Koalicija za Mostar 2020 otvorila izbornu kampanju u Mostaru

Koalicija za Mostar 2020 otvorila izbornu kampanju u Mostaru

Grad Mostar treba biti organizovan kao jedinstvena i nedjeljiva jedinica lokalne samouprave, te administrativno, privredno i kulturno središte Hercegovine, istakao je nosilac liste “Koalicija za Mostar 2020” i kandidat za gradonačelnika Zlatko Guzin na početku izborne kampanje u Mostaru.

Na konferenciji za novinare obratili su se predstavnici pet političkih stranaka (SDA, SBB, DF, SBiH, BPS), članica “Koalicija za Mostar 2020”.

– Nadolazeći lokalni izbori u Mostaru u mnogome će odrediti sudbinu ovog grada u godinama koje dolaze i ovo je jedinstvena prilika da Mostar ponovo aktivira sve svoje potencijale s ciljem izgradnje modernog, evropskog i grada otvorenog za sve koji u njemu žive. Vrijeme je da građani Mostara ostave sve razlike iza sebe i da zajedničkim djelovanjem spriječe sve retrogradne namjere te biraju multietnički i moderan grad kakav je i uvijek bio – kazao je Guzin.

Prosperitetan i evropski Mostar, dodao je, može biti samo grad svih njegovih građana i naroda, a ne grad vječitih sukoba.

– Odgovornost je i na nama, građanima Mostara, jer se izbori odlučuju izlaskom na biralište. Zato pozivam sve građane da se uključe u predizbornu kampanju i kompletan proces, jer će samo na taj način u demokratskoj proceduri, svojim glasom odrediti našu sudbinu i sudbinu cijelog grada za jedan duži vremenski period. Također, naglašavam da i oni koji ne glasaju itekako utječu na konačan ishod izbora, zato učinimo sve za Mostar, kako bi ponovo prodisao punim plućima i bio primjer kako se i u ovakvim složenim zajednicama može izgraditi kvalitetan i prosperitetan život – poručio je Guzin.

Izmjene Statuta Grada Mostara

Predsjednik Gradskog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) Mostar Salem Marić prezentirao je dio platforme koja se odnosi na javnu upravu, mjesnu samoupravu i budžet.

– Potpisnici ove platforme podržat će izmjene Statuta Grada Mostara i otkloniti sve nedostatke koji su uočeni u njegovoj primjeni. Radit ćemo na provedbi reforme lokalne uprave i insistirat ćemo na funkcionalnom i institucionalnom jedinstvu Mostara uz daljnji razvoj i jačanje mjesne i lokalne samouprave u gradskim područjima i mjesnim zajednicama – kazao je Marić.

Budžet Grada Mostara, istakao je, mora biti analiziran i redizajniran kako bi iskazivao stvarne politike ovog grada.

– Kako bi se punjenje budžeta pojačalo, mi ćemo prvo izraditi strategiju Grada Mostara kojom se određuje smjer razvoja ovog grada u smislu infrastrukturnog uređenja, privrednog, ekonomskog i ekološkog razvoja kako bi se planski mogli raditi budžeti Mostara za svaku narednu godinu. Također ćemo analizirati odluke koje je donijelo bivše Gradsko vijeće u segmentu zakonitosti, visine naknada, smanjenja ili povećanja potreba i to nekako uskladiti s ovim cijenama na nivou FBiH – kazao je Marić.

Naveo je također kako će ova Koalicija sačiniti detaljnu analizu stanja devastiranih objekata u Mostaru koji su u vlasništvu grada. Predsjednik Kantonalnog odbora Saveza za bolju budućnost Hercegovačko-neretvanskog kantona Anel Kljako predstavio je dio platforme koji se odnosi na strateška rješenja komunalne djelatnosti i gospodarstva.

– Pristupit ćemo kompletnoj reorganizaciji komunalne službe u Mostaru s ciljem efikasnog uređenja baziranog na dobrim praksama i vidljivim efektima uz uspostavljanje komunalne policije ili redara. Da bi se osiguralo trajno i kvalitetno obavljanje komunalne djelatnosti u cilju očuvanja i zaštite životne sredine neophodno je novim prostornim planom dugoročno riješiti novu lokaciju gradske deponije – kazao je Kljako.

