Tegeltija pozvan da razmotri mogućnost podnošenja ostavke na  mjesto predsjednika VSTV

Tegeltija pozvan da razmotri mogućnost podnošenja ostavke na mjesto predsjednika VSTV

Sjednica VSTV-a je završena, a njeni članovi usvojili su tri zaključka koji glase:

  1. VSTV konstatuje da se nezakonitim snimanjem i praćenjem nosilaca  pravosudnih  institucija onemogućava rad i donošenje odluka. Zahtjeva se od Tužilaštva da promptno djeluje nakon saznanja.
  2. VSTV se u ovom trenutku ne može izjasniti o odgovornosti predsjednika VSTV-a na osnovu u medijima objavljenog audio sdadržaja jer se u ovom trenutku ne može potvrditi njegova zakonitost i autentičnost.
  3. Obzirom da je došlo do narušavanja partnerstva između VSTV-a i međunarodnih partnera pozivamo predsjednika da razmotri mogućnost o podnošenju ostavke na mjesto predsjednika VSTV. 

Ranije je devet članova od ukupno 14 prisutnih na sjednici VSTV pozvalo Milana Tegeltiju da podnese ostavku, s tim da član Mahmut Švraka nije tražio riječ na samoj sjednici. U ovom trenutku se čeka zaključak članova koji će biti stavljen na glasanje, a za Tegeltijinu smjenu potrebne su dvije trećine, odnosno 10 glasova. Izuzeće prilikom glasanja koje su od  Tegeltije zatražili pojedini članovi, on nije prihvatio pod obrazloženjem da se protiv njega ne vodi nikakav postupak. Rasprava o zaključcima je zatvorena za javnost.

Ranije se Kes Van Der Wide, međunarodni predstavnik u VSTV-u uključio u raspravu, kazavši da mora postojati odgovornost za ono što je snimljeno i da je, po negovom mišljenju jako loša situacija u VSTV-u, te dodao da je po njemu najlogičnije da Tegletija odstupi zbog interesa institucije.

Tegletija mu je nakon toga poručio da on nema ulogu nadzornika ovdje nego višeg savjetnika i da se ne bi trebao nakon njega obraćati.

„Članovi Savjeta su samostalni, profesionalni, intelektualci koji sami mogu donositi odluke. Dovoljno su kapacitirani, nisu mala djeca. Mislim da je to pogreška. Dao sam, gospodinu Kisu riječ, a nisam morao, jer je ovo sjednica“, kazao je Tegletija.

Podsjećamo, u fokusu rasprave našlo se pitanje (ne)odgovornosti predsjednika Tegeltije u kontekstu sa audio-snimkom koji je procurio u javnost, a čiji sadržaj govori o navodnom protežiranju sestre bivše članice VSTV-a prilikom imenovanja.

Članice VSTV-a Željka Radović, Duška Bogojević i Jadranka Stanišić stava su da je VSTV ponovno ‘na udaru’ te da nije primjereno raspravljati o nezakonito pribavljenim dokazima koji terete predsjednika Vijeća, fokusirajući se na, kako tvrde, poljuljanu sigurnost članova VSTV-a, pa i sigurnost svih nositelja pravosudnih funkcija.

Ne dovodeći u pitanje odgovornost predsjednika VSTV-a, ocijenile su kako je sigurnost nositelja pravosudnih funkcija dovedena na najniži nivo, te da članovi Vijeća ne bi smijeli dozvoliti da podlegnu bilo čijem pritisku.

Umjesto da se, kako su kazale, bave prioritetima pravosudne reforme, i onim što je urađeno, ‘na sceni’ je zamjena teza, „te se VSTV, umjesto pitanja iz svoje nadležnosti, mora baviti pitanjima sigurnosti i ambijentom u kojem pravosuđe djeluje“

Nasuprot tome, članice Vijeća – Berina Alihodžić i Biljana Simeunović kritički su se osvrnule na ponašanje predsjednika VSTV-a  i zatražile njegovu ostavku radi zaštite digniteta te pozicije i VSTV-a, kao i vraćanja povjerenja javnosti u rad pravosuđa.

Usprotivile su se svojevrsnom “vrijeđanju inteligencije”, te su ukazale na manjkavosti u procesu imenovanja nositelja pravosudnih funkcija, uz opasku kako se afere u mandatu aktuelnog predsjednika redaju jedna za drugom, aludirajući pritom na slučajeve „Potkivanje I“ i „Potkivanje II“, kako su spomenute afere nazvane u javnosti.

Alihodžić se upitala zašto prvi čovjek VSTV-a nije prijavio saznanja o tome da je ‘praćen’ ili da je njegova sigurnost ugrožena, a Simeunović je navela da se pravosuđe pod Tegeltijinim vodstvom pretvara u svojevrsni „Reality Show“, u skladu s već viđenom matricom.

Članovi Vijeća Goran Nezirović, Sanela Gorušanović-Butigan, Selim Karamehić i Amila Kunosić su, također, stava da aktuelni predsjednik iz moralnih razloga i iz osjećaja odgovornosti, treba podnijeti ostavku.

Mišljenja su kako je u percepciji javnosti VSTV postao dio problema, a ne dio rješenja, te da nema reforme bez suočavanja s istinom, kao i da se pravosuđe nalazi u kriznoj situaciji koja traje i koja se mora energično riješiti.

Ocijenili su kako je usljed svih događanja čija je kulminacija posljednji audiosnimak kredibilitt VSTV-a, umnogome, narušen te da pitanje – može li se ići dalje s Tegeltijom na čelu.

Uveliko je, kako su kazali, narušeno povjerenje i samih nositelja pravosudnih funkcija, kod dijela javnosti, kao i međunarodne zajednice kao najvažnijeg partnera.

Dio kritika upućenih aktuelnom predsjedniku odnosio se na njegove istupe u javnosti, odnosno njegovo poistovjećivanje s institucijom i iznošenje određenih stavova bez konsultacija s članovima Vijeća.

Više kritika odnosi se na neodgovarajuće reagiranje na izvještaj OSCE-a o stanju u pravosuđu, koji se tiče izostanka procesuiranja visoke korupcije, odnosno prisustva ‘sindroma nekažnjivosti’.       

U vezi s tim, većina dosadašnjih sudionika diskusije smatra kako je na alarmantno stanje u tom pogledu trebalo reagirati promptnim zakazivanjem vanredne sjedice VSTV-a, a što je izostalo.

Nakon isteka pauze zasjedanje je nastavljeno iznošenjem mišljenja preostalih članova VSTV-a BiH.

(federalna.ba, Fena/MiruhBosne)

Previous Uskoro slanje prikupljene građe za nominaciju sevdalinke na UNESCO
Next SDBiH: SDP u Bratuncu radio isto kao i u Srebrenici - lične podatke Bošnjaka prosljeđivali u Srbiju

You might also like

BH RAZGLEDNICA

SIMBOL POBJEDE! Bosanska Krupa dobila spomen-obilježje ‘Ljiljan’

Danas je u Bosanskoj Krupi obilježena 25. godišnjica oslobođenja tog grada. U čast pobjeda bosanske armije, na platou Ćojlok otkriveno je 17 metara visoko spomen-obilježje Ljiljan. -Mostobran Ćojluk simbol je

NAŠI DANI

Sjećanje na generala Nanića i herojsku odbranu: U Bužimu počela manifestacija “Slobodarski dani viteškog grada Bužima”

  Sinoć je u Bužimu počela 23. manifestacija “Slobodarski dani viteškog grada Bužima”. Kao i ranijih godina, manifestacija je započela svečanim prijemom u Općini Bužim, posjetom Muzej sobi, te  turbetu

NAŠI DANI

KAKANJ DOSTOJANSTVENO ŽIVI U SVOM BOLU

Grad Kakanj, dan nakon teške tehnološke rudarske nesreće u dubokoj boli i žalosti, dostojanstveno živi u svom bolu.  Na području Kaknja danas i sutra je dan žalosti zbog velike rudarske