Film ‘Kuda ideš Aida?’ osvojio tri nagrade na filmskom festivalu u Londonu

Film ‘Kuda ideš Aida?’ osvojio tri nagrade na filmskom festivalu u Londonu

Film “Quo Vadis, Aida?” rediteljice Jasmile Žbanić u produkciji Deblokade na tek održanom filmskom festivalu London Film Week nagrađen je s tri nagrade: za najbolji film i najbolju rediteljicu, dok je najboljom glumicom proglašena Jasna Đuričić.

London Film Week održava se u centralnom Londonu svake godine tokom prve sedmice decembra, s ciljem promocije međunarodnog filmskog stvaralaštva.

Film je naišao i na odličan prijem kod bosanskohercegovačke publike i do danas ga je u kinima pogledalo blizu 10 hiljada gledatelja.

“Quo Vadis, Aida?” trenutno je dostupan gledateljima u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji, Sjevernoj Makedoniji i Kosovu.

Nakon svjetske premijere na 77. Venecija film festivalu, gdje je imao izvanredan prijem kod publike i kritike, prikazan je na filmskim svjetskim filmskim festivalima: međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, festivalu u Hamburgu (Njemačka), El Gouna festivalu u Egiptu, Busanu u Južnoj Koreji, na Viennaleu u Austriji, festivalu New Horizons u Poljskoj, Festivalu evropskog filma u španjolskoj Sevilli, meksičkom Los Cabos  film festivalu, francuskom Arras Film festivalu, međunarodnom film festivalu Macao u Kini… Proglašen je i najboljim stranim filmom na 57. Filmskom festivalu u Antaliji.

Film “Quo vadis, Aida?” – ‘Kuda ideš Aida?’, koji govori o genocidu u Srebrenici, ovogodišnji je bosanskohercegovački kandidat za prestižnu nagradu Oscar.

Izvor: Agencije

Previous Povratnik iz dijaspore osnivač uspješne IT firme u Sarajevu
Next Vlada KS utvrdila Program mjera za zapošljavanje 1.219 osoba sa biroa

You might also like

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Ahmed Sudi Bošnjak, važna ličnost iz historije Bosne i Hercegovine

  Stručnjaci iz različitih domena orijentalne filologije te historije kulture i civilizacije iz Bosne i Hercegovine i inozemstva okupili su se danas u Sarajevu da bi naučnoj i stručnoj javnosti

KULTURA I UMJETNOST

Memorijalna galerija 11/07/95 u finalu za nagradu Evropski muzej godine

Memorijalna galerija 11/07/95 nalazi se na listi finalista za prestižnu nagradu Evropski muzej godine 2016 (EMYA). Stručni žiri Foruma evropskog muzeja kreirao je listu kandidata za nagradu, a ceremonija na

KULTURA I UMJETNOST

Poemu “Srebrenički inferno” prvi put ove godine snimila djeca Srebrenice

“Srebrenički inferno” godinama je jedan od sadržaja na obilježavanju godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN Srebrenica 1995.” Poemu su prvi put ove godine, uz saglasnost autora, snimila djeca Srebrenice.