SLO: Selma Skenderović dobitnica prestižne književne nagrade

SLO: Selma Skenderović dobitnica prestižne književne nagrade

Devetnaesti festival književnosti mladih ‘Urška’ na slovenačku književnu scenu šalje novo mlado književno pero.

Selma Skenderović iz Kopra nagradu za 2020. godinu zaslužila je svojim hrabrim rukopisom, u kojem prepliće različite stilove i suvereno se bavi teškim temama poput beskućništva, neprijateljstva, anksioznosti i konzumerizma.

19-godišnja Selma Skenderović je na konkursu učestvovala sa dvije priče, a pobjednicom je proglašena u konkurenciji pet finalista.

Festival ili natjecanje Urška svake godine privuče gotovo stotinu mladih autora do 30 godina koji svojim književnim djelima pokušavaju uvjeriti najzahtjevnije čitatelje – selektore. Ove godine 92 autora natjecala su se za laskavu titulu uršljana, koju su ranije držali mnogi danas afirmirani pisci.

Uz pomoć mentorice Suzane Tratnik, Skenderović će napisati svoj prvijenac, knjigu koja će biti objavljena sljedeće godine, a sudjelovat će i na međunarodnom književnom festivalu Ob robu u Češkoj.

“Ne mogu vjerovati. Jako sam sretna, dodatni je motiv za pisanje i očekujem da ću dobro sarađivati ​​sa Suzanom, objaviti ovu knjigu, koja će biti zbirka kratkih priča, jer sam je odavno željela objaviti ” – reakcija je dobitnice.

Previous Taekwondo: Dva zlata, srebro i bronza za bosanske kadete
Next Nakon skoro tri decenije vratio se iz Švedske i pokrenuo posao u rodnom gradu

You might also like

ŽIVOT

Kenan Crnkić dobitnik američke književne nagrade „Bookvana 2017“

Englesko izdanje regionalnog bestsellera „7 tajni uspjeha“ (7 secrets to success) ovogodišnji je pobjednik u kategoriji motivacione literature, te dobitnik prestižne američke književne nagrade „Bookvana 2017“ (BVA). Više hiljada književnih

KNJIŽEVNOST

Ususret Međunarodnom danu maternjeg jezika: Nužno je raditi i stvarati u korist bosanskoga jezika

Maternji jezik nije nikakvo romantično vraćanje u prošlost, insistiranje na zavičajnosti, očuvanju korjenova, identiteta u smislu nečega što se u savremenom svijetu na jedan drukčiji način dešava, nego je konkretna

KNJIŽEVNOST

Uskoro predstavljanje novog izdanja Pravopisa bosanskoga jezika

  Novo izdanje Pravopisa bosanskoga jezika autora Senahida Halilovića bit će predstavljeno u utorak, 17. aprila u Sarajevu, a Pravopis će, osim kao knjiga, biti objavljen i kao mobilna aplikacija.