CIK odlučio! Novi izbori u Srebrenici i Doboju

CIK odlučio! Novi izbori u Srebrenici i Doboju

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine donijela je danas odluke o poništavanju izbora na 26 redovnih biračkih mjesta i dva biračka mjesta u odsustvu za nivo načelnika i Skupštine općine Srebrenica, te poništavanje izbora na 89 redovnih biračkih mjesta za nivo gradonačelnika i Skupštine grada Doboj.

Također, usvojena je i odluka o nemogućnosti preuzimanja mandata načelnika Općine Travnik zbog smrti kandidata Mirsada Pece, kojem je potvrđen mandat načelnika. Kandidat SDA, podsjećamo, preminuo je na dan izbora. U Travniku će biti raspisani prijevremeni izbori za načelnika, a u Srebrenici i Doboju ponovni.

CIK je po službenoj dužnosti pokrenuo postupak 19. novembra, te su u Srebrenici utvrđene brojne izborne malverzacije, od falsifikovanja potpisa na biračkim spiskovima.

Ponovni izbori (Srebrenica i Doboj) provode se na osnovu istih kandidatskih listi i istih izvoda iz Centralnog biračkog spiska koji su korišteni na poništenim izborima i provode se na dan koji odredi Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine, a najkasnije 14 dana od dana pravosnažnosti odluke Centralne izborne komisije BiH o poništenju izbora.

Prijevremeni izbori (Travnik) bit će održani u roku od 90 dana od dana raspuštanja izabranog organa, odnosno prestanka mandata u skladu sa ustavom i zakonom. Od dana raspisivanja prijevremenih izbora do dana održavanja izbora ne može proteći manje od 30 niti više od 90 dana, izvještavaju domaći mediji.

Podsjetimo i da je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine na 12. (hitnoj, korespodentnoj) sjednici održanoj 19.01.2021. godine donijela Odluku o potvrđivanju i objavljivanju rezultata Lokalnih izbora 2020. godine u Gradu Mostaru održanih 20.12.2020. godine.

Previous Zimska čarolija na Bjelašnici i Igmanu: Brojni zanimljivi sadržaji za sve posjetioce
Next Anonimni Bugarin novi selektor bosanske reprezentacije

You might also like

NAŠI DANI

U Jablanici obilježena godišnjica Bitke za ranjenike: Sjećanje na partizansku pobjedu protiv udruženih njemačkih, italijanskih, ustaških i četničkih snaga

U Jablanici je danas obilježena 74. godišnjica Bitke za ranjenike. Partizanske jedinice, u februaru i martu 1943. godine, uspjele su probiti neprijateljsko okruženje i spasiti preko  4.000 ranjenih drugova, pobijedivši u

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Mehmedović: KONAČNO POTVRĐENO DA JE MILOŠEVIĆ IZVRŠIO AGRESIJU NA BOSNU

Državni parlamentarac Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović prokomentarisao je, i službeno objavljenu, presudu vrhu državne bezbjednosti Srbije… -Hag je historijskim utvrđivanjem postojanja udruženog zločinačkog poduhvata od strane najvećih srpskih dužnosnika

NAŠI DANI

Skok bez aplauza, cvijeće u Neretvi: Obilježena 29. godišnjica rušenja Starog mosta

Simbolično, kao i svih minulih godina, uz zvuk sirene koja je u vremenu agresija predstavljala opasnost od granatiranja, bacanje cvijeća u rijeku Neretvu i skok bez aplauza, obilježena je 29.