Laboratorija iz SAD-a dokazala snažno inhibitorno djelovanje Lysobact spreja

Laboratorija iz SAD-a dokazala snažno inhibitorno djelovanje Lysobact spreja

Nedavno okončano ispitivanje provedeno na Odjelu za mikrobiologiju i imunologiju Univerziteta u Sjevernoj Karolini u Sjedinjenim Američkim Državama, potvrdilo je da Lysobact P Spray® sprečava razvoj mišijeg koronavirusa (M-CoV) koji se još naziva virus mišijeg hepatitisa (MHV).

Taj virus blizak je srodnik SARS-CoV-2 virusa, uzročnika Covida-19 i ispitivanja provedena na tom virusu mogu se iskoristiti za komparaciju i predikciju djelovanja na samom SARS-CoV-2.

Ispitivanje je pokazalo snažan inhibitorni efekat Lysobact P Spray®-a na virus M-CoV. Ćelije zaražene virusom tretirane su serijom razblaženja Lysobact P Spray®-a s ciljem utvrđivanja koncentracije koja ima djelotvoran učinak na sprečavanje umnožavanja virusa.

Tako su naučnici uključeni u istraživanje došli do vrlo značajnog otkrića, saopćeno je iz Bosnalijeka.

Lysobact P Spray®, razblažen čak 100 puta, zaustavlja umnožavanje virusa za 93 posto te se ta aktivnost zadržava i daljnjim razblaživanjem. Zaustavljanjem umnožavanja virusa Lysobact P Spray®-em, sprečava se daljnji razvoj bolesti uzrokovan virusom.

Savjetnik Uprave Bosnalijeka David Grange ističe da je američko istraživanje pokazalo ne samo efikasnost Bosnalijekovih Lysobact® proizvoda, već još jednom potvrdilo njihov visok kvalitet.

– To je odličan rezultat i sigurno možemo očekivati da će Bosnalijek vrlo brzo početi sa izvozom tog, ali i drugih proizvoda na tržište Sjedinjenih Američkih Država – dodao je Grange.

Potvrdio je i da se tim aktivnostima radi ubrzano i svakodnevno s direktorom Bosnalijeka Nedimom Uzunovićem i njegovim timom jer su istraživači uključeni u ove aktivnosti izuzetno uzbuđeni zbog rezultata do kojih su došli radeći sa Lysobact®-om – prenosi Fena.

Previous Bosna i Hercegovina će dobiti plin koji nije ruski
Next Kako je 'blago Ukrajine' završilo kod Rusa

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Sarajevo: Dragana osvaja turiste proizvodima od filcane vune

  U velikom, toplom i svijetlom podrumu svoje kuće, sa divnim pogledom na Bjelašnicu, Dragana Dragić Erlingsen kreativnim i napornim radom izrađuje stvari od filcane vune. Radi se o jako lijepim ručnim radovima,

MADE IN BOSNIA-387

Tvornici BNT Novi Travnik 300.000 KM za razvojne projekte – BNT razvija minobacač dugog dometa

Federalna Vlada donijela je odluku o izboru korisnika za raspodjelu preostalog dijela grant-sredstava utvrđenih ovogodišnjim budžetom FBiH federalnom Ministarstvu energije, rudarstva i industrije na stavci kapitalnih transfera javnim preduzećima i

MADE IN BOSNIA-387

Sir iz Bosne i Hercegovine osvojio 5 nagrada na Cheese Award festivalu u Londonu

  Dugogodišnja tajna i tradicija proizvodnje Livanjskog sira unazad četiri generacije i posebno odabrano mlijeko sa livanjskih pašnjaka spojeni su u nadaleko prepoznatljiv i cijenjen Livanjski sir – Farmersko Blago. -U