U Bitunji kod Stoca otkrivena spomen ploča u rodnoj kući Alije Isakovića

U Bitunji kod Stoca otkrivena spomen ploča u rodnoj kući Alije Isakovića

Svečano otvaranje spomen-ploče u rodnoj kući književnika Alije Isakovića (1932.-1997.) upriličeno je danas u Bitunji, kod Stoca (Općina Berkovići) u organizaciji Društva pisaca Bosne i Hercegovine. 

– Otkrivanje spomen-ploče na rodnoj kući Alije Isakovića je dio našega duga prema svemu onome što je on podario bosanskom jeziku i ukupnom bosansko-hercegovačkom društvu – kazao je Feni predsjednik Društva pisaca Bosne i Hercegovine Hadžem Hajdarević.

Na svečanosti otkrivanja spomen-ploče, pored članova Društva pisaca BiH i porodice rahmetli književnika Alije Isakovića, sudjelovali su i prijatelji i poštovaoci književnog i ukupnog životnoga djela Isakovića.

– Bilo je tu mnogo ljudi iz Stoca, Mostara, Sarajeva, onoliko koliko su uvjeti dozvoljavali zbog pandemije – kazao je Hajdarević.

Naglasio je da je vrlo važno da rodno mjesto Alije Isakovića, ali i mjesta drugih bosanskohercegovačkih autora budu prepoznata na književnoj i kulturnoj mapi države Bosne i Hercegovine i da se ima kvalitetan stav prema velikim ljudima koji su živjeli na ovim prostorima.

Alija Isaković (Bitunja kod Stoca, 15. januar 1932. – Sarajevo, 14. mart 1997.) bio je pisac, romansijer, pripovjedač, radio-dramski, televizijski i dramski pisac, putopisac, aforist, lekiskograf i povjesničar jezika i književnosti. Bio je i geološki tehničar, TV-scenarist, urednik časopisa “Život”, urednik edicije Kulturno naslijeđe Bosne i Hercegovine u sarajevskoj “Svjetlosti”.

Priredio je više djela muslimanskih pisaca i prvu antologiju muslimanske književnosti “Biserje” 1972., prvi izbor bosanskohercegovačkih putopisaca “Hodoljublje”, zbornik radova “Hasanaginica”, anegdote o Nasrudin-hodži te romane “Sunce o desno rame”, “Pobuna materije”, zbirku priča “Taj čovjek” i brojna druga djela.

Previous Mašović: I pored otežanih uvjeta OSBiH ostvarile zapažene rezultate (VIDEO)
Next Inzko: Sve članice Vijeća sigurnosti kritikovale su glorificiranje ratnih zločinaca

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Opera „Zmaj od Bosne“ 13. marta bit će izvedena u BKC Tuzla

Nakon premijernog izvođenja u Sarajevu, opera „Zmaj od Bosne“ 13. marta stiže u Tuzlu, a domaćin će biti Bosanski kulturni centar. Direktor BKC-a Tuzla Edis Bajić gostovanje opere smatra jednim

KULTURA I UMJETNOST

Autor filma “Pisar novih stećaka“ – Stećak je kamen naše prošlosti i budućnosti

Kemal Zorlak – Dokumentarni film “Pisar novih stećaka“, za koji scenario i režiju potpisuje Dragan Stanimirović, biće prikazan večeras u sarajevskom kinu Cineplexx u okviru ovogodišnjeg i četvrtog po redu

OTPOR BOSNE

Kako su političari ukrali pobjedu Armiji Bosne i Hercegovine: “Simbol otpora” – 4. epizoda

  Posljednja epizoda dokumentarnog serijala o  prvom komandantu Armije Republike Bosne i Hercegovine, generalu Seferu Haliloviću.