Predsjedavajući povjereništva Gradskog odbora Demokratske fronte Mostar Haris Nazdraić govorio je o socijalnoj politici i turizmu.

– Poduzet ćemo aktivnosti za preuzimanje osnivačkih prava grada Mostara za Dom zdravlja Stari Grad, uradit ćemo izmještanje Hitne službe medicinske pomoći, a nakon toga i Uprave Doma zdravlja na lokalitet Sjevernog logora. Nastavit ćemo započete aktivnosti oko rješavanja socijalno ugroženih kategorija stanovništva u smislu izgradnje objekata za socijalno stanovanje. Mostar ćemo također učiniti čistim gradom jer je to prva slika koju šaljemo turistima koji dolaze, a također ćemo, među ostalim, proširiti usluge Aerodroma Mostar i riješiti pitanje prosjačenja – kazao je Nazdraić.

Riješiti ključne probleme u saobraćaju

Predsjednik Gradskog odbora Bosanskohercegovačke patriotske stranke Mostar Omer Mičijević prezentirao je neka od rješenja koje ova koalicija nudi kada su u pitanju saobraćaj i boračko-invalidska zaštita.

– Dosljedno i bezuslovno provodit ćemo zakon o javnom redu i miru i zakon o saobraćaju te planski, u toku mandatnog perioda 2020.-2024. riješiti ključne probleme saobraćaja u kretanju i u mirovanju u Mostaru, te javni gradski saobraćaj učiniti povoljnim, adekvatnim i efikasnim. Implementirat ćemo sve odredbe zakona o dopunskim pravima branioca i njihovih porodica u HNK, prava koja se odnose na grad, a dosad nisu riješena. Također ćemo insistirati na izgradnji centralnog spomen-obilježja u Mostaru šehidima i poginulim borcima iz obrambeno-oslobodilačkog rata – kazao je Mičijević.

Dio platforme koji se odnosi na obrazovanje, kulturu i sport predstavila je potpredsjednica Gradskog savjeta Stranke za BiH Dragica Suša.

– Saglasni smo da u saradnji s višim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini radimo na unapređenju uvjeta i poboljšanju kvaliteta rada u ustanovama obrazovanja i kulture te unapređenju studentskog centra s ciljem prepoznavanja Mostara kao studentskog centra regije. Osigurat ćemo kvalitetan i jednak odgoj i obrazovanje za svako dijete na svim nivoima. Izgradit ćemo strategiju razvoja kulture u Mostaru, te planski i jedinstven način finansiranja najvažnijih kulturnih manifestacija. Sufinansirat ćemo najperspektivnije sportiste ovog grada, skokove sa Starog mosta i izgradit ćemo gradsku centralnu dvoranu te biciklistički park – kazala je Suša.

Izvor: Agencije

Previous Silajdžić: Dejton nije implementiran i pored garancija velikih sila, posebno Aneks 7
Next Album Elvisa Sivčevića “Musica Bosnae” dostupan širom svijeta na Dan državnosti BiH

You might also like

NAŠI DANI

Obilježen Dan općine Kladanj

Kladnjaci su bogatim programskim sadržajem obilježil osmi maj Dan općine i Dan osnivanja Teritorijalne odbrane i oružanih jedinica općine Kladanj,  s ponosom ističući viševjekovni kontinuitet života na ovom području. Povodom

NAŠI DANI

Odata počast žrtva masakra na Kapiji; Srbija i dalje sigurno utočište za zločince

Roditelji, rođaci prijatelji i poznanici, brojni građani Tuzle i cijele Bosne i Hercegovine od ranih jutarnjih sati polažu cvijeće i odaju poštovanje ubijenima na tuzlanskoj Kapiji 25. maja 1995. godine.

NAŠI DANI

Javni čas o Srebrenici: Zašto istorija i otkud Turci

Posle ulaska u Srebrenicu 11. jula 1995. general Mladić je rekao: “Poklanjam srpskom narodu ovaj grad. Napokon je došao trenutak da se, posle bune protiv dahija, Turcima osvetimo na ovom