Povodom Dana nauke odata počast i položeno cvijeće ispred spomen-ploče nobelovca Vladimira Preloga

Povodom Dana nauke odata počast i položeno cvijeće ispred spomen-ploče nobelovca Vladimira Preloga

Inicijativa Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke o proglašenju 12. decembra Danom nauke u Federaciji Bosne i Hercegovine usvojena je 2019. u znak sjećanja na dan kada je 1975. godine Vladimiru Prelogu uručena Nobelova nagrada za hemiju te u znak pijeteta prema ovom eminentnom naučniku.

Tim povodom, organizirano je polaganje cvijeća ispred spomen-ploče nobelovca Vladimira Preloga kod njegove rodne kuće u Sarajevu u ulici Josipa Štadlera 13.

U ime Grada Sarajeva Amina Deljković, pomoćnica gradonačelnika, zajedno sa predstavnicima Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, odala je počast i položila cvijeće na spomen-ploču.

Profesor Prelog rođen je u Sarajevu 23. jula 1906. godine. Školovao se u rodnom gradu, te Zagrebu i Osijeku.

Univerzitetsko obrazovanje, te doktorat u oblasti hemije stekao je u Češkoj. Kao profesor i istraživač djelovao je u Zagrebu i Zürichu. Bio je član mnogih akademija nauka, između ostalih i Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, te počasni doktor brojnih univerziteta u svijetu, ali i počasni građanin Sarajeva.

Za svoj osebujni naučni rad dobio je niz nagrada i priznanja, među kojima posebno mjesto zauzima Nobelova nagrada za dostignuća u području hemije, koja mu je uručena 12 decembra 1975. godine. Umro je u Zürichu 07. januara 1998. godine.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke u sklopu obilježavanja Dana nauke najavilo je i za 11. decembar polaganje cvijeća na spomenik Vladimira Preloga u Parku nobelovaca u Mostaru.

Previous Bosna i Hercegovina ima manje emisije gasova koji uzrokuju klimatske promjene od zemalja EU
Next Lakše do povrata bosanskog državljanstva

You might also like

NAŠI DANI

Kolektivna dženaza u Vlasenici: Ukopano 14 žrtava, samo dvije identifikovane

Na mezarju Rakita od jučer se nalazi 357 mezara, a mnogi Vlaseničani su ukopani u Mezarjima u Zaklopači, Cerskoj i mezarima širom Vlasenice. Tokom agresije, etničkog čišćenja i genocida na području

NAŠI DANI

Bivša premijerka RH o Čoviću: ‘Slobodno može biti sljedeći srpski kandidat za Predsjedništvo BiH’

Jadranka Kosor, bivša premijerka Hrvatske prokomentarisala je današnji govor Dragana Čovića (HDZ) u Skupštini RS. –Čuvajte Republiku Srpsku, na tome vam svi mogu zavidjeti, rekao je najveći hrvatski obožavatelj negatora

NAŠI DANI

Komšić u Sloveniji: Konstitutivnosti iz SSSR, Bosna i Hercegovina može bez nje

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kazao je danas na panelu lidera „Budućnost Evrope – proširenje“ u okviru 16. Bledskog strateškog forum kako je BiH moguća bez konstitutivnosti i