U Kantonu Sarajevo četvrti dan više oporavljenih od novozaraženih virusom korona

U Kantonu Sarajevo četvrti dan više oporavljenih od novozaraženih virusom korona

Četvrti dan za redom u Kantonu Sarajevo potvrđeno je više oporavljenih od COVID-19 infekcije, od broja novozaraženih virusom korona.

U skladu s tim, registrovano je 240 novih slučajeva zaraze virusom korona, nakon laboratorijske analize 1.009 uzoraka, ali i 551 oporavljena osoba od te zarazne infekcije.

Radi se o uzorcima prikupljenim od 15. do 18. novembra, a rezultati njihove analize dostavljeni su Zavodu za javno zdravstvo KS u protekla 24 sata.

Porodičnim klasterima ili kontaktima oboljelih od ranije pripada 158 novozaraženih osoba odnosno 65,83 posto i u samoizolaciji su od ranije.

Trenutno je u Kantonu Sarajevo aktivno još 5.196 slučajeva zaraze virusom korona.

Na bolničkom liječenju nalazi se 389 oboljelih osoba, od kojih je 299 hospitaliziranih na klinikama i Izlolatoriju Podhrastovi Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo, a 90 u Općoj bolnici.

Tri pacijenta koristi mehaničku potporu respiratora pri disanju.

U protekla 24 sata, sa tog bolničkog liječenja otpušteno je 18 osoba.

Osam pacijenata je nažalost preminulo, tokom jučerašnjeg dana. Tako je ukupan broj umrlih povećan na 202 osobe. U samoizolaciji se trenutno nalazi 6.628 osoba u Kantonu Sarajevo.

– Da bi smanjili opasnost zaraze virusom korona, osim pravilnog nošenja maske, vrlo je bitno držati fizički razmak, često i temeljito prati i dezinficirati ruke te izbjegavati dodirivanje očiju, usta i nosa – ponavljaju i ponovno poručuju stanovništvu KS iz Zavoda za javno zdravstvo KS, saopćila je Služba za protokol i press KS. 

Sve preporuke i smjernice u okviru ponašanja za vrijeme pandemije dostupno je na web stranici www.zzjzks.ba.

Previous Nećemo dozvoliti da nas Srbija gazi na ovakav način, mi smo u Srebrenici pobijedili
Next Bosanska bokserka Tara Bohatjuk osigurala medalju na Evropskom juniorskom prvenstvu

You might also like

ZDRAVLJE

Sarajevo u aprilu dobija novu pedijatriju i obnovljeno porodilište

  “Svečano otvorenje obnovljenog odjeljenja Porodilišta te novoizgrađenog odjeljenja Pedijatrije u Općoj bolnici ‘Prim. dr. Abdulah Nakaš’ Sarajevo planirano je za april, iako je najavljeno za kraj ovog mjeseca, ali

ZDRAVLJE

Nema dokaza za širenje koronavirusa putem hrane

Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) zvanično je potvrdila da nema dokaza za širenje novog koronavirusa putem hrane. Svakako se preporučuje osobama koje dolaze u kontakt s hranom, koje pripremaju

ZDRAVLJE

Šesti dan u Kantonu Sarajevo nema novih slučajeva infekcije koronavirusom

 Šesti dan za redom u Kantonu Sarajevo nema novih potvrđenih slučajeva infekcije koronavirusom. Ukupan broj oboljelih od zarazne bolesti COVID-19 u KS-u i dalje iznosi 108. Prema današnjim podacima Zavoda