SDBiH: SDP u Bratuncu radio isto kao i u Srebrenici – lične podatke Bošnjaka prosljeđivali u Srbiju

SDBiH: SDP u Bratuncu radio isto kao i u Srebrenici – lične podatke Bošnjaka prosljeđivali u Srbiju

Socijaldemokrati Bosne i Hercegovine, partija koja je 2019. formirana u Tuzli nakon raskola sa SDP-om, izdala je saopćenje.

(Predsjednik ove stranke je Enver Bijedić, on je bivši predsjednik Kantonalnog odbora SDP Tuzla. Među rukovodiocima stranke nalazi se i Edin Delić, načelnik Lukavca.)

Zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona iz Socijaldemokratske partije (SDP), Naše stranke (NS), Pokreta demokratske akcije (PDA) i Saveza za bolju budućnost (SBB) prikupili su potpise za smjenu aktuelne Vlade.

Time će u Tuzlanskom kantonu biti formirana nova vlast unatoč ranijim obećanjima Naše stranke i SDP-a da u vlast neće ulaziti sa PDA Mirsada Kukića, čime su očito obmanuti građani Tuzlanskog kantona.

“Naš stav je već odavno poznat. Mi smo opozicija. Mi bismo podržali smjenu Vlade, ali ne bismo učestvovali u Vladi. To je naš stav, ali to ne znači da ne bismo kritikovali tu Vladu koja bi bila formirana. Mi ne bismo išli sa PDA.” – izjavio je ranije Bešlagić.

Jasmin Imamović koji je prema njegovim riječima zastupnik građana Tuzle, pred Opšte izbore izjavio je da bi svaki dogovor njegovog SDP-a sa nacionalistima značio kršenje obećanja datih građanima pred izbore.

“Građani Tuzle ne žele ni PDA ni SDA.” – izjavio je u intervjuu za Oslobođenje.

Šta se promijenilo?

SDP je zajedno sa SDA i SBiH dogovorio principe zajedničkog djelovanja, te modalitete uspostave funkcionalne skupštinske većine u Distriktu Brčko.

U Doboju je SDP potpisao sporazum sa SNSD-om Milorada Dodika, kojim bi za glasove gradonačelniku dobli učešće u vlasti.

Aktivnosti na krađi identiteta građana i aktivnosti na podršci kandidatu za načelnika općine Srebrenica koji negira genocid nad Bošnjacima i veliča presuđene ratne zločince, od strane rukovodstva SDP-a Srebrenica, zarad ličnih interesa, još jedan je pokazatelj odnosa funkcionera SDP-a prema svojim članovima, ali i prema građanima BiH. Ovo nije jedini slučaj koji je zabilježen u Podrinju.

Naime, pozivajući se na odredbe Krivičnog zakona BiH, Transparency International podnio je krivične prijave u kojima se i predsjednik OO SDP Bratunac sumnjiči za izborne prevare. Tako je Adil Osmanović (Taran) prikupljao lične podatke građana bošnjačke nacionalnosti koji žive u Bratuncu i izvan BiH te ih prosljeđivao Srđanu Rankiću i drugima radi registracjie za glasanje poštom iz Srbije.

Prema analizama urađenim na temelju izbornih rezultata u nekoliko prethodnih izbornih ciklusa, posve je jasno da probosanske snage mogu ostvariti većinu u Mostaru, ali pod uslovom da izađu što jedinstvenije i da ne rasipaju glasove. Međutim, u Mostaru Dragan Čović zadovoljno trlja ruke, jer će mu Nikšić i Kojović rasipanjem glasova pokloniti pobjedu.

Toliko o principijelnosti SDP-a i Naše stranke – navodi se u saopćenju.

Previous Tegeltija pozvan da razmotri mogućnost podnošenja ostavke na mjesto predsjednika VSTV
Next Dobri ljudi dobre zemlje Bosne! Hamdija zaposlio glavu porodice Kadrić, a sada im pravi kuću

You might also like

NAŠI DANI

U Zvorniku završena izgradnja 9 kuća povratnicima

Putem programa Saudijski fond za razvoj, kojeg implementira Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, devet povratničkih porodica u Zvornik dobilo je ključeve završenih stambenih jedinica.   Izvođenje radova je počelo prije

NAŠI DANI

Upućen humanitarni konvoj sa oko 600 tona pomoći za Siriju

Konvoj humanitarne pomoći sa oko 600 tona krenuo je danas iz Doboj-Istoka prema Siriji u koloni dugoj pet stotina metara, javlja AA. Ovo je do sada najveći konvoj pomoći koji

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Obilježena 25. godišnjica zločina nad Bošnjacima Višegrada: Ruže u Drini u znak sjećanja na ubijene

Na Mostu Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu danas je obilježena 25. godišnjica zločina nad Bošnjacima u ovom gradu. U znak sjećanja na 3.000 žrtava, u Drinu je bačeno 3.000 ruža, a