U Splitu obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine

U Splitu obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Na splitskim prokurativama, uz pridržavanje epidemioloških mjera, u srijedu je obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine u organizaciji Kulturnog društva Bošnjaka “Preporod”.   

“Vrijeme u kojem živimo je vrijeme kada kultura zajedništva i nade može povezivati države, nacije i građane svijeta,” istakao je Edin Nurkić, predsjednik “Preporoda” u Splitu.

U ime koordinacije bošnjačkih organizacija u Splitsko-dalmatinskoj županiji Kadro Kulašin podsjetio je na burnu prošlost Bosne i Hercegovine.

“Bili su Rimljani, Osmanlije, bila Austro-ugarska monarhija i Kraljevina i SFR Jugoslavija, a Bosna i Hercegovina je opstala”, istaknuo je Kulašin.

 U ime grada Splita na svečanosti se čestitkama za Dan državnosti Bosne i Hercegovine pridružio i Pero Jurišin.

Sudionici manifestacije podsjetili su se na nedavno preminulog glumačkog velikana Mustafu Nadarevićai istakli da je ulogom inženjera Duje u TV seriji “Velo misto” trajno “povezao Hajduk, Split i Bosnu i Hercegovinu iz koje je potekao, jer – Hajduk živi vječno, a Bosna i Hercegovina živi vjekovima”.

U sklopu obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Splitu je otvorena likovna izložba Blaženke Jukić, članice splitskog Kulturnog društva Bošnjaka, kojom se, kako je istaknuto, zagovara ravnopravnost spolova i osuđuje svako nasilje.

Izvor: Agencije

Previous London: Profesor Ahmed Kovačević dobitnik prestižne nagrade Kraljevskog instituta mašinskih inžinjera VB
Next Bosanske firme brzo se vratile na kosovsko tržište

You might also like

NAŠI DANI

Tokom oktobra mjeseca oko 3.500 sarajevskih srednjoškolaca posjetilo Srebrenicu

  Posljednjeg dana oktobra ove godine završena je aktivnost Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, koja se odnosila na posjetu učenika srednjih škola Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari. U periodu

NAŠI DANI

Političarka uzdrmala Sabor: Franjo Tuđman je sudjelovao u udruženom zločinačkom poduhvatu

Katarina Peović, zastupnica Radničke fronte u hrvatskom državnom parlamentu (Sabor) izazvala je burne reakcije kolega nakon što je podsjetila na presude koje bivšeg predsjednika RH označavaju kao ratnog zločinca. Peović je pitala

NAŠI DANI

KCUS – Saopćenje za javnost

Krizni štab KCUS, u proširenom sastavu, obavještava javnost da nijedan pacijent koji je na bilo kojoj vrsti podrške ACM 812 A respiratora nije umro.  KCUS sa kompletnim medicinskim osobljem već