Tri Mostarke prepoznale potencijal ljekovitog bilja iz Hercegovine i sad grade uspješan biznis

Tri Mostarke prepoznale potencijal ljekovitog bilja iz Hercegovine i sad grade uspješan biznis

Tri Mostarke, Iris, Azra i Ružica još su jedan od primjera da mladost i dobra ideja stvaraju dobre priče i uspješan biznis.

Spojile su prijateljstvo, entuzijazam i hobi iz kojeg je nastala “Gea Heal”, koncept ljekovite kozmetike i miomirisnih pripravaka iz srca Hercegovine.

“Gea brend smo počeli da razvijamo prije nepunih godinu dana, međutim sama ideja Gee se javila davno i strpljivo je čekala svoju realizaciju. Ljubav prema prirodi i potrebu da budemo u prirodnom okruženju sve tri gajimo cijeli život. Kao drugarice smo se često družile u prirodi i shvatile da bi nam to mogao biti posao i uživanje u isto vrijeme”, priča za Akta.ba Azra.

Osnovni cilj im je kako kaže bio da stvore proizvode od lokalnog bilja koje potpuno slobodno raste u njihovoj neposrednoj okolini.

“Ono što mi želimo jeste da kroz pravljenje naših proizvoda stavimo naglasak na ljepote i potencijal prirode koja nas okružuje, ljekovitosti naših pejzaža i smanjenje zagađenja prirode”, kaže Azra. 

Njihova ideja bila je na pametan i koristan način iskoristiti lokalno hercegovačko ljekovito bilje, kojim su okružene. Djevojke kažu da posjedujemo ogromno bogatsvo kojeg nismo svjesni. Za pripravke kao što su njihovi, potpuno prirodni i domaći, koriste samo ulja iz bilja.

Da bi njihova priča mogla da raste i razvija se izvan naše zemlje potreban im je destilator, s kojim će kako kažu moći širiti svoju proizvodnju i još kvalitetnije koristiti dostupno bilje.

“Trenutno naše proizvode izrađujemo u manjim količinama jer to garantuje kvalitet. Svi su rađeni sa puno ljubavi i pažnje. Svaka od nas tri, za početak, je znala ponešto o svakoj fazi s kojom smo se susretale. Tako je nastao i naš brend, logo, dizajn i najvažnije od svega, naši prvi proizvodi na koje smo ponosni. Naš prvi recepta i najprodavaniji proizvod je melem za svaki dan, a društvo mu čine melem od kantariona, balzami za usne, kantarionovo ulje, mirisne svijeće i sezonski sokovi”, govore.

Za izradu svojih proizvoda koriste macerate i ulja koja su same napravile sakupljajući divlje bilje poput kantariona, hajdučke trave, lavande, divlje mente i sl.. U nedostatku određenih ulja kažu da uvijek gledaju da kupe domaću i lokalnu sirovinu, dok ne počnu i same da destiliraju eterična ulja.

“Prirodni potencijali koji nas okružuju su sami za sebe blago koje mi pretvaramo u Gea pripravke. Odlučile smo da živimo i radimo u Hercegovini, u Mostaru, sa željom da sebi i drugima pokažemo da je moguće ovdje lijepo živjeti i raditi. Upravo iz želje da ostvarimo lični i poslovni napredak ovdje, smo i pokrenule Gea.heal koncept koji je zasnovan na lokalnim sirovinama, umrežavanju i povezivanju ljubitelja domaćeg i ručno rađenog”, kazale su nam.

Djevojke kažu da su pokrenule crowdfunding kampanju, koja ima za cilj prikupljanje sredstava za kupovinu destilatora za eterična ulja i opremane laboratorije za rad.

“S obzirom da smo sa radom počele prije manje od godinu dana, tek treba da razvijemo i opremimo prostor u kom će biti baza za naš rad, zasada smo u kućnoj varijanti. Nas tri vodimo Geu, iako nikad nismo same u poslu, imamo veliku podršku i pomoć naših prijatelja i partnera. U akcijama branja bilja nas bude desetak, u zavisnosti šta taj dan beremo”, pojašnjavaju.

Kažu da su već sada oduševljene podrškom zajednice a tako i samom potražnjom njihovih proizvoda.

Trenutno svu prodaja rade online, preko svojih društvenih mreža i samo za domaće tržište, a nadaju se da će se vidjeti i u komšiluku pa i Evropi uskoro.  

“Kroz našu tradiciju smo navikli da se domaći proizvod cijeni. Trendovi zdravog i domaćeg koji su sve više popularni i kod nas, su ustvari samo nastavak na tradicionalni način korištenja zdravih i domaćih proizvoda. Postoji potreba i želja kod ljudi da žive što zdravije i koriste manje hemije i industrijski prerađenih proizvoda u svakodnevnom životu, samim tim se otvara i plodno tlo za razvoj lokalnih biznisa. Treba težiti da svaka zajednica ima svoje lokalne proizvođače, kako bi svi imali pristup svježim, lokalnim i domaćim proizvodima”, kažu.

Ono što im sada slijedi, nakon završetka kampanje jeste da uz pomoć prikupljenog novca nastave sa razvojem svog brenda.

Ono što im je najvažnije, kako kažu, je otkupljivanje destilatora s kojim ćemo moći destilirati svoja ulja i samim tim i poboljšati ponudu, a i koristiti ulja u vlastitoj proizvodnji.

“Treba spomenuti da Gea nije samo prirodna kozmetika, nego čitav koncept zdravlja kojeg možemo dobiti iz prirode oko nas. Sa proljećem dolazi buđenje prirode, cvjetanje bilja, pa samim tim i novo buđenje Gea.Heal”, poručile su tri Mostarke.

Previous Ministar vanjskih poslova Ukrajine: Dodik i dalje laže
Next Ni pandemija nije zaustavila razvoj biznisa u Živinicama

You might also like

Ekonomija/Biznis

Ilidža: Gradi se novi proizvodni pogon firme za proizvodnju stolica, kapaciteta do 250 radnih mjesta

Općinski načelnik Muzur obišao je pripremne radove za proširenje proizvodnih kapaciteta firme Adana Co. u Hrasnici. Ova kompanija dobila je građevinsku dozvolu te će po završetku radova, obezbijediti do 250

Ekonomija/Biznis

U Novom Travniku otvoren pogon švedske fabrike ‘Kavat’

Federalni premijer Fadil Novalić prisustvovao je danas u Novom Travniku otvaranju pogona švedske firme za proizvodnju obuće ”Kavat”, koji će uz pogon u Travniku, otvoren 2009. godine, zapošljavati više od

Ekonomija/Biznis

Bosna i Hercegovina može biti brand br. 1 u svijetu za proizvodnju namještaja

Drvna industrija je jedna od najjačih privrednih grana Bosne i Hercegovine o čemu svjedoči i podatak da je u  prvom kvartalu ove godine pokrivenost uvoza izvozom u ovom sektoru iznosila