Ski centar Bjelašnica – U planu aplikacije za evropska i svjetska takmičenja

Ski centar Bjelašnica – U planu aplikacije za evropska i svjetska takmičenja

Kantonalno javno preduzeće ZOI'84 ima u planu i interesu da ponovno pokrene aplikaciju za održavanje evropskih i svjetskih takmičenja u brzim disciplinama što bi bilo od velikog značaja za promociju Bjelašnice kao Ski centra, ali i Kantona Sarajevo i države Bosne i Hercegovine u cjelini.

Kako ističu iz tog preduzeća, ZOI'84, Ski-klubovi, inicijative i struka uopće mogu za relativno kratko vrijeme od ski-centra Bjelašnica-Igman napraviti atraktivnu skijašku destinaciju.

– Prije svega potrebno je razumijevanje na svim nivoima vlasti, politika mora stvoriti preduvjete da se ti procesi pokrenu i onda se skloniti i prepustiti sve ostale radnje struci. Razvojne projekte je neophodno ispravno postaviti, da bi nakon realizacije bili doprinos društvenoj zajednici, a ne teret kao što je trenutno, u suprotnom možemo završiti sa još jednim neupotrebljivim četverosjedom – ističu iz ZOI'84.

Kako je rečeno Feni iz Uprave tog preduzeća, na stazama na Bjelašnici mogu se održati izuzetno kvalitetna takmičenja u disciplinama super-G i spust, te u saradnji sa Skijaškim savezom Bosne i Hercegovine i uz resurse Ski-centra moguće je napraviti veliki iskorak i promovisati centar na najbolji mogući način.

Također podsjećaju da su 2013. godine uspješno održane test utrke za EC (Europa kup) u disciplini super-G koje su ocijenjene izuzetno kvalitetnim i bile su uvrštene u kalendar EC, ali nažalost zbog niza razloga nisu uspjeli održati utrke 2014. godine.

S obzirom na investiciona ulaganja 2017.-2020. kojim je modernizovan vertikalni transport te izgrađen sistem vještačkog osnježenja koji može obezbijediti potrebne uslove za održavanje EC, u ZOI'84 smatraju da u ovom momentu mogu pružiti kvalitetnu uslugu koja zadovoljava sve standarde FIS-a.

Trenutno na Bjelašnici postoje dvije homologizirane staze za alpsko skijanje: staza za slalom (muškarci i žene) i staza za veleslalom (muškarci i žene). Neophodno je formirati Odbor za izradu studije, strategije i aplikacije za održavanje skijaških kupova, a aktivnosti na tome su već pokrenute te će biti prezentovane u narednim sedmicama.

– Ovo je vjerovatno najbolji način da se uz minimum investicionih ulaganja stvore nove vrijednosti uz osigurani dugoročni povrat investicije i brendinga, ne samo Ski-centra Bjelašnica već i države Bosne i Hercegovine – navode iz KJP ZOI'84.

Na olimpijskoj Bjelašnici u toku je četvrta sezona od investicije u vertikalni transport i osniježenje, te se od tada za svaku sezonu tvrdi da je “najbolja do sada” i, kako naglašavaju iz Uprave ZOI'84, zaista tako jeste.

– Vrhunac imamo ove godine. Dokazalo se da i kada nema prirodnih padavina, vještačko osniježenje može spasiti sezonu. To je dobar pokazatelj da ulaganje u infrastrukturu Ski-centra vrši povrat uloženog i stvara novu vrijednost. Od 2011. godine koristimo isti sistem izrade ski-karata, imamo baze podataka i pratimo kretanje skijaša. Moć brojke je stvarna, a statistike nedvojbeno ukazuju da pored konstantnog rasta broja individualnih korisnika iz godine u godinu i sama ponuda ski-karata je oko 30 posto veća, odnosno skijaš u jednom danu danas može preći 30 posto više staza nego što je to bilo moguće dok je kičma centra bio stari trosjed – navode iz KJP ZOI'84.

Dodaju kako konstantnim rastom broja korisnika i obima posla Ski-centar Bjelašnica je već na granici svojih kapaciteta budući da su pretrpane staze i sredstva vertikalnog transporta.

Kako naglašavaju, prostora za rast ima još mnogo te ispravnim investicijama u izgradnju novih staza i žičara, kao i modernizacijom zastarjelih vučnih liftova bi se otvorilo sasvim novo poglavlje u daljnjem razvoju Ski-centra.

– Ski-područje ima neosporiv potencijal, koji ostaje neiskorišten u pogledu prikladnosti korisnicima. U poređenju sa centrima u zapadnoj Evropi, ski-područje je zastarjelo, a razvoj centra mora obuhvatiti moderni koncept izgradnje skijaških staza, vertikalnog transporta i pratećih sadržaja. Da bi se dosegao nivo evropskih centara, neophodno je imati izbor u okviru urbanog planiranja kako bi se centar mogao izgraditi. Razvoj Ski-centra i urbano planiranje stoga moraju pokazati stvarnu vrijednost i kvalitet proizvoda.

Previous Preminuo prof. Mahmut Karalić – na bosanski je preveo šest kanonskih zbirki hadisa
Next Nova vlast KS uspjela je već na startu izazvati razočarenje i revolt građana

You might also like

ŽIVOT

Profesor uzgaja 300 ovaca: Ne pratim više konkurse, ne prijavljujem se. Ako bih morao sada birati između ovoga što trenutno radim i struke, izabrao bih selo i stočarstvo

Selo Argud na oko 940 metara nadmorske visine, pripada zajednici sela Bjelimići, koje se nalazi u jugoistočnom dijelu općine Konjic, nešto manje od 30 kilometara od Boračkog jezera, između planina

SPORT

Košarka: Juniorsku reprezentaciju na Eurobasketu predvodit će Musa i Čampara – Pandža selektor

Pred našom ekipom je Evropsko prvenstvo, a Džanana Musu i njegove kolege predvodit će provjereni dvojac koji nam je donio dosta radosti u prošlosti Košarkaške selekcije Bosne i Hercegovine ne

BH RAZGLEDNICA

Travnik: Defile maturanata Elči Ibrahim-pašine medrese (Video)

Travničkom Bosanskom ulicom je 12. juna 2020. godine prodefilovalo 101 maturantica i maturanata 253. generacije Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku. Veliki broj roditelja i građana okupio se kako bi ih