Gradska jezgra Kaknja u znaku fotografija pravoslavne crkve u vrijeme gradnje

Gradska jezgra Kaknja u znaku fotografija pravoslavne crkve u vrijeme gradnje

Gradska jezgra Kaknja danas je u znaku fotografija iz vremena kada je izgrađena pravoslavna crkva u Kaknju, te su iz božićnu čestitku, na gradskim displejima objavljene i stare fotografije iz 1925. godine.

Na fotografijama su pravoslavna crkva u vrijeme gradnje, crkveni odbor i Mićo Dragić koji je darovao zemljište za izgradnju crkve.

Na ovaj način općinska uprava je podsjetila na period izgradnje ovog sakralnog objekta koji krasi gradsku jezgru u Kaknju.

Slika može sadržavati: 1 osoba, drvo, nebo i na otvorenom

Poštovani sugrađani pravoslavne vjere, upućujem vam srdačnu božićnu čestitku, sa željom da vas u životu prati sreća, zdravlje, uspjeh i napredak, i da Božić dočekate u sreći i zadovoljstvu sa svojim porodicama i bližnjima – rekao je načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević.

Na objavu fotografija i čestitke reagirao je kakanjski paroh Dragiša Cvjetković.

U ime parohije u Kaknju i u svoje lično ime zahvaljujem se rukovodstvu naše opštine na čestitkama i fotoslajdovima na bilbordima kojima je ukrašen naš grad, prelijep gest, za primjer mnogima – napisao je sveštenik Dragiša Cvjetković.

Slika može sadržavati: drvo, nebo i na otvorenom

Crkva u Kaknju posvećena Svetim apostolima Petru i Pavlu sagrađena je 1925. godine prilozima vjernika i trudom tadašnjeg paroha Save Ristića.

Kakanjski novinar i publicista Raif Čehajić navodi da je zemljište na kojem je izgrađena crkva 1920. godine darovao Mićo Dragić koji je živio na Plandištu. Dragić je bio i glavni organizator za izgradnju crkve.

Previous Lejla Tanović sedma biciklistkinja svijeta
Next Pukovnik Olcay Denizer preuzeo dužnost zamjenika komandanta NATO štaba Sarajevo

You might also like

DUHOVNOST

Ramazan u dobojskoj porodici Bajraktarević: Ne odustati od svoje vjere, ramazana i ognjišta

Džamija Trnjak ili Donja džamija je središte oko kojeg se okupljaju Bošnjaci dobojskog kraja. Iz mahale u kojoj se ona nalazi, ali i iz džamijskog harema, nazire se grad. A,

DUHOVNOST

Mostarska porodica Tipura čuva tradiciju bajramskih običaja

Đulesma i Omer Tipura iz naselja Podgorani kod Mostara, koji su u braku već 29 godina, vjerno čuvaju i njeguju tradiciju bajramskih običaja, prenoseći na dvojicu sinova i kćerku istinske

DUHOVNOST

Bušatlić: Domovi muslimana će zasjati svjetlom zikra, namaza i učenja Kur'ana

Bez sumnje muslimanima širom svijeta teško pada što će mjesec ramazan dočekati u kućnoj izolaciji, ali možemo slobodno reći da će se u ovom mjesecu ramazanu pojaviti i zasijati jedno