U vrijeme pandemije tri prijatelja iz Tuzle pokrenula uspješan biznis

U vrijeme pandemije tri prijatelja iz Tuzle pokrenula uspješan biznis

Fungi kultura je uspješno završila prvu sezonu, a biznis Edisa Osmića, Danijela Stjepanovića i Erdžana Junuzovića dokaz je i da u Tuzli u doba pandemije mladi ljudi uspijevaju.

Nakon što su prošle godine prošli edukaciju o osnivanju biznisa u okviru projekta Fondacije tuzlanske zajednice, u Inkubator centru Lipnica su dobili i prostor po povoljnoj cijeni, prenosi federalna.ba.

„U doba kad je korona polako zatvarala male obrte i firme mi smo iskoristili taj trenutak da plasiramo zdravu hranu koju smo dostavljali na kućnu adresu. Ljudima se to svidjelo iz praktičnih razloga“, kaže Edis Osmić.

Ova tri mladića opredijelila su se za zdravi i organski proces proizvodnje gljiva bukovača i u planu je proširenje kapaciteta. Veliku pomoć na početku pružio im je otac jednog od njih koji se već bavio uzgojem gljiva.

„Fungi kultura se prvenstveno bavi organskim uzgujem gljiva bukovača, iako to za nas trojicu predstavlja jednu veću priču, o jednoj zdravoj, kvalitetnoj, gurmanskoj ishrani i jedno zdravijem načinu života“, objašnjava Danijel Stjepanović.

„Ono što je zanimljivo za gljive i po čemu su one drugačije od svih ostalih višećelijskih organizama je to što se one diobom ćelije množe i dijele i rastu negdje do ovog nivoa otprilike. Kada dođu na ovaj nivo i izbiju na površinu, ta ćelija se napuhuje kao balon“, ističe Erdžan Junuzović.

Gljive bukvače iz ovog obrta dostavljaju se na kućne adrese kupaca u roku od nekoliko sati, a kako kažu Edis, Danijel i Erdžan, između ostalog, cilj im je dostići nivo proizvodnje bez otpada, da bi se sadržaj iz vreća nakon branja gljiva mogao koristiti kao gnojivo.

Previous "Krug 99": Put Bosne i Hercegovine ka napretku je građanski model uređenja
Next Sud Bosne i Hercegovine odbio optužnicu protiv Osmana Mehmedagića i drugih

You might also like

ŽIVOT

Stevo je napustio Švicarsku i vratio se u Brčko: Ovdje je život sam od sebe ljepši (Video)

Stevo Garić vratio se iz Švicarske u Bosnu, u Brčko. U rodnom kraju bavi se ovčarstvom. Garić govori o motivima za povratak i priča o poslu kojim se bavi. -Svi

MADE IN BOSNIA-387

Montažne kuće iz Mostara osvajaju evropsko tržište

Novi proizvodni pogon grupacije Ekon ImmoGroup i Ekon Cutnology otvoren je u petak u Poslovnoj zoni “Gajevi” u Vrapčićima kod Mostara. Riječ je o najmodernijem CNC centru za proizvodnju montažnih

Ekonomija/Biznis

Kontrola bosanskog neba donosi zaradu: 71 milion maraka na osnovu preleta aviona

Bosna i Hercegovina je u protekle dvije godine, od kada je preuzela kontrolu nad donjim dijelom neba iznad svoje teritorije, na osnovu preleta aviona ubrala oko 71 milion maraka, ali