Predsjedništvo BiH pokrovitelj prvog regionalnog virtuelnog Sajma inovacija

Predsjedništvo BiH pokrovitelj prvog regionalnog virtuelnog Sajma inovacija

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine bit će pokrovitelj prvog regionalnog virtuelnog Sajma inovacija i poduzetništva „Sarajevo 2020“, najavljenog za 23. i 24. novembar.

Pokroviteljstvo je oficijelno potvrđeno na jučerašnjoj sjednici Predsjedništva BiH.

Na otvorenju Sajma obratit će se i Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Startup studio Fondacije Mozaik i Sarajevo Business Forum, kao organizatori Sajma “Sarajevo 2020”, navode da su iznimno zadovoljni činjenicom da je državni vrh Bosne i Hercegovine prepoznao značaj Sajma.

– Vjerujemo da je potencijal sektora startup biznisa i inovacija nedovoljno iskorišten resurs u Bosni i Hercegovini i cijeloj regiji. Sajmom „Sarajevo 2020“ želimo doprinijeti da se ovaj potencijal stavi u funkciju razvoja BiH i cijele regije. Uime organizatora, iskreno  zahvaljujem Predsjedništvu BiH što je ovaj sajam prepoznao kao jedan od razvojnih alata za dugoročno unapređenje konkurentnosti BiH i regiona – rekao je Zoran Puljić, direktor Fondacije Mozaik.

Na Sajmu učestvuje 200 izlagača među kojima više od 160 iz malog i srednjeg biznisa, 48 inovatorica i inovatora iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Slovenije te 22 organizacije koje investiraju u biznise ili pružaju drugi vid podrške za razvoj biznisa.

Izlagači će se predstaviti na virtuelnim štandovima koji će, osim promotivnih materijala, omogućavati zakazivanje sastanaka i razgovor uživo.

Prvog dana Sajma bit će održano i Regionalno takmičenje za najbolju inovaciju „Sarajevo 2020“, kada će se predstaviti 36 najboljih inovatorica i inovatora iz regije koji se takmiče za prestižna priznanja. Ukupni nagradni fond za najbolje inovacije iznosi 13.500 eura. 

Žiri će dodijeliti i „Specijalnu nagradu Sarajevo 2020“ koja uključuje priznanje Svjetske federacije inovatorskih organizacija (IFIA) i pravo korišćenja IFIA znaka na proizvodu i na pripadajućim informativnim materijalima.

Nagradni fond, kao i cjelokupnu organizaciju Sajma, finansijski su podržale Vlade Švedske i Švicarske i Entrepreneurship Academy by EFSE.

Program Sajma će otvoriti Mate Rimac, osnivač i vlasnik kompanije „Rimac Automobili“ i „Greyp Bikesa“, kao i Mirza Cifrić, poduzetnik koji je osnivač i vlasnik „Veritas Geneticsa“, inovativne kompanije koja djeluje u Sjedinjenim Amričkim Državama.

Dušanka Ilić, direktorica kompanije Beyond 42 iz Srbije, podijelit će njena iskustva o izgradnji startupa i plasmanu domaćih proizvoda na globalno tržište.

– Za vrijeme u kojem živimo, ključne su inovacije u svim segmentima poslovanja. Stoga smo veoma sretni da je i Predsjedništvo BiH podržalo Sajam inovacija i poduzetništva. Ovo je izuzetna prilika da inovatori iz regiona, u saradnji s privrednicima, realiziraju svoje ideje i da ta njihova znanja koja nesumnjivo posjedujemo pomognu ovom regionu da krene naprijed – kazao je Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI banke, saopćeno je iz te finansijske institucije.

Učešće na Sajmu je besplatno za sve posjetioce uz obaveznu registraciju u Zajednici za aktivizam i poduzetništvo lonac.pro.    

Previous Album Elvisa Sivčevića “Musica Bosnae” dostupan širom svijeta na Dan državnosti BiH
Next Radovi i poslije izbora: Počela obnova Trga Sabora bosanskog na Dobrinji

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Najbolji srednjoškolac u državi: Mi smo nada za bolje sutra. Druge domovine nemam i ne želim!

Kenan Suljić proglašen je za najboljeg srednjoškolca u BOSNI I HERCEGOVINI. Ali osim toga, pomjerio je dodatno svoje granice i ostvario brojna dostignuća, među kojima je i ovo posljednje – prva

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Otvorena savremena fono-laboratorija na Filozofskom fakultetu Sarajevo (VIDEO)

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu (UNSA) danas je svečano otvorena savremena fono-laboratorija namijenjena izvođenju nastave iz lingvistike, uključujući i arapski jezik i književnost. Projekt opremanja kabineta fono-laboratorijom na toj

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Albanija naredne godine lansira satelit u svemir

Albanija bi sljedeće godine mogla lansirati satelit u svemir, kaže premijer te zemlje Edi Rama. Prema informacijama iz kabineta albanskog premijera, video prati Ramin razgovor s jednim od predstavnika kompanije koja će