Ova dva udružena, mislili da će u Americi dobiti podršku za svoju rušilačku politiku, i svakako da se to nije dogodilo

Ova dva udružena, mislili da će u Americi dobiti podršku za svoju rušilačku politiku, i svakako da se to nije dogodilo

O nastupu Milorada Dodika i Dragana Čovića pred Vijećem sigurnosti UN-a. Ko su razarači Bosne i Hercegovine? Zašto je politika Hrvatske prema našoj zemlji neprincipijelna i kome protekli izbori u Bosni i Hercegovini mogu služiti kao pouka? U Dnevniku D odgovara Stjepan Mesić, bivši hrvatski predsjednik.

-Ova dva udružena, Dodik i Čović – to su razgraditelji Bosne i Hercegovine, to su razarači Bosne i Hercegovine. I oni su mislili da će u Americi dobiti podršku za svoju rušilačku politiku, i svakako da se to nije dogodilo.

Oni su doživjeli fijasko.

-Meni nije jasno kako to da je pozivan Dodik na najviše institucije u Hrvatskoj… Ako se želi komunicirati sa Bosnom i Hercegovinom, sa vrhom Bosne i Hercegovine, onda se mora komunicirati sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine.

-Ne može niko u Hrvatskoj pozivati jednog člana Predsjedništva, koga se oni sjete, i da on onda pretstavlja Predsjedništvo. To nije ustavno. Bilo bi dobro da i međunarodna zajednica da takve sugestije da se ne može zaobilaziti međunarodno pravo i da se ne mogu zaobilaziti institucije Bosne i Hercegovine.

-Treba naći strategiju izlaska iz ove situacije. Niti Hrvatska može promijeniti propise, Ustav, regulativu Bosne i Hercegovine, niti to može Srbija. Ali ono što je najvanije – shvatiti da nema podjele Bosne i Hercegovine. Kad se Bosna i Hercegovina nije mogla podijeliti u vrijeme onih užasa proteklog rata, odakle sada nekom pada na pamet da može podijeliti Bosnu i Hercegovinu. Ali, to govori Dodik.. dakle, ne govori on samo u svoje ime. Jer, ako on prijeti, da će on izdvojiti Rep. srpsku i pripojiti Srbiji, onda, vjerovatno, i na drugoj strani on ima one koji to priželjkuju.

Pa bi zato bilo dobro da se legitimiraju, i Zagreb i Beograd i Sarajevo i da malo krenemo u jednu normalniju atmosferu.

-Ja rado dolazim u Sarajevo, ja rado dolazim u Bosnu i Hercegovinu kazao je Mesić.

Previous Za pomoć poljoprivrednom razvoju ruralnih područja osigurano oko 12 miliona eura
Next Kanadske čestitke Bosni i Hercegovini za Dan državnosti

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

U Travniku će biti napravljena najveća porcija ćevapa u Bosni

  Bosna i Hercegovina, prepoznatljiva je u svijetu po mnogočemu, ali kada spomenemo tradicinalna jela, malo ima onih koji odmah ne pomisle na ćevape. Sve svoje goste prvo odvedemo na

NAŠI DANI

Biciklisti iz Bihaća stigli na mezar Alije Izetbegovića

  Biciklisti kluba “Japod” iz Bihaća stigli su večeras na mezarje Kovači u okviru Drugog biciklističkog maratona “Alija Izetbegović” koji su organizirali na relaciji od Bihaća do Sarajeva povodom 12.

NAŠI DANI

Lagumdžija u NY o miru, stabilnosti, ljudskim pravima i samoodrživom razvoju na Z. Balkanu

New York, 21. septembar 2021. godine U Njujorku se održava trodnevni XXI NGIC (Nizami Ganjavi Međunarodni Centar) Skup Visokog nivoa kao ekskluzivni forum na marginama  Generalne Skupštine UN. Među učesnicima