Milan Tegeltija: Potkivanje 2 (Video)

Milan Tegeltija: Potkivanje 2 (Video)

“Taktiku ćete prepustiti meni jer se vi u to ne razumijete”, kaže predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija na kraju telefonskog razgovora sa Milijanom Buhom, doskorašnjom članicom VSTV-a koja je insistirala da njena sestra Sanja Čagar bude imenovana za sudiju Osnovnog suda u Banja Luci.

– Snimak ovog razgovora na kojem se, uglavnom, čuje Milan Tegeltija dok razgovara na telefon redakciji Istrage dostavile su nepoznate osobe sa područja Banja Luke, a provjerama smo utvrdili da se radi o autentičnom materijalu. Povremeno se čuje i ženski glas s druge strane telefonske veze, ali je na osnovu konteksta priče potpuno jasno da predsjednik VSTV-a razgovara sa svojom kolegicom iz Vijeća Milijanom Buhom, čija sestra Sanja Čegar radi kao stručni saradnik u Okružnom privrednom sudu u Banja Luci.

Milijana Buha postala je članica VSTV-a u oktobru 2016. godine, a izabrana je u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Iako je, na početku, smatrana kadrom SDS-a, ona vrlo brzo “mijenja” stranu te postaje jedna od najbitnijih saradnica predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije kojem pruža podršku prilikom donošenja svih bitnih odluka. Njena sestra Sanja Čegar je pravnica koja je trenutno stručna saradnica u Okružnom privrednom sudu u Banja Luci. Novinari Istrage jutros su pokušali stupiti s njom u kontakt, ali su nam rekli da trenutno ne radi. Upravo Milan Tegeltija u razgovoru sa njenom sestrom priznaje da je razgovarao sa Sanjom i da će njeno imenovanje biti završeno. Upravo su imenovanja na ovaj način jedan od glavnih problema bh. pravosuđa, o čemu je u svom Godišnjem izvještaju pisao i OSCE BiH.

“Dodjeljivanje ključnih pozicija u pravosuđu kao „nagrada“, a ne na osnovu zasluga, šalje veoma snažnu poruku pojedinačnim sudijama i tužiocima koji još uvijek pokušavaju da se pridržavaju etičkih i profesionalnih standarda u Bosni i Hercegovini. Drugim riječima, čini se da za karijerno i lično napredovanje u bh. pravosuđu, veze mogu biti od većeg uticaja nego rezultati“, piše u Izvještaju OSCE-a koji je izazvao oštre reakcije predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije.

Slučaj “sestre Sanje” samo je jedan od nizu slučajeva u kojima je predsjednik VSTV-a trgovao uticajem. Prošle godine je, podsjećamo, bio glavni akter afere “Potkivanje”, ali je Komisija VSTV-a utvrdila da Milan Tegeltija ne može odgovarati, jer nije sudija. Međutim, u svojstvu sudije Tegeltija je od VSTV-a tražio saglasnost za arbitraže u nekoliko slučajeva u Republici srpskoj.

Previous Bosanske firme brzo se vratile na kosovsko tržište
Next Za pomoć poljoprivrednom razvoju ruralnih područja osigurano oko 12 miliona eura

You might also like

NAŠI DANI

Dodik kaže da ‘trojka’ nema kapacitet i spremna je na razgovor. Poručuje – ‘na ovom prostoru Bošnjaci nikada neće dominirati i sporvoditi svoj plan’

-Republika Srpska ostaje konstruktivan partner u svim procesima na putu BiH ka Evropskoj uniji. I ovaj put idemo s povjerenjem da će predstavnici “trojke” ostati posvećeni zajedničkom cilju u vezi

NAŠI DANI

Prijem povodom Dana nezavisnosti BiH: Zaboravimo sve političke razlike i budimo ponosni na ono što imamo

U sarajevskoj Vijećnici održan je svečani prijem povodom obilježavanja 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, kojem su domaćini bili članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović, javlja AA.

NAŠI DANI

Pozitivni primjeri: Općine Novi Grad i Kakanj osnažuju porodice – novčani pokloni za novorođenčad

Općina Novi Grad Sarajevo i ove će godine dodijeliti simbolične poklone u iznosu od po 500 KM porodicama koje su dobile treće, svako naredno dijete i blizance. Tim povodom u