Bosanske firme brzo se vratile na kosovsko tržište

Bosanske firme brzo se vratile na kosovsko tržište

Da su preduzeća iz Bosne i Hercegovine ponovo našla put do kupaca u Kosovu, govore i podaci Vanjskotrgovinske komore BiH, gdje je za deset mjeseci ove godine izvezeno više robe, u vrijednosti preko 46 miliona KM, nego godinu ranije.

“Za deset mjeseci ove godine iz Bosne i Hercegovine je na tržište Kosova izvezena roba u ukupnoj vrijednosti od 58.416.300, što je više za 46.032.116 KM u odnosu na isti period lani”, rekli su iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Dodaju da je evidentno da je u ovoj godini izvoz na tržište Kosova povećan, što je prije svega rezultat tamošnjeg ukidanja zabrane uvoza sa tržišta Bosne i Hercegovine.

Kada je u pitanju izvoz, na kosovsko tržište iz Bosne i Hercegovine je plasirano najviše gvožđa i čelika i to u vrijednosti od 11,3 miliona KM, zatim prerađevina od mesa i to 7,1 miliona, potom drveta i proizvoda od drveta vrijednosti oko četiri miliona, kao i mlijeka i pavlake u ukupnoj vrijednosti 2,8 miliona KM. 

Podaci Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine pokazuju da je na domaće tržište za deset mjeseci ove godine iz Kosova stigla roba vrijedna 13,39 miliona KM. 

Kad je u pitanju uvoz u Bosnu i Hercegovinu, prednjače proizvodi od gvožđa i čelika, koža i voda. 

(Nezavisne/MiruhBosne)

Previous U Splitu obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine
Next Milan Tegeltija: Potkivanje 2 (Video)

You might also like

Ekonomija/Biznis

Katarska privredna komora razmatra jačanje komercijalne saradnje sa Bosnom i Hercegovinom

Komora Katara ugostila je trgovinsku delegaciju Republike Bosne i Hercegovine, koju je predvodio predsjednik Udruženja privrednika (Pozitiv) Nahid Hasanbegović, objavila je u subotu katarska novinska agencija QNA.  Dr. Mohamed Jawhar

Ekonomija/Biznis

Ministarstvo za boračka pitanja ZDK pomoglo formiranje novih 70 firmi

Ministar za boračka pitanja u Vladi Zeničko-dobojskog kantona Fahrudin Čolaković potpisao je danas u sjedištu Vlade ugovore o podršci osnivanju 70 novih firmi u sklopu programa samozapošljavanja pripadnika boračke populacije

Ekonomija/Biznis

Gradačac, bosansko privredno čudo (Video)

Više industrijskih zona, nove investicije, smanjen broj nezaposlenih, velika stopa izvoza, samo su neke od činjenica koje ovaj grad karakterišu kao pravo malo privredno čudo. U najavi su i izgradnje