Preminuo Kemal Baysak počasni konzul Bosne i Hercegovine

Preminuo Kemal Baysak počasni konzul Bosne i Hercegovine

Od posljedica zaraze koronavirusom u 88. godini preminuo je počasni konzul Bosne i Hercegovine u Turskoj Kemal Baysak, javlja AA.

Baysak je preminuo sinoć u bolnici u Izmiru, a poruke sućuti uputili su ili na društvenim mrežama objavili brojni privrednici, političari i predstavnici nevladinih organizacija iz Turske i šire.

Bivši načelnik turske općine Karsiyaka Baysak je bio ugledni biznismen iz Izmira koji je tri decenije bio član Privredne komore Egejske regije (EBSO).

Baysak je porijeklom iz Bosne i Hercegovine, tačnije iz Ljubinja. Bio je osnivač i počasni predsjednik Federacije udruženja kulture Turske i Bosne i Hercegovine.

Njegova je porodica u Tursku emigrirala odmah nakon Berlinskog kongresa 1878. godine. Baysak je četvrta generacije porodice Grebo, a premda nikad nije živio u Bosni i Hercegovini, dobro govori bosanski jezik.

Baysak je često posjećivao Bosnu i Hercegovinu i bio pokretač brojnih projekata i inicijativa pomoći zemlji njegovog porijekla. U Bosnu i Hercegovinu je dovodio brojne investitore i predstavnike privrednih udruženja iz Turske i šire, a počasni je građanin Sarajeva, Bihaća i Goražda.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović uputio telegram saučešća porodici počasnog generalnog konzula Bosne i Hercegovine u Republici Turskoj Kemala Baysaka

Sa tugom sam primio informaciju o smrti gospodina Baysaka. Njegovoj porodici upućujem iskreno saučešće. Gospodin Baysak je, kroz svoju privrednu i političku karijeru, ostavio neizbrisiv trag, dajući doprinos jačanju veza između Turske i Bosne i Hercegovine.

Naročito je zapažen njegov humanitarni rad kroz koji je osigurao veliku pomoć i podršku ljudima u Bosni i Hercegovini, u ratnom i poslijeratnom periodu. Gospodin Baysak je nosio Bosnu i Hercegovinu u srcu i to ćemo zauvijek pamtiti.

Previous Pristranost njemačke politike u Bosni kroz medijske izvještaje DW-a
Next Na privremeni rad u SLO: Stotine Bosanaca prave televizore u Gorenju

You might also like

NAŠI LJUDI

U Istri obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Povodom obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine delegacija Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre (NZBI) predvođena predsjednikom Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre Senadom Pršić i predstavnicima SDAH Ogranak Pula na čelu sa predsjednikom Kemalom

NAŠI LJUDI

Boks: Srebreničanin Alem Begić prvak Evrope

Begić, kojeg nazivaju i nasljednikom Felixa Sturma, nakon sinoćnje pobjede ima skor od 11 borbi i isto toliko pobjeda. Bh. bokser Alem Begić, koji živi i radi u Njemačkoj, sinoć

NAŠI LJUDI

Austrija: Bošnjakinja u novoj Vladi, najmlađa ministrica pravde u historiji te zemlje

Tuzlanka Alma Zadić bit će nova ministrica pravde Austrije, pišu jutros austrijski mediji. Ova 35-godišnja rođena Tuzlanka bit će najmlađa ministrica pravde u historiji ove zemlje.  Iz Tuzle je izbjegla