Prof. dr. Enver Imamović: KOME TREBA SAPUN I PARFEM

Prof. dr. Enver Imamović: KOME TREBA SAPUN I PARFEM

Piše prof. Enver Imamović

-Nedavna izjava visokog državnog funkcinera susjedne nam države da Bosni treba sapun a tek potom parfem, aludirajući da je Bosna toliko prljava da je ne može očistiti ma koji sapun i parfem, s pravom je izazvalo žestoku reakciju bosanskohercegovačke javnosti. To je još jednom pokazalo koliko većina današnjih političara na Balkanu slabo poznaju svoje prve komšije i njihovu zemlju, prije svega nas i našu BiH. Na znanje takvim, evo nekoliko podataka o sapunu i čistoči kada je Bosna, a i Hercegovina, u pitanju.

Prvo javno kupatilo u Sarajevu podignuto je davne 1462. godine, a u narednih pedesetak godina još njih šest. Ta kupatila se u Bosni zovu hamami. Bila su javna, a to znači dostupna svim građanima. To su ogromne, raskošne građevine s toplom i hladnom vodom, saunom, a onda dvoranom za odmor, druženje i razgovor uz kahvu i zuboreci vodoskok.

Pored javnih kupatila svaka muslimanska kuća je obavezno imala kućno kupatilo, što je u uskoj vezi s vjerskim propisima koji muslimanima nalažu apsolutnu čistoču prije obavljanja pet dnevnih molitivi i prije i poslije lijeganja sa ženom. Javna kupatila je imao svaki grad u BiH kao i kućna kupatila. Krleža je s time u vezi svojevremeno zapisao „Sarajevo je još prije 1400. i neke godine, dobilo prvi vodovd i kupatilo, a stotine godina nakon toga u Evropi su se još uvijek kupali i pralo u lavoru“.

Dalje: do austrijske okupacije 1878. godine u Sarajevu je bilo 186 javnih česama, a u središtvu grada (na Baščaršiji), imao je veliku javnu fontanu (sebilj) koji i danas postoji.

I nešto o školstvu i obrzovanju u Bosni. Sve do austrijske okupacije, samo u Sarajevu je bilo 180 mekteba (osnovnih škola) i 6 medresa a to su visoke i više škole ranga onovremenih fakulteta, u kojima su se izučavale i predavale kako vjerske tako i svjetovne nauke: osnove arapske gramatike i sintakse, logika, astronomija, retorika, geometrija, književne nauke, pravne nauke itd. Također je postojao je veliki broj javnih i privatnih biblioteka.

Oni koji daju kojekakve izjave o Bosni upućuju se da zavire malo u bogatu bibliografiju u kojoj mogu naći ama baš sve o Bosni, od njenog postanka do danas, pisana ne samo od bosanskohercegovačkih historičara nego i stranih na stranim jezicima, koji su dali veliki doprinos boljem poznavanju političke, privredne i kulturno-historijske prošlosti Bosne i Hercegovine.

Slika: Danasnji izgled javnog kupatila (hamama) Isa-bega Ishakovica u Sarajevu

Previous Odluka Okružnog suda u Banjaluci: Diploma direktora OSA-e nezakonito poništena
Next Herceg Novi: Otkrivene spomen-ploče Zuki Džumhuru i bosanskome kralju Tvrtku I Kotromaniću

You might also like

BAŠTINA

Izrađen Elaborat o revitalizaciji Starog grada Teočaka: Radovi na projektu bi trebali početi u ovoj godini 

Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK izradio je Elaborat o revitalizaciji, odnosno obnovi i sanaciji, Starog grada Teočaka. Ukupna vrijednst ovog projekta je prema Elaboratu oko 700 000

BAŠTINA

Pogledajte kako izgleda obnovljena fasada Olimpijskog muzeja u Sarajevu

  Radovi na obnovi fasade na zgradi Olimpijskog muzeja privode se kraju. Obnovljena je vanjska stolarija i ulazne stepenice sa ogradom, kao i fasada sa koje je počelo skidanje zaštitne skele. Ovaj

KULTURA I UMJETNOST

Manifestacija “Tri kraljice“ oživila duh srednjovjekovne Bosne

Muzej grada Zenice, u prostoru srednjovjekovne tvrđave Vranduk kod Zenice, u kojoj se nalazi i stalna postavka tog muzeja, bio je domaćin centralne regionalne manifestacije “Tri kraljice“. Kako je objasnio