Bosanska škola u Australiji – most ljubavi prema Bosni i Hercegovini

Bosanska škola u Australiji – most ljubavi prema Bosni i Hercegovini

Matursko veče 15. generacije učenika škole bosanskog jezika u Viktoriji

U petak uveče, 18. decembra 2020. godine u svečanoj sali velelepnog zdanja Grand Stars Recepton u Sjevernoj Altoni u Melbournu, u saveznoj državi Viktoriji, održano je matursko veče 15. generacije maturanata Bosanske škole.

Zajedno sa svojim nastavnicima, roditeljima, drugim učenicima, brojnim gostima, zvanicama iz VSL-a, Viktorijanske škole jezika, državne australske institucije pod čijim okriljem se izučava i bosanski jezik, te ambasadorom BiH za Australiju i Novi Zeland, gospodinom Mirzom Hajrićem, maturanti su na veoma svečan, dostojanstven i radostan način obilježili kraj svog školovanja u Bosanskoj školi. U okviru svog redovnog srednjoškolskog obrazovanja u Australiji, oni su mogli izabrati bosanski jezik kao izborni predmet, potpuno ravnopravno sa drugim izbornim predmetima, polagati ga usmeno i pismeno, te osvojenim rezultatima krenuti sa upisom željenih fakulteta i započeti svoje akademsko obrazovanje. Tako su i ove godine maturanti iz tri centra u Melbournu – Noble Parka, Caroline Springsa i  Geelonga putem škole bosanskog jezika održali posebne, lične, tradicijske, jezičke i kulturološke veze sa Bosnom i Hercegovinom – domovinom njihovih roditelja i predaka.

Zvanični dio programa otvorila je predsjednica udruženja nastavnika i roditelja bosanskog jezika i Viktoriji, Aiša Hadžiahmetović, koja se u svom pozdravnom govoru zahvalila prisutnima i svima onima koji pružaju podršku školi omogućavajući tako njeno postojanje, i naravno, čestitajući maturantima na njihovom izuzetnom uspjehu. Posebna zahvalnost je upućena roditeljima učenika, čija je volja i ustrajnost da šalju djecu u bosansku školu inspirativna, jer ukazuje na ogromnost ljubavi koju gaje prema svojoj prvoj domovini – Bosni i Hercegovini i zbog čega su istinski heroji škole.

Nastavnici sa ambasadorom Hajrićem/ Foto:Semra Makaš

Svojim dolaskom iz Canberre, matursko veče je uveličao ambasador BiH, gospodin Mirza Hajrić, donijevši iz ambasade pohvale za najbolje maturante iz generacije 2019, a to su bili Amela Šabić, Sara Ahmed Nasreen i Mensur Aletić. On je također u svom obraćanju istakao zahvalnost roditeljima, učenicima i nastavnicima za njihove napore da kroz školu čuvaju i njeguju vezu sa domovinom. O svojim utiscima o maturskoj večeri ambasador je, između ostalog, rekao i sljedeće:

„Srce mi je zaista puno ove mladosti, ljepote i talenta. Ovo je jedno predivno veče i hvala vam što ste mi napunili srce.” 

U ime Viktorijanske škole jezika prisutnima se obratio dr. Felix Siddell, koordinator iz centra zapadnog dijela Melbourna, istakavši važnost očuvanja jezičke posebnosti i identiteta, u ovom slučaju bosanskog jezika i kulture, u multikulturalnom australskom društvu. A o svojim utiscima o samoj večeri, rekao je sljedeće:

„Impresioniran sam nivoom jezika učenika maturanata, volim jezike, i već sam naučio nekoliko ključnih riječi… ovdje su učenici zajedno sa roditeljima učili jezik.”

Kako je ova 2020. godina bila posebna, nezapamćena u povijesti čovječanstva po teškoćama i izazovima koje i sada svjedočimo u cijelom svijetu: pandemiji, izolaciji, online nastavi… nije bilo moguće da nastavnici pripreme djecu za njihov nastup u okviru ceremonije. Ali su zato oni, po prvi puta sami bili akteri i kreatori umjetničkog dijela večeri. Nastavnik iz Geelonga Sead Makaš je vrlo impresivno donio pjesmu Nedžada Ibrišimovića „Bosna”, „Mora” Abdulaha Sidrana zazvučala je potresno u interpretaciji Minete Hadžiavdić, nastavnice iz Noble Parka, lahkoću i vedrinu pjesme Enesa Kiševića „Moja ljubav” donijela je nastavnica Adisa Muratagic, a svoje migrantsko iskustvo pretočila je u nostalgičnu priču „Tuđina” nastavnica iz Caroline Springsa Aiša Hadžiahmetović.

Posebno oduševljene izazvala je maturantica Adna Kašić svojim iskrenim i nadahnutim literarnim zapisom „10 godina u Bosanskoj školi” govoreći kako se riječ merak ne može prevesti na engleski jezik, već samo doživjeti, a zašto je bilo važno slati djecu u Bosansku školu, njena majka, gosođa Nerma Kašić je rekla:

„Djeca nisu imala puno izbora jer smo to očekivali od njih, i kao roditelji smo ponosni na njih, pokazali su odličan rezultat.”

Ipak, vrhunac maturske večeri bila bila je dodjela diploma i poklona maturantima, kada su se na veoma uzvišen i dirljiv način maturantima obratili njihovi nastavnici Mineta Hadžiavdić, Senad Makaš, a u svom oproštajnom govoru nastavnica Sada Makaš rekla je između ostalog:

„Maternji jezik nosi toplinu djetinjstva, umiljatost zavičaja. Ono što mi možemo učiniti je jačati i razvijati etnički identitet i pripadnost kulturi. Dragi maturanti, što bih poželjela svojoj djeci to isto želim i vama. Čime se god bavili u životu, najvažnije je da budete čestiti, odgovorni i humani prema ljudima koji se nađu na vašem putu.”

Na kraju večeri, tj. nakon dodjele zahvalnica i priznanja sponzorima škole i donatorima večeri uz muziku, ples i pjesmu svi prisutni su se zasladili maturantskim kolačem.

Sve u svemu, bilo je to veče za pamćenje. U atmosferi ljubavi, međusobnog poštovanja i zahvalnosti Bosanska škola u Viktoriji je pokazala ne samo dobre organizacijske sposobnosti, već i lice istinske ljubavi u plemenitoj ideji povezivanja kultura Australije i Bosne i Hercegovine. 

A svoj komentar dali su bivši predsjednik Udruženja nastavnika bosanskog jezika Viktorije Sead Omerović, i učenica 4. razreda centra u Caroline Springsu, Naida Mutapčić:

„Meni je izuzetno zadovoljstvo da prisustvujem jednoj ovakvoj ceremoniji, svi naši dosadašnji rezultati su urodili plodom, svaka čast vama nastavnicima, učenicima, njihovim roditeljima i sponzorima koji su pomogli da zajedno provedemo jedno predivno veče. Iako smo daleko od Bosne, Bosna zauvijek živi u nama.“

Mala Naida o utiscima večeri: „Jako je dobro.“

Dodatne fotografije na linku: https://facebook.com/bosanskaskolauviktoriji

Piše: Aiša Hadžiahmetović (bhdinfodesk)

Previous Ruski stručnjaci o putu ukrajinske relikvije - zasluga plaćenika koji su djelovali na strani separatista u Donbasu
Next Bošnjački institut iduće godine obilježava tri značajne godišnjice (VIDEO)

You might also like

NAŠI LJUDI

Almira Delibegović, Bosanka koja je dostigla vrh u advokatskom poslu V. Britanije

  Almira Delibegović Broome rođena je Tuzlanka sa adresom u Škotskoj. Jedna je od neslužbenih ambasadorica Bosne i Hercegovine u svijetu, ali i jedina Bosanka koja se može pohvaliti titulom

NAŠI LJUDI

Novinar Semir Sejfović iz Sarajeva uspješno radi za TRT World (Video)

Televizija Sarajevo donosi priču o novinaru iz Sarajeva Semiru Sejfoviću, koji je trenutno zaposlen na turskoj televizijskoj kući TRT World. Mogućnost da radi za respektabilne, svjetske medijske, dobio je zbog

NAŠI LJUDI

Uspjeh mladog glumca u Njemačkoj: Edin Hasanović nagrađen “Zlatnom kamerom”

Sinoć je u Hamburgu održana 51. dodjela nagrada Zlatna kamera, a najveće iznenađenje bio je 23-godišnji Edin Hasanović, dobitnik nagrade u kategoriji mladih glumaca. Hasanović je postao poznat po ulozi