Radovi i poslije izbora: Počela obnova Trga Sabora bosanskog na Dobrinji

Radovi i poslije izbora: Počela obnova Trga Sabora bosanskog na Dobrinji

Općine Novi Grad Sarajevo i Istočna Ilidža realiziraju projekat sanacije i obnove trga koji se nalazi na teritoriji dvije lokalne zajednice, a riječ je o Trgu Sabora bosanskog na samoj granici dva entiteta na Dobrinji 4 i Trgu kralja Aleksandra na Dobrinji 1, na području Istočne Ilidže.

Radi se o zajedničkoj saradnji dvije lokalne zajednice u oblasti rješavanja saobraćajne infrastrukture i poboljšanju sigurnosti stanovnika obje općine.

S obzirom na činjenicu da se trg administrativno i teritorijalno nalazi u dva entiteta, te da u saobraćajno arhitektonskom smislu predstavlja jednu cjelinu, između općina Novi Grad Sarajevo i Istočna ilidža potpisan je sporazum o zajedničkom finansiranju obnove trgova, u vrijednosti od 565.000 KM. Općina Novi Grad Sarajevo izradila je projektnu dokumentaciju za cjelovitu rekonstrukciju trga na teritoriji obje općine, te provela proceduru odabira izvođača radova.  

Trg je u upotrebi duže od 30 godina i u dosta lošem je stanju, a svakodnevno ga koristi veliki broj stanovnika obje općine, te je bilo neophodno uraditi njegovu komplentu rekonstrukciju.

Dio trga koji se koristi za motorna vozila bit će asfaltiran, dok će se u drugom dijelu izvršiti zamjena polomljenih ploča novim, a pješačka zona bit će odvojena od zone za motorni saobraćaj postavljanjem fizičkih prepreka – stubića. Shodno raspoloživim prostornim mogućnostima predviđena je izgradnja i obilježavanje oko 40 parking mjesta.

Projektom rekonstrukcije bit će zadržani postojeći prilazi trgovima, kao i izgradnja još jedne staze za pješake, a ugovorena je i izgradnja i modernizacija sistema javne rasvjete na cijeloj dužini trga. Radove izvodi firma “Mibral” d.o.o. Sarajevo, dok nadzor nad izvođenjem radova vrši Institut za građevinarstvo “IG” d.o.o. Banja Luka.

Previous Predsjedništvo BiH pokrovitelj prvog regionalnog virtuelnog Sajma inovacija
Next Sarajlija Din Ammar Tolj osvojio 1. mjesto na takmičenju iz matematike u V. Britaniji

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Bratunac – danas će zajedno biti ukopane majka (31), kćer (7), nana (67) i još tri žrtve agresije

Ispred Komemorativnog centra u Tuzli ispraćeni su jučer posmrtni ostaci šest bratunačkih žrtava koji će svoj vječni smiraj, poslije 31 godine traganja, pronaći u mezarju Veljaci. Bratunac je po okrutnosti

NAŠI DANI

Milanović: Pregovori BiH sa EU će trajati duže nego što je zemlja bila pod Turcima

Lideri država članica Evropske unije okupiće se danas i sutra u Briselu na redovnom proljetnom sastanku na vrhu na kojem će se, između ostalog, odlučivati o početku pregovora o pristupanju

NAŠI DANI

‘Mirna Bosna, miran Balkan, mirna Evropa’

U organizaciji Asocijacije nezavisnih intelektualaca „Krug 99“ i neformalne grupe građana „ReSTART BiH“ ispred OHR-a u Sarajevu održani protesti građana koji su poslali poruku da se zaustavi razgradnja države, javlja