SLO: Selma Skenderović dobitnica prestižne književne nagrade

SLO: Selma Skenderović dobitnica prestižne književne nagrade

Devetnaesti festival književnosti mladih ‘Urška’ na slovenačku književnu scenu šalje novo mlado književno pero.

Selma Skenderović iz Kopra nagradu za 2020. godinu zaslužila je svojim hrabrim rukopisom, u kojem prepliće različite stilove i suvereno se bavi teškim temama poput beskućništva, neprijateljstva, anksioznosti i konzumerizma.

19-godišnja Selma Skenderović je na konkursu učestvovala sa dvije priče, a pobjednicom je proglašena u konkurenciji pet finalista.

Festival ili natjecanje Urška svake godine privuče gotovo stotinu mladih autora do 30 godina koji svojim književnim djelima pokušavaju uvjeriti najzahtjevnije čitatelje – selektore. Ove godine 92 autora natjecala su se za laskavu titulu uršljana, koju su ranije držali mnogi danas afirmirani pisci.

Uz pomoć mentorice Suzane Tratnik, Skenderović će napisati svoj prvijenac, knjigu koja će biti objavljena sljedeće godine, a sudjelovat će i na međunarodnom književnom festivalu Ob robu u Češkoj.

“Ne mogu vjerovati. Jako sam sretna, dodatni je motiv za pisanje i očekujem da ću dobro sarađivati ​​sa Suzanom, objaviti ovu knjigu, koja će biti zbirka kratkih priča, jer sam je odavno željela objaviti ” – reakcija je dobitnice.

Previous Taekwondo: Dva zlata, srebro i bronza za bosanske kadete
Next Nakon skoro tri decenije vratio se iz Švedske i pokrenuo posao u rodnom gradu

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Izložba djela bošnjačkih autora, pohranjenih u Historijskom arhivu (Video)

  Izložba „Bošnjaci, autori književnih djela – iz Orijentalne zbirke (1463-1918.) Historijskog arhiva Sarajevo“ otvorena je u Sarajevu u Gazi Husrev-begovoj biblioteci povodom 9. juna, Međunarodnog dana arhiva i Sedmice

NAŠI LJUDI

Švicarski Bosanci preskočili svjetske prvake: Petković i Seferović u 1/4 finalu Eura

Reprezentacija Švicarske plasirala se u četvrtfinale Evropskog prvenstva u fudbalu. Iznenađujuće za mnoge, Švicarska je pobijedila aktuelne svjetske prvake Francuze – nakon penala (5:4). Regularni tok utakmice završen je 3:3

BAŠTINA

Svečanost povodom 487. godišnjice rada i postojanja Gazi Husrev-begove biblioteke

U Velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu danas je organizirana svečanost u povodu 487. godišnjice rada i postojanja ove naučno-kulturne institucije. Ovogodišnji program obilježavanja je u znaku desetogodišnjice preseljenja