Odluka Okružnog suda u Banjaluci: Diploma direktora OSA-e nezakonito poništena

Odluka Okružnog suda u Banjaluci: Diploma direktora OSA-e nezakonito poništena

“Tužbe se uvažavaju i osporeni akt se poništava”, piše u presudu Okružnog suda u Banja Luci kojim je, formalno, poništeno Rješenje Inspektorata entiteta Republike srpske kojim je diploma direktora Obavještajno sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine Osmana Mehmedagića proglašena – nezakonitom.

Okružni sud je naložio Inspektoratu da u roku od 30 dana donese novo rješenje u ovom predmeut.

“Dakle, sve neovjerene, nepopunjene, bez datuma i bez naznake koji put se polaže isput, nejasnoće i nepravilnosti te nedostaci u datumima ili slično, jesu otklonjive stvari, koje nikako ne mogu dovesti do drastičnih mjera, kakve su izrečene tužiteljima, a bez da im je data mogućnost da dokažu suprotno, odnosno da pokušaju razjasniti ono što je inspektoratu bilo nejasno”, navedeno je u obrazloženju presude Okružnog suda u Banja Luci.

Sud konstatuje da je “inspekcijski nadzor vršen u vrijeme trajanja godišnjih odmora kada Fakultet za poslovne studije u banja Luci koristi kolektivni godišnji odmor” zbog čega je inspektor bio onemogućen da primijeni načelo istine. Prema Zakonu o inspekcijama u Rs, propisano je da se inspekcijski pregled vrši uz prisustvo subjekta nadzora”. U ovom slučaju toga nije bilo.

Podsjećamo, državni tužilac Oleg Čavka izdao je naredbu Inspektoratu Rs-a da poništi diplomu direktora OSA-e. Inspektorat je, prvobitno, odbio poništiti diplomu pa je Vlada Rs nakon toga razriješila direktoricu Danijelu Batu. Za novog direktora imenovan je Dragutin Škrebić koji je, odmah, donio rješenje o poništavanju diplome Osmana Mehmedagića. Nakon toga Mehmedagić je uputio žalbu Okružnom sudu u Banja Luci koji je presudio da je Rješenje inspektorata – nezakonito.

(Istraga/MiruhBosne)

Previous Željeli smo očuvati dostojanstvo i ponos Bosne i Hercegovine
Next Prof. dr. Enver Imamović: KOME TREBA SAPUN I PARFEM

You might also like

NAŠI DANI

Dan Armije u Srebreniku: Zajedno smo branili našu Bosnu, i sada smo zajedno

Svečanim postrojavanjem ratnih veterana i komandanata, pozdravljanjem ratnih zastava, prigodnim govorima i polaganjem cvijeća na spomen obilježja, u petak je u Srebreniku obilježen 15. april, Dan Armije RBiH, jedan od

OTPOR BOSNE

Pripreme za obilježavanje godišnjice 2. Korpusa Armije RBiH (Video)

Uveliko teku pripreme za obilježavanje centralne svečanosti povodom obilježavanja Dana formiranja 2. Korpusa Armije Republike BiH 29.septembra. Ovogodišnji nosilac aktivnosti obilježavanja je Savez RVI Tuzlanskog kantona. Novina u obilježavanju je

NAŠI DANI

Vučić: Neki u regionu žele da uvuku Srbiju u sukobe; da je obilježe kao nekoga ko je “protiv zapadne civilizacije”

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom obraćanja javnosti nakon sastanka sa kosovskim Srbima da je pokušao da objasni Srbima sa Kosova da “neki u regionu igraju protiv Srbije”.