Preminuo Kemal Baysak počasni konzul Bosne i Hercegovine

Preminuo Kemal Baysak počasni konzul Bosne i Hercegovine

Od posljedica zaraze koronavirusom u 88. godini preminuo je počasni konzul Bosne i Hercegovine u Turskoj Kemal Baysak, javlja AA.

Baysak je preminuo sinoć u bolnici u Izmiru, a poruke sućuti uputili su ili na društvenim mrežama objavili brojni privrednici, političari i predstavnici nevladinih organizacija iz Turske i šire.

Bivši načelnik turske općine Karsiyaka Baysak je bio ugledni biznismen iz Izmira koji je tri decenije bio član Privredne komore Egejske regije (EBSO).

Baysak je porijeklom iz Bosne i Hercegovine, tačnije iz Ljubinja. Bio je osnivač i počasni predsjednik Federacije udruženja kulture Turske i Bosne i Hercegovine.

Njegova je porodica u Tursku emigrirala odmah nakon Berlinskog kongresa 1878. godine. Baysak je četvrta generacije porodice Grebo, a premda nikad nije živio u Bosni i Hercegovini, dobro govori bosanski jezik.

Baysak je često posjećivao Bosnu i Hercegovinu i bio pokretač brojnih projekata i inicijativa pomoći zemlji njegovog porijekla. U Bosnu i Hercegovinu je dovodio brojne investitore i predstavnike privrednih udruženja iz Turske i šire, a počasni je građanin Sarajeva, Bihaća i Goražda.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović uputio telegram saučešća porodici počasnog generalnog konzula Bosne i Hercegovine u Republici Turskoj Kemala Baysaka

Sa tugom sam primio informaciju o smrti gospodina Baysaka. Njegovoj porodici upućujem iskreno saučešće. Gospodin Baysak je, kroz svoju privrednu i političku karijeru, ostavio neizbrisiv trag, dajući doprinos jačanju veza između Turske i Bosne i Hercegovine.

Naročito je zapažen njegov humanitarni rad kroz koji je osigurao veliku pomoć i podršku ljudima u Bosni i Hercegovini, u ratnom i poslijeratnom periodu. Gospodin Baysak je nosio Bosnu i Hercegovinu u srcu i to ćemo zauvijek pamtiti.

Previous Pristranost njemačke politike u Bosni kroz medijske izvještaje DW-a
Next Na privremeni rad u SLO: Stotine Bosanaca prave televizore u Gorenju

You might also like

NAŠI LJUDI

Reprezentativac Švicarske istetovirao ljiljane

Harisa Seferovića, nažalost, ne gledamo u dresu sa državnim grbom Bosne i Hercegovine, ali reprezentativac Švicarske nikada nije skrivao ljubav prema zemlji u kojoj su rođeni njegovi roditelji. Fudbaler koji

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Admir Mašić, profesor hemije na vodećem svjetskom univerzitetu

Admir Mašić, profesor hemije na Massachusetts Institute of Technologyju (MIT) u SAD-u, rođen je u Slavonskom Brodu, ali do rata je živio u selu Kolibe Gornje kod Bosanskog Broda. Bio je među

NAŠI LJUDI

Iz Beča u Sarajevo: Amra i Sead, mladi i obrazovani ljudi koji su napustili tuđinu i vratili se u domovinu

„Kada mi se pružila prilika da neko vrijeme provedem u svome rodnom gradu i steknem radno iskustvo, odlučila sam iskoristiti tu šansu“, govori za Deutsche Welle Amra Dučić. Ova 29-godišnja