihaću.

Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine policijski djelatnici SIPA, uz asistenciju policije MUP-a RS, u ranim jutarnjim satima, na području mjesta Donji Dubovik, općina Krupa na Uni, locirali su, identificirali i lišili slobode osumnjičenog Ćulibrk Dušana, zv. ”Ćule” rođenog 1970. godine u Bosanskoj Krupi.

Osumnjičeni se tereti, da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu pripadnika rezervnog sastava policije SJB Bosanska Krupa, u julu 1992. godine, zajedno sa drugim osobama, lično i direktno, sudjelovao u odvođenju, a potom i ubistvu, 44 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, koji su bili nezakonito zatočeni u logoru Omarska u općini Prijedor, te odvedeni radi navodne razmjene, da bi potom bili odvezeni na lokalitet jame “Lisac”, na području mjesta Donji Dubovik, gdje su ubijeni pucanjem iz vatrenog oružja. Njihova tijela i posmrtni ostaci, su pronađeni, ekshumirani iz jame “Lisac” i identificirani 2000. godine.

Nadalje, optuženi se tereti da je početkom mjeseca augusta, u mjestu Donji Dubovik, presreo grupu od sedam civila bošnjačke nacionalnosti koji su se iz pravca Prijedora kretali prema Bihaću, te pucanjem iz vatrenog oružja, počinio ubistvo navedenih civila čija su tijela pronađena i ekshumirana iz jame “Lisac”.

Osumnjičeni je pod istragom zbog kaznenog djela-ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Policijski djelatnici SIPA, osumnjičenog će tokom dana predati postupajućem tužitelju.

U okviru istog predmeta, putem međunarodne pravne pomoći, na području Republike Srbije, pronađen je i ispitan u svojstvu osumnjičenog i Kotur Milorad, rođen 1961. godine, u Bosanskoj Krupi, koji se nalazi na području Novog Sada, R Srbija – prenosi AA.

Previous Travnik: Klanjana dženaza dr. Mirsadu Peci - preminuo na dan izbora na kojima je osvojio najviše glasova za načelnika
Next Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS podržalo veliki istraživački projekt Memorijalnog centra Srebrenica

You might also like

NAŠI DANI

Obilježen Dan općine Kladanj

Kladnjaci su bogatim programskim sadržajem obilježil osmi maj Dan općine i Dan osnivanja Teritorijalne odbrane i oružanih jedinica općine Kladanj,  s ponosom ističući viševjekovni kontinuitet života na ovom području. Povodom

NAŠI DANI

Konaković prisustvovao otvaranju Konzulata RH u Orašju: Ponovio zahvalnost Hrvatskoj na nesebičnoj podršci

–Ministar Elmedin Konaković prisustvovao svečanom otvaranju Konzulata Republike Hrvatske u Orašju Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković prisustvova je danas, 06. jula 2023. godine, otvaranju Konzulata Republike Hrvatske

NAŠI DANI

Žestoke reakcije na Schmidtovu ideju o zajedničkoj agenciji za imovinu

Dok se u Bosni i Hercegovini čeka rješenje pitanja upravljanja državnom imovinom, visoki predstavnik Christian Schmidt u intervjuu za njemački list otkriva moguće rješenje. Osnivanje nove institucije – zajedničke Agencije