U KS drugi po osvojenim glasovima, u TK na nivou statističke greške

U KS drugi po osvojenim glasovima, u TK na nivou statističke greške

Politička stranka ‘Narod i Pravda’, koju predvodi bivši SDA kadar Elmedin Konaković, a i članstvo joj je mahom sastavljeno od bivših članova pomenute stranke, osvojila je veliki broj glasova na Lokalnim izborima u Kantonu Sarajevo.

Po broju glasova blizu su vodećoj SDA, ali će u koaliciji s još tri stranke (tzv. ‘Četvorka’) najvjerovatnije ostvariti prednost u većini općina. Njihovi kandidati za načelnika pobijedili su na Ilidži i Novom Sarajevu, te bili vrlo blizu pobjede u Ilijašu (još uvijek njihov kandidat ima teoretsku mogućnost da osvoji najviše glasova) i Novom Gradu.

NiP je u Centru i Novom Sarajevu vodeći kada je riječi o općinskim vijećima.

Ipak u drugim kantonima izostao je uspjeh NiP-a ostvaren u KS. Tako je ova stranka u Tuzlanskom Kantonu mimo glavnih političkih tokova.

– U Tuzli i Živinicama nisu prešli izborni prag od tri posto.

U Srebreniku, Banovićima, Gračanici, Lukavcu, Čeliću, Teočaku i Sapni nije ih ni bilo na kandidatskim listama.

U Kladnju su dobili 4% glasova, Kalesiji 5%, Gradačcu 6%, Općini Doboj-Istok 8 posto.

Kada je riječ o drugim kantonima – u Zenici, središtu Zeničko-dobojskog kantona uspjeli su osvojiti potrebnih tri posto.

Travnik (SBK), s 9% i Novi Travnik s 11 posto osvojenih glasova mogli bi biti najbolji rezultati ove stranke izvan glavnog grada i KS.

U Konjicu (HNK) NiP je osvojio 1% glasova.

Kontroverzna uloga u Krajini

Kada je riječ o Unsko-sanskom kantonu, NiP je osvojio 9 posto glasova u Bihaću, dok je povjerenje u Cazinu za tu stranku dalo 1 posto izašlih birača. Ono što su mnogi zamjerili ‘Narodu i Pravdi’ u USK jeste indirektna pomoć pri izboru Fikreta Abdića za načelnika Velike Kladuše.

I dok su probosanske stranke (SDA, SDP, DF, Naša stranka…) stale u jedan red i podržale zajedničkog kandidata Jasmina Hušića, koji je osvojio 42 posto glasova te ostao na dva procenta iza presuđenog ratnog zločinca – kandidat Adem Pajazetović, podržan od NiP-a, bio je treći s osvojenih šest posto glasova.

Previous Poznati glumac Mustafa Nadarević preminuo u 77. godini
Next Fahrudin Adilović kadetski evropski klupski prvak u teakwandou

You might also like

BLOG

Schwarz: Deveti januar 1992. ne znači ništa drugo do početak najvećeg genocida u Evropi nakon Hitlera i Staljina

Stefan Schwarz, bivši član Parlamenta SR Njemačke i počasni građanin Sarajeva, Goražda i Bosanske Krupe, objavio je pismo na Facebooku u kojem oštro kritikuje vlasti entiteta Republike Srpske zbog proslave

BLOG

PELJEŠKI MOST UGROŽAVA OPSTANAK POMORSKE DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE

Bosna i Hercegovina od svog osamostaljenja ima ogromne probleme sa susjednim državama kada su u pitanju njena pomorska prava i morske granice. Jedan od najvećih nedavna je najava početka gradnje

BLOG

AHMET ALIBAŠIĆ: Radikalizam uspijeva tamo gdje nema IZ

Politika Islamske zajednice u suočavanju sa radikalizmom i ekstremizmom urodila je plodom Prvo, kad se analizira prisustvo tih pojava, jasno je da njih ima tamo gdje nema IZ-a sa svojom