Sead Hadžijahić – jedan od pionira sportskog novinarstva u Bosni i Hercegovini

Sead Hadžijahić – jedan od pionira sportskog novinarstva u Bosni i Hercegovini

Društvo novinara Bosne i Hercegovine (DNBiH) s velikom tugom primilo je vijest o smrti novinara Seada Hadžijahića, jednog od pionira sportskog novinarstva u Bosni i Hercegovini.

Ugledni bosanskohercegovački sportski novinar Sead Hadžijahić preminuo je danas u Sarajevu u 78. godini.

Hadžijahić će ostati upamćen kao čovjek koji je komentarisao TV prenose sve tri utakmice u kojima su klubovi iz Bosne i Hercegovine postali šampioni Evrope. Prvo je imao zadovoljstvo da prenosi duel rukometaša banjalučkog Borca i Fredericije 1976. godine.

Zatim, zajedno sa kolegom Zoranom Popovskim, finale košarkaša sarajevske Bosne protiv Emersona 1979. i na kraju trijumf košarkašica tuzlanskog Jedinstva u duelu sa Primigijem 1989. godine.

Hadžijahić je karijeru počeo 1969. godine. Tokom višedecenijskog angažmana realizovao je više od 2.000 televizijskih prenosa sa sportskih događaja.

Među najznačajnijima bile su i Zimske olimpijske igre u Sarajevu 1984. godine, a Hadžijahić je bio jedan od rukovodilaca projekta praćenja igara u tadašnje Jugoslovenske radio-televizije (JRT). Cijeli radni vijek proveo je na Televiziji Sarajevo, kasnije Federalnoj televiziji.

Sead Hadžijahić rođen je 14. maja 1943. godine u Zagrebu.

Izvor: Agencije

Previous Uspješno završena 'Bilateralna vježba' - najavljena velika vježba za 2021. uz učešće više od 1000 vojnika
Next Dan Sandžaka - 20. novembar

You might also like

NAŠI DANI

Aktuelna dešavanja – zauzimanje pozicija zbog odluke o državnoj imovini

Ako visoki predstavnik Christian Schmidt donese zakon o imovini, Rs će izglasati nezavisnost, poručio je Milorad Dodik danas u Banjaluci. To bi bila suštinska poruka sa sastanka koji je Dodik

TURIZAM

Cilj kampanje protiv arapskih turista: Gladan Bošnjak je najjače oružje u rukama neprijatelja BiH

Svake godine, u jeku turističke sezone, u našoj zemlji pokreće se žestoka medijska kampanja protiv arapskih turista. Objavljuju se tekstovi sa naslovima tipa: “Arapi preplavili BiH: Kupuju zemlju, nekretnine pa

NAŠI DANI

Žujović: Kofa kreča za Mladićev mural je čin normalnog, vaspitanog čovjeka

Član Socijaldemokratske partije Srbije Đorđo Žujović, čovjek koji je bacio kofu kreča na mural posvećen ratnom zločincu Ratku Mladiću u Beogradu smatra da taj čin ne bi trebalo shvatiti kao