Gradska biblioteka Kakanj organizator festivala književnosti ‘Bosansko kraljevstvo u književnosti’

Gradska biblioteka Kakanj organizator festivala književnosti ‘Bosansko kraljevstvo u književnosti’

Srednjovjekovna Bosna je period o kojem nas podsjećaju i književnici, jer samo kroz umjetnost ove historijske činjenice mogu doprijeti do svakoga. Gradska biblioteka Kakanj organizator je festivala književnosti „Bosansko kraljevstvo u književnosti“

Stihovima, prozom, ali i kvalitetnom diskusijom sudionici festivala književnosti razmijenili su iskustva o svom istraživačkom radu o srednjovjekovnoj Bosni. BH književnici koji su objavili romane o historijskom periodu kada banovi i kraljevi svjedoče o hiljadugodišnjem postojanju BiH.

„Ima ovdje ljude koji jako puno pišu o tom periodu. Ima još autora koji pišu oni nisu danas tu zbog korpne, zbog troškova, a veliki je interes čitalaca. Čitaoci jako puno čitaju. Kad uzmete knjige čiji su autori ovdje, vi vidite da su jako čitani“, kaže Senad Čišija, direktor JU Gradskr biblioteke Kakanj.

Bosanci i Hercegovci, svako na svoj način voli svoju zemlju iz nekog različitog perioda, bilo da je riječ o post Dejtonskoj, avnojevskoj i srednjovjekovnoj Bosni. Historijske činjenice ne treba izvrtati, a kroz spoj umjentosti i nauke te činjenice postaju dostupne.

„Djeca će najprije o srednjem vijeku i same histriorije naučiti iz knjiga iz TV programa i tu možemo tražiti zametak njhovog interesa budućeg prema ovoj nauci. Sam srednji vjek je komplikovan. Jako komplikovano područje za istraživanje, prije svega traži poznavanje nekoliko izumrilih jezika, različitih pisama, mnogo same literature je potrebno da se prođe“, poručio je Dženan Dautović, doktor historijskih nauka.

Za razliku od historičara, pisci kroz likove i legende o ljubavi, mržnji, običajima, strahovima i patnjama, uspijavaju čitateljima približiti istraživanje o životu ljudi srednjovjekovne Bosne.

„Potpuno su drugačiji koncepti bili života i mi teško možemo zapravo razumjeti. Književnost nas donekle približava kroz taj neki imaginarni pristup historiji, naravno književnici mogu, tu imaju potpuno slobodu za razliku od historičara, potpunu slobodu mašte da pristupe temi bilo potpuno bazirano na izvorima ili bilo da neku priču uklope unutar teme o kojoj govore“, mišljenja je Dautović.

Na Festivalu književnosti „Bosansko kraljevstvo u književnosti“ sudjelovali su autori rado čitanih djela: Džeraldina Dumančić, Ibrahim Kajan, Anto Stanić, Salih Strašević, Fajko Kadrić, Dženan Dautović, Emir Durmišević i Semir Spahić. Tu se, između ostalog, diskutovalo i o problemima i izazovima, te o važnosti knjige i čitanja.

Izvor: federalna.ba

Previous NBA zvijezda Jusuf Nurkić: Konaković je smatrao da nisam dovoljno talentovan
Next Bujak: Na Dubrovniku kod Ilijaša iskopana pojasna kopča u bronzi s ljiljanom (VIDEO)

You might also like

BAŠTINA

Predstavljena knjiga „Tradicionalno i subverzivno u usmenoj poeziji Bošnjaka”

 U sklopu manifestacije „Mostarsko ljeto 2022” održana je promocija knjige „Tradicionalno i subverzivno u usmenoj poeziji Bošnjaka”, autora Seada Husića. – Radi se zapravo o petoj rukopisnoj knjizi Muharema Kurtagića,

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Kur’an na bosančici (Video)

  Muhamed Hajdarević prepisao je prijevod Kur’ana bosančicom. Cilj mu je od zaborava sačuvati autentično pismo…

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Godišnjica rođenja Envera Čolakovića

Na današnji dan 1913. godine u Budimpešti je rođen Enver Čolaković, velikan bosanske književnosti. Školovao se u Budimpešti, Sarajevu i Beogradu, a u Zagrebu je 1959. diplomirao historiju. Do 1945